14. dubna 2023 • 20:00

Euroligový sen se rozplynul. USK v semifinále Final Four padlo s Mersinem

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Naděje zopakovat slavný triumf v Eurolize žila jen poločas. Basketbalistky USK Praha prohrály ve zcela zaplněné hale Královka s Mersinem 58:78, když předvedly jeden z nejhorších výkonů sezony. „Jsem z toho smutná,“ netajila trenérka Natália Hejková. Její tým po změně stran střelecky vyhořel a zbyl na něj stejně jako před rokem zápas o bronz. Nedělní finále přinese tureckou řežbu, o třetí místo se utká domácí tým s italským Schiem.



Pátá semifinálová prohra USK Praha v Eurolize za sebou měla hořkou příchuť, na domácí půdě si totiž tým věřil. „Chtěly jsme před plnou halou ukázat dobrý basketbal, a přitom jsme odehrály nejhorší zápas sezony,“ smutnila trenérka Natália Hejková. „Tlak jsme nezvládly. Nehrály jsme náš basket, byl příliš pomalý.“

Mersin se ukázal jako mnohem silnější sok, než na papíře. V obraně kralovala téměř nepřekonatelná Elizaeth Williamsová, mozkem hry byla Chelsea Grayová a pod košem řádila neúnavná Tiffany Hayesová. Skvělé Američanky v tureckých službách zajistily debutantovi ve Final Four zápas o euroligové zlato.

Domácí basketbalistky nastoupily sice v základu i s uzdravenou Maríou Condeovou, jenže citelně chyběla pivotka Temi Fágbénléová. „Měla autonehodu, čelně do ní někdo narazil a má zraněnou ruku. Stalo se to před dvěma dny, už se těžko něco organizovalo, abychom měnili taktiku. U nás je to tak, že když přijde Final Four, něco se stane,“ konstatovala Hejková.

Její svěřenkyně v úvodní čtvrtině dotahovaly manko a v závěru desetiminutovky snížily na 18:24, šest ztrát však značilo, že tým není v pohodě.

Domácí hráčky sice zaznamenaly dobrý vstup do druhé čtvrtiny, ozdobily jej akcí, na jejímž konci byla Brionna Jonesová. Ale odpověděla Hayesová a Mersin rázem vedl dvouciferným rozdílem.

Po krásných akcích a koši Condeové domácí tým rozbouřil halu, jenže jen na chvíli. Po oddechovém čase španělského kouče Roberta Íňigueze turecký celek dál potvrzoval skvělou střelbu s více než 50procentní úspěšností.

Když domácí kapitánka Teja Oblaková zkušeně snížila v závěru poločasu na 40:44, byla v hale znát optimistická nálada, jenže domácí tým přišel o šance ve třetí čtvrtině.

Mersin vytáhl pod vlastním košem v rychlém sledu dva bloky, když úřadovala Williamsová, a na turecké lavičce se jásalo. Domácím ve třetí desetiminutovce odešla střelba – úspěšnost se pohybovala pod 20 %.

V poslední minutě třetí čtvrtiny sice skončilo střelecké sucho USK, jenže hvězdná Alyssa Thomasová jen korigovala manko. Třetí čtvrtinu USK ztratil v poměru 9:18, zaznamenal i sedm ztrát.

Vítěz základní části turecké ligy si v poslední části zkušeně hlídal náskok a zázrak v podobně obratu se ani na okamžik nepřiblížil. Americká esa pražského týmu tentokrát nezářila. „Jedenáct bodů Thomasové, čtrnáct bodů Jonesové, to není normální. Až na patnáct bodů Vukosavljevičové to bylo z naší strany v útoku slabé. Výkon nebyl uvolněný, byla to křeč,“ řekla Hejková.

Zatímco Mersin se chystá na boj o zlato proti Fenerbahce, pražský tým se musí zkoncentrovat před zápasem o třetí místo. „Nejdůležitější je, abychom zůstaly pohromadě. Abychom si nezačaly něco vyčítat, to by bylo nejhorší, co by se mohlo stát. Budu se snažit na tréninku vytvořit lepší náladu a připravit tým na to, že chceme medaili,“ plánovala Hejková.

Italské Schio, další nováček Final Four, předvedl v semifinále proti top favoritovi kvalitní výkon a padl až po změně stran. „Velmi silný soupeř, budeme se muset vyrovnat například s tím, že budou hrát zónu. Musíme jednoznačně vylepšit útok, marodům, kteří se vrátili, ten jeden zápas pomůže,“ dodala Hejková.

Final Four Evropské ligy basketbalistek v Praze - semifinále:

ZVVZ USK Praha - Mersin 58:78 (18:24, 40:44, 49:62)

Nejvíce bodů: Vukosavljevičová 15, Jonesová 14, Thomasová 11 - Hayesová 19, Crvendakičová a Williamsová obě 16. Fauly: 19:18. Trestné hody: 15/14 - 20/15. Trojky: 2:5. Doskoky: 38:42.

Fenerbahce Istanbul - Schio 77:70 (16:21, 36:40, 61:54)

Nejvíce bodů: Stewartová 24, Meessemanová, Saballyová obě 13 - Keysová 19, Mabreyová 11, Howardová 8.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud