Ondřej Němec
6. listopadu 2015 • 11:48

To by bylo něco! Král Kličko by se mohl rvát o olympijské zlato

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vládce těžké váhy Vladimir Kličko v boji o olympijské zlato v Riu? Žádná fikce. Mezinárodní boxerská asociace AIBA totiž zvažuje přizvat na Hry i profesionální bijce. Jednalo by se o revoluční změnu. A z opomíjené disciplíny by se okamžitě stala bombastická show.



Nejlepší profesionální ranaři na olympiádě - ohromný tahák. Uvědomuje si to i vedení Mezinárodní boxerské asociace a vážně proto zvažuje přizvání ostřílených profíků do olympijského klání.

„Doktor ocelové kladivo“ a hlavní muž těžké váhy Vladimir Kličko návrh uvítal. „Šance vyhrát druhou zlatou medaili na olympiádě po dvaceti letech, to by byl můj splněný sen,“ řekl pro list Daily Mail ukrajinský bojovník Kličko, jenž na stupni vítězů Her stanul v roce 1996 v Atlantě.

Stejné nadšení projevila i jedna z hlavních hvězd welterové váhy a stříbrný medailista z Atén roku 2004 Amir Khan. „To by bylo úžasné, velkolepé,“ zářil britský rohovník. 

Krom zatraktivnění soubojů existují i další argumenty pro zavedení nových podmínek na olympiádě. Došlo by například k zamezení taktizování týmů boxerských velikánů, co se výběru protivníka týče. Mnoho slavných boxerů si udržuje svou pozici hlavně díky správné volbě soupeře. To by losování, které na Hrách určuje, kdo se s kým utká, znemožnilo. Otázkou je, který z profesionálů by takové riziko chtěl podstoupit.

„Podle mě by stejně ti nejlepší do toho nešli. Jsou zvyklí boxovat na dvanáct kol a nebudou riskovat své postavení,“ komentoval pro iSport český šampion amatérské těžké váhy Daniel Táborský. „Myslím si, že se to nakonec nestane. Každý si bude chtít držet své boxery pod sebou.“

K odpůrcům možné změny patří hvězda křížové váhy Roy Jones Jr. Sám přitom v roce 1988 vybojoval stříbrnou medaili v Soulu, přičemž podle mnoha znalců měl dostat zlato. Teď by tak měl šanci na reparát.

„Představte si, že váš devatenáctiletý syn poletí do Ria, kde zjistí, že nastoupí proti Vladimirovi. Já říkám ne,“ odmítl rezolutně Jones, který vedle amerického občanství vlastní i ruské. „Olympijské hry jsou pro mladé a ambiciózní. Jakmile přejdete na profesionální box, stává se z toho vaše práce.“

Zastánci převratu však tvrdí, že i profesionální boxeři mají mít možnost bojovat o úspěch během největší sportovní události světa, stejně jako třeba tenisté, nebo golfisté. Když se ale proti sobě postaví veterán a mladá naděje tenisu či golfu, nejde o život. V boxu tomu tak být může.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud