14. března 2023 • 21:40

Americké komando udeřilo. USK srazil Salamanku a k Final Four má blíž

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do klíčové fáze sezony vstoupily dominantně. Basketbalistky USK Praha v úvodním čtvrtfinále Euroligy zničily Avenidu Salamanca 77:56. Úžasný výkon předvedlo zejména americké duo Brionna Jonesová (18 bodů, 13 doskoků), Alyssa Thomasová (13 bodů, 9 doskoků), které se přičinilo o rozhodující náskok a v závěru mohlo odpočívat. „Je úplně jedno, že to skončilo o dvacet bodů. Vedeme 1:0 na zápasy a to je podstatné,“ prohlásila trenérka Natália Hejková a vyhlíží páteční odvetu ve Španělsku.



Zkušená basketbalová expertka Natália Hejková varovala před zrádným úvodním domácím zápasem čtvrtfinálové série. Její svěřenkyně však nepřipustily žádné obavy a na soupeřky vletěly bez známky nervozity nebo respektu. První čtvrtina byla ve znamení dominance amerického „komanda“.

Brionna Jonesová si hned při prvním útoku sjednala respekt pod košem a dlouho netrvalo, aby se do střelecké listiny zapsala i její krajanka Alyssa Thomasová.

Salamanca musela od úvodu dotahovat. Střelecké trápení ukončila až trojkou Maite Cazorlaová, nejlepší střelkyně týmu. Poté se na palubovce haly Královka poprvé předvedla česká reprezentantka Julia Reisingerová. Ani urostlé pivotce se při návratu na domácí půdu nedýchalo snadno.

„Ze začátku jsme domácí hráčky lehce pustily do hry a to byla základní chyba. Nevedla se nám obrana, jak jsme se na ni domluvily. Defenziva nebyla vůbec dobrá,“ prohlásila Reisingerová v rozhovoru pro Českou televizi.

„Nám se dařilo hrát koncentrovanou obranu,“ chválila výkon domácího týmu trenérka Hejková.

Po trefě české opory snížila Salamanca na 15:18, v závěru první čtvrtiny ale opět zabralo americké duo J+T. Skvělá Jonesová nasbírala za pouhých deset minut 12 bodů a 7 doskoků.

Domácí celek i ve druhé čtvrtině pokračoval v rychlých přechodech do útoku. Hráčkám USK vycházela nadstandardně střelba za 2 body, kterou držely nad 70 %.

Díky Valériane Vukosavljevičové vedly domácí rychle dvouciferným rozdílem a Jonesová už po patnácti minutách hry měla na kontě double double.

Na konci poločasu basketbalistky USK zapojovaly do hry i různé exhibiční prvky, z čehož však pramenily zbytečné ztráty. „Když se tým uvolní, dáváme laxní přihrávky. Říkám tomu, že profesorky přišly na místo hráček,“ poznamenala Hejková.

Jenže vývoj zápasu měly její svěřenky pevně ve svých rukou. Ve druhé půli trefila svou první trojku Tereza Vyoralová a potvrdila, že se střelecky dařilo prakticky všem hráčkám, které se dostaly na palubovku. Razítko na přesvědčivou výhru na konci vydařeného zápasu dala María Condeová, která se proti španělskému týmu blýskla 13 body.

„Rozdíl ve skóre se každou čtvrtinou zvyšoval. Dokonce jsem mohla i některé hráčky pošetřit v poslední čtvrtině, vystřídali jsme celý tým, což je pozitivní,“ hlásila spokojená Hejková.

Elitní španělský celek si domů odvezl prohru o 21 bodů. „Jsem ráda, že jsem si tady mohla zahrát, i když je to pro mě nakonec trošku smutné. Takový závěr jsme nečekaly, takže to samozřejmě mrzí. Doufám, že se sem budu moct vrátit,“ přála si Reisingerová.

Její tým bude muset bezpodmínečně uspět v pátek na domácí půdě, aby si vynutil rozhodující zápas v Praze. Trenérka USK Praha ovšem věří, že úterní výhra její tým výrazně přiblížila k postupu do Final Four.

„Zvedne to sebevědomí všem hráčkám. Ale musíme zpozornět, nesmí nás to utlumit, protože v Salamance to bude úplně jiné. Prostředí je tam nepříjemné a soupeřky budou hrát určitě s větším nasazením,“ upozornila Hejková. „Pevně věříme, že série skončí v pátek. Naše klíčové hráčky ušetřily síly a doufám, že zápas zvládneme,“ dodala.

USK Praha - Salamanca 77:56 (25:19, 45:28, 65:45)
Nejvíce bodů:
Jonesová 18, Vukosavljevičová 16, Thomasová a Condeová po 13 - Cazorlaová 12, Reisingerová a Rodriguezová po 11. Fauly: 19:16. Trestné hody: 14/12 - 16/11. Trojky: 5:5. Doskoky: 48:29.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud