12. ledna 2022 • 20:52

Basketbalistky USK neudržely vedení. S Jekatěrinburgem padly o 13 bodů

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Basketbalistky USK Praha prohrály v domácím utkání 11. kola Evropské ligy s favorizovaným Jekatěrinburgem 77:90 a připsaly si třetí porážku v tomto ročníku prestižní soutěže. Českým mistryním nepomohlo při absenci Alyssy Thomasové ani 19 bodů její americké spoluhráčky Brionny Jonesové. Obhájce trofeje táhla s 25 body Brittney Grinerová, její kolegyně Jonquel Jonesová nasbírala za 20 bodů a 11 doskoků double double.



Tým trenérky Natálie Hejkové zůstal v neúplné tabulce skupiny A druhý před Salamancou, která má však dva zápasy k dobru. Ruský celek, jenž útočí na čtvrtý triumf v EL po sobě, je dál se stoprocentní bilancí v čele.

Domácí hráčky nastoupily bez podkošové opory Thomasové. Devětadvacetiletá Američanka měla během vánoční přestávky pozitivní test na koronavirus, a přestože se stihla k týmu na poslední chvíli připojit, trenérka Hejková se rozhodla ji na soupisku nezařadit. Rodačka z Harrisburgu sledovala celý duel z lavičky náhradnic.

USK držel v úvodu s favoritem krok a díky pečlivé defenzivě ho nenechal utéct do většího než tříbodového trháku. Pražanky naopak po šesti bodech Oblakové a trojce Condeové s klaksonem ukončily první čtvrtinu s těsným vedením 17:16.

Hvězdami nabitý Jekatěrinburg se ve zhuštěné obraně těžko prosazoval i na začátku druhé části. Když se USK dostal po trojce Vyoralové do vedení 30:24, reagoval trenér hostů oddechovým časem. Náskok Pražanek dosáhl v jednu chvíli i sedmi bodů, ruský soupeř se ale v ofenzivě zvedl a i přes 11 bodů Marií Condeové a Brionny Jonesové trhák domácích postupně smazal.

Závěr druhé čtvrtiny byl zcela v režii Jekatěrinburgu, který po zlepšené hře na doskoku a 11 body za sebou otočil duel ze stavu 36:39 na 47:39. Hlavní oporou byla Američanka Jonquel Jonesová, jež ke 14 bodům nasbírala pět doskoků a po třech ziscích a blocích. Její krajanka Grinerová přidala 12 bodů.

USK se snažil zůstat díky bodům Brionny Jonesové dál ve hře, absence její podkošové spoluhráčky Thomasové ale byla znát. Jekatěrinburg náskok navýšil ve třetí čtvrtině až na osmnáct bodů (65:47) a do závěrečné části vstupoval s patnáctibodovým trhákem. Jonquel Jonesová už měla double double za 14 bodů a 10 doskoků.

Pražanky navnadila v závěru poslední části tříbodová trefa Condeové a díky sedmi bodům Barbory Bálintové za sebou se dostaly na rozdíl sedmi bodů. Jekatěrinburg však podržela trojkou Allie Quigleyová a po koši s faulem Jonquel Jonesové byl jejich náskok pět minut před koncem opět na 13 bodech.

Ruský celek v závěru drama nepřipustil a po výhře o 13 bodů vyhrál proti USK počtvrté za sebou a podesáté z posledních 11 zápasů. Celkem neprohrál v Eurolize již 30. duel v řadě.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud