Romana Barboříková
16. května 2021 • 11:10

Šampioni Gira: favorité i překvapení! Klíčová legendární etapa i časovky

Vstoupit do diskuse
0
  • Někdejší šampioni slavného italského závodu Giro d´ItaliaNěkdejší šampioni slavného italského závodu Giro d´ItaliaFOTO: Koláž iSport.cz, Profimedia.cz

    Nositelé růžového dresu na Giro d´Italia byli letos zatím tři. Kromě Filippa Ganny, který se do něj podle předpokladů oblékl po úvodní časovce, jde o dvě překvapení. Z týmu Israel Start-Up Nation to byl po Gannovi Alessandro de Marchi, druhý Ital, z čehož měli domácí fanoušci radost. Toho po dvou dnech z maglia rosa, tedy hlavního dresu, o který na Giru jde, vysvlékl první Maďar v historii Attila Valter. Jak to však bylo v předchozích letech? Kteří cyklisté získali Nekonečnou trofej a jak se k ní dopracovali?

  • 2020: Tao Geoghegan HART (Velká Británie)

    Tým: Ineos Grenadiers
    Věk (v době zisku titulu): 25 let
    Počet dní v růžovém dresu: až po poslední etapě

    Jak Giro vyhrál:

    Tým Ineos Grenadiers do loňského Gira vstupoval s hlavním lídrem v osobě Gerainta Thomase. Jenže ten po nešťastném uklouznutí na bidonu musel po třetím dnu odstoupit. Britská stáj tak byla opět bez lídra a začala se soustředit na vítězství v etapách. To se povedlo hned sedmkrát. Dvě etapy získal mladíček, se kterým nikdo až tolik nepočítal.

    Tao Geoghegan Hart pozvolna stoupal průběžným pořadím, až do 15. etapy, kdy v horském dojezdu na Piancavallo ukázal svou sílu, stal se vítězem dne a poskočil na 4. příčku. Dalším důležitým krokem byla předposlední horská etapa do Sestriere, kde za výrazné pomoci Rohana Dennise překonal Jaie Hindleyho. Díky tomu s Australanem vstupoval do závěrečné časovky s úplně stejným časem. A v poměřování sil s chronometrem a Hindleym byl Brit silnější. Do růžového se tedy poprvé oblékl až po poslední etapě. V ten nejdůležitější moment.

  • 2019: Richard CARAPAZ (Ekvádor)

    Tým: Movistar
    Věk (v době zisku titulu): 25 let
    Počet dní v růžovém dresu: 7

    Jak Giro vyhrál:

    Ačkoliv byl ve stínu větších hvězd světové cyklistiky, nevstupoval Richard Carapaz do italské Grand Tour rozhodně jako žádné ořezávátko. Už v předchozím ročníku jednu etapu ovládl a celkově skončil na nepopulární čtvrté příčce. Při druhé účasti na Giru už od začátku mířil znovu hodně vysoko. Víc než polovinu závodu se držel v první dvacítce celkového pořadí. Do top 10 se propracoval ve 12. etapě a stejně jako většina závodníků jedoucích na celkové pořadí pak nejvíc získával v horských etapách. Do růžového dresu se oblékl po vítězství ve 14. dějství s cílem na úpatí Mont Blancu. Od té doby už se z maglia rosa vysvléci nenechal a uhájil ho i v závěrečné časovce.

  • 2018: Chris FROOME (Velká Británie)

    Tým: Sky
    Věk (v době zisku titulu): 33 let
    Počet dní v růžovém dresu: 2

    Jak Giro vyhrál:

    Legendární etapa přes Colle delle Finestre se zapsala do myslí fanoušků, ale také do dějin. Výchozí pozicí na Giru, které startovalo v Jeruzalémě, byla pro Chrise Frooma 21. příčka po pádu v úvodní časovce, při kterém si poranil koleno. Jen pozvolna se pak prokousával nahoru. Dobrou formu ukázal na Etně, kdy se dostal v celkovém pořadí na 8. místo. První etapový triumf přišel na Zoncolanu, kde převálcoval lídra Gira Simona Yatese. To nejlepší si ale čtyřnásobný vítěz Tour de France nechal na poslední týden, především tedy na 19. etapu. Zde byl v druhé polovině itineráře průsmyk Finestre, náročné stoupání vedoucí částečně po šotolinové cestě. Tento průsmyk si sportovní ředitelé Sky prohlíželi už tři čtvrtě roku předem. Právě on byl určen jako hlavní bod útoku, i když do cíle zbývalo dlouhých 80 kilometrů. Rodák z Keni ale pokyny týmu uposlechl a akci, která nemá v cyklistickém světě obdoby, dotáhl i do vítězného konce a získal zde růžový dres. Ten už nikomu nedal. Pro Frooma šlo o velké vítězství, v řadě totiž ovládl Tour de France, Vueltu a España a Giro d´Italia.

  • 2017: Tom DUMOULIN (Nizozemsko)

    Tým: Sunweb
    Věk (v době zisku titulu): 26 let
    Počet dní v růžovém dresu: 9

    Jak Giro vyhrál:

    Nizozemský cyklista Tom Dumoulin je považován za univerzálního časovkáře. Co to znamená? Je vynikající v souboji s chronometrem, ale při výšce 185 centimetrů a váze 69 kilogramů nemá velké potíže ani v kopcích. To z něj dělá také závodníka pro celkové klasifi kace. Což výrazně prokázal právě na 100. edici Giro d´Italia. První tři etapy ještě nebyly úplně pro něj, pohyboval se na hraně třetí a čtvrté desítky průběžného pořadí. To, že není jen časovkář, poprvé ukázal už čtvrtý těžký den s dojezdem na Etnu, kde poskočil hned na 7. příčku. Jeho den ale přišel při první časovce po volném dni, kterou ovládl a dostal se na pozici lídra závodu. Jenže v 18. etapě mu kopce úplně nesedly a o vedení přišel, po další etapě s dojezdem na Piancavallo se propadl až na 4. příčku. Měl však ještě žolíka v rukávu. Tím byla závěrečná časovka. V ní sice dojel druhý, ale na růžový dres a Nekonečnou trofej to stačilo.

  • 2016: Vincenzo NIBALI (Itálie)

    Tým: Astana
    Věk (v době zisku titulu): 31 let
    Počet dní v růžovém dresu: 1

    Jak Giro vyhrál:

    Giro d´Italia se stalo ústředním závodem tohoto rodáka ze Sicílie. Je to vidět i letos, kdy startuje i přes to, že si tři týdny před zahájením zlomil zápěstí. V roce 2016 ale vstupoval Vincenzo Nibali do soubojů o růžový dres v dobré formě. Navíc už věděl, jaké to je Giro vyhrát. Žralok z Messiny zde poprvé slavil v roce 2013, následující dva ročníky však chyběl. V roce 2016 předváděl stabilní výkony, postupně se rozjížděl a tím také stoupal celkovou klasifikací. V top 10 byl od páté etapy a od té doby z ní už nevypadl. Nibali, který patří mezi typické vrchaře a muže na celkové pořadí, ztrácel v časovkách a sprinterských dojezdech, jinak se ale držel s hlavními favority. Jeho chvíle přišla v den, kdy museli závodníci zdolat stoupání mimořádné kategorie na Colle dell Agnello, se kterým si nejlépe poradil právě Nibali. Etapu ovládl a dostal se na druhou příčku 44 sekund za Estebana Chavese. Tomu se však další den trestuhodně nevyvedl a Nibali se dostal do růžového dresu, ve kterém pak dojel až do cílového Turína.

  • Italský jezdec Vincenzo Nibali vyhrál slavný domácí závod v roce 2016
    Italský jezdec Vincenzo Nibali vyhrál slavný domácí závod v roce 2016

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud