10. srpna 2023 • 10:37

Změny v Nymburku: legenda Benda končí, ze zahraničí se vrací Bohačík

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Basketbalistky Nymburka posílil reprezentační křídelník Jaromír Bohačík, který naposledy působil v německém Bambergu. Do týmu osmnáctinásobného českého mistra se vrací po třech letech, s klubem podepsal roční smlouvu. Po 16 letech naopak Nymburk opustí jednačtyřicetiletý pivot Petr Benda, který se rozhodl ukončit kariéru. Se čtrnácti tituly rekordman české ligy ještě přidá jeden zápas, který odehraje v prvním utkání nové sezony proti Slavii. Klub o tom informoval v tiskové zprávě.



Jednatřicetiletý Bohačík má za sebou dvouleté působení ve Štrasburku a rok v Bambergu. Pro tým nového kouče Francesca Tabelliniho, který nahradil na lavičce sportovního ředitele Ladislava Sokolovského, je další posilou po Spenceru Svejcarovi z Ústí nad Labem, Sukhmailu Mathonovi z Ostravy, Thomasi Bellovi z Bristolu a Tyi Gordonovi z Tartu.

„Angažování Jaromíra bylo pro nás toto léto jedním z hlavních cílů a jsme velmi rádi, že se to povedlo. Jde o velmi zkušeného hráče, který by nám měl pomoci na hřišti, ale i v kabině. Navíc zná nymburské prostředí,“ řekl generální manažer Nymburka Ondřej Šimeček. „Jaromíra není třeba představovat, protože fanoušci Nymburka ho znají mnohem lépe než já. Ale jsem opravdu rád, že máme takového hráče na palubě. Pro každého trenéra je požehnáním mít tak úspěšného hráče v týmu. Přináší nám zkušenost a také vůdcovství,“ prohlásil Tabellini.

V Nymburce působil Bohačík v letech 2017 až 2020 a získal s ním dva tituly. S národním týmem vybojoval na mistrovství světa v Číně v roce 2019 historické šesté místo a předloni nechyběl při premiérové účasti samostatné české reprezentace na olympijských hrách v Tokiu. Má pomoci Nymburku k návratu na trůn, kde letos po semifinálové porážce s Opavou poprvé od roku 2004 chyběl.

Benda v lize odehrál za 22 sezon 818 zápasů, což ho řadí na třetí místo historických tabulek za Davida Machače (854) a Radka Nečase (904). Nastřílel 8334 bodů a přidal 4802 doskoků. Rodák z Jihlavy začal hrát ligu v Brně, dres Nymburka oblékal od roku 2007.

„Některá rozhodnutí jsou těžká, i když člověk již dlouho ví, že jednoho dne přijdou. Petr Benda je legendou našeho klubu a českého basketbalu. Člověk, kterého si obrovsky lidsky a profesionálně vážíme a o to bylo naše rozhodnutí dále smlouvu neprodlužovat mnohem těžší. Nicméně stejně jako nás Petr odzbrojoval svými výkony na hřišti, nás odzbrojil i u jednacího stolu, když nám sdělil, že svou kariéru profesionálního sportovce ukončí,“ uvedl Šimeček.

Benda bude v klubu i nadále působit v jiné roli, o jejíž podobě se jedná. „Petr jen vymění dres, kecky a míč za košili, mobil a počítač. Bude nám částečně vypomáhat v oblasti sponzoringu a získávání nových obchodních příležitostí. A ačkoliv vím, že to nebude lehká mise, věřím, že bude stejně úspěšná. Protože tak, jako přistupoval ke kariéře profesionálního sportovce, tak přistupuje i ke kariéře mimo basketbalové hřiště. Prostě Petr Benda,“ dodal Šimeček.

Jinde než v Nymburce Benda v kariéře pokračovat nechtěl. „Měl jsem nabídky i z jiných týmů, ale žádná pro mě nebyla dostatečně motivující, abych si hráčskou kariéru dále prodlužoval. Proto jsem se rozhodl skončit a zaměřit se na novou kariéru. S basketbalem jsem toho na hřišti zažil opravdu hodně, teď se těším, až to poznám více také zpoza kulis,“ konstatoval Benda.

S kariérou se rozloučí na hřišti. „Chceme, aby si Petr mohl ještě jednou užít naplno ovace publika a aby i fanoušci měli možnost rozloučit se se svým oblíbencem při utkání,“ prohlásil tiskový mluvčí klubu David Šváb. Bendův dres s číslem 4 bude slavnostně vyřazen. „Už teď v létě měli noví hráči požadavek na číslo čtyři, ale museli vybrat jiné, protože tohle číslo už bude navždy patřit v Nymburce jen Petrovi,“ dodal Šváb.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud