Romana Barboříková
31. května 2021 • 04:40

Bernalova cesta k triumfům: půjčka na první helmu, zranění i skvělý parťák

Vstoupit do diskuse
0
  • Cesta Egana Bernala k triumfu na GiruCesta Egana Bernala k triumfu na GiruFOTO: koláž iSport.cz

    Itálie je pro něj druhým domovem. Právě tady, v druhodivizním týmu Androni Giocattoli, Egan Bernal vstupoval do velké cyklistiky. A teď, už ve špičkové stáji Ineos Grenaiders, ovládl i zdejší nejvýznamnější závod Giro d´Italia, když v závěrečné časovce do Milána uhájil náskok před domácím Damianem Carusem. Ačkoliv už se pyšní titulem z Tour de France 2019, až v Itálii poprvé získal vítězství v etapě na Grand Tour. Jaké momenty vedly k zisku růžového dresu?

  • Znovu usměvavý Egan

    Začalo to už mnohem dřív, než v posledním roce. Malý Egan rád jezdil doma v Kolumbii na horském kole. Aby mohl závodit, půjčili si rodiče peníze od známého na koupi přilby, která k tomu byla nezbytná. A pak už šlo vše samo. Z horského kola na silniční, kde si ho všiml šéf italského týmu Androni Giocattoli. Gianni Savio přivedl Bernala do Itálie. „Když k nám přišel, byl už skoro hotový závodník. Sice mladý, ale hotový závodník. Je to podle mě borec, který se rodí jednou za dvacet let. Už ve svých devatenácti byl vyspělý jako třicetiletý jezdec,“ vychvaloval svůj objev.

    Začínal na horských kolech, až pak přešel na silnici Začínal na horských kolech, až pak přešel na silniciFoto Instagram

    Na první helmu Bernalovi půjčili rodiče Na první helmu Bernalovi půjčili rodičeFoto Instagram

  • Zranění těsně před Girem 2019

    Svými výkony, mezi které patřilo třeba i vítězství na Tour de l´Avenir, tedy Tour de France pro mladé závodníky, logicky kolumbijský talent upoutal i zrak šéfa nejbohatší stáje na světě Davea Brailsforda. V roce 2018 absolvoval svou první sezonu v týmu Sky (dnes Ineos Grenadiers). A také první Grand Tour, kterou nebylo nic menšího než Tour de France, a nevedl si tam vůbec špatně. Celkově skončil 15., nejlepším jeho umístěním byla 2. příčka v etapě. V další sezoně měl na tento úspěch navázat na Giro d´Italia, kde byl považován za jednoznačného favorita. Jenže zhruba týden před startem si při tréninku v Andoře zlomil klíční kost.

    První triumfy v týmu SKY První triumfy v týmu SKYFoto Twitter

  • Ze zálohy vítěz Tour de France

    Ze zlomeniny, která je mezi cyklisty dost běžnou záležitostí, se rychle dal do kupy a tým ho nasadil na Tour de France 2019. Tam obhajoval titul jeho kolega Geraint Thomas. Ještě o druhém volném dni, kdy byli v průběžném pořadí Thomas druhý a Bernal pátý, nehodlal Brailsford prozradit, zda je týmovou jedničkou jejich obhájce. Bývá to obvyklý tah Ineosu a zřejmě vědí, proč. V lepší formě se totiž v závěru ukázal Bernal, který se po 19. etapě oblékl do žlutého trikotu lídra Staré dámy. Vzhledem k okolnostem, kdy do závěru Tour zasáhlo počasí, už v něm zůstal a stal se prvním kolumbijským vítězem francouzské Grand Tour.

     

    Egan Bernal oslavuje vítězství na Tour de France 2019 Egan Bernal oslavuje vítězství na Tour de France 2019Foto Reuters
  • Vítězství v bolestech a problémy se zády

    Trvalo víc než rok, než se na svět dostaly informace, že i triumf na Tour de France 2019 zaplatil Bernal nepříjemnými bolestmi zad. To poté, kdy při loňské obhajobě musel právě kvůli velkým bolestem ve Francii odstoupit. Jednalo se sice o potíže s kolenem, ale právě ty pramenily z daleko hlubšího a staršího problému. „Mám jednu nohu kratší, kvůli tomu jsem měl i skoliózu páteře, z čehož mě bolela záda v bederní oblasti,“ prozradil Bernal loni na podzim. Operaci lékaři nedoporučili, a tak podstoupil dlouhou rehabilitaci. Také proto před letošním Girem jasným favoritem nebyl. Nikdo, včetně jeho samotného, netušil, jak záda při třítýdenní zátěži zareagují.

    Egan Bernal už do 17. etapy Tour nenastoupí Egan Bernal už do 17. etapy Tour nenastoupíFoto Reuters

  • Premiérová vítězná etapa

    Po téměř dvou měsících bez závodění se do Gira pustil s odhodláním a postupem času se u něj začal znovu objevovat i radost ve tváři. Především pak po 9. etapě s cílem na Campo Felice. Tam totiž vítěz Tour de France získal své premiérové etapové prvenství na některém z podniků Grand Tour. „Nemůžu uvěřit tomu, co se děje. Právě jsem vyhrál svou první etapu na Grand Tour. Myslím, že po loňské Tour jsem hodně obětoval, abych byl právě teď na tomto místě. Jsem opravdu šťastný,“ hlásil Kolumbijec dojatě.

    Egan Bernal ovládl Giro Egan Bernal ovládl GiroFoto Reuters

  • Týmová práce

    Zatímco v prvních dvou týdnech demonstroval Bernal svou sílu, v tom třetím mu k udržení růžového trikotu hodně pomohla ta týmová. Po druhém volném dni mu etapa vůbec nesedla, ale hodně mu pomohl jeho superdomestik Daniel Felipe Martínez. Snímky, kterak za jízdy svého lídra povzbuzuje v náročném stoupání, obletěly celý svět. „Jsme rádi, že jsme zase na vítězné vlně, že se Egan znovu usmívá v cíli, že znovu vyhrává. Samozřejmě vítězí Egan Bernal, ale tým zareagoval vždy na každou situaci. Jeli fantasticky,“ chválil v Miláně všechny jejich boss Brailsford.

    Daniel Felipe Martínez povzbuzuje vyčerpaného lídra Daniel Felipe Martínez povzbuzuje vyčerpaného lídraFoto Twitter

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud