Romana Barboříková
6. května 2022 • 08:05

Giro: Maďarsko, brutální hory a málo časovek. Čech se těší na Alpy

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Je to tady, první Grand Tour této sezony začíná. Giro d´Italia bude letos brutální. Alespoň to naznačují i samotní sportovní ředitelé, kteří mají vždy etapy předem důkladně nastudované a mnohdy některé i projeté. „Letošní Giro bude velkou výzvou,“ prohlásil třeba Valerio Piva, sportovní ředitel Intermarché-Wanty-Gobert. Právě za tento tým startuje jediný český účastník Jan Hirt. Ten jako vždy očekává zejména poslední týden v Alpách. Na co se můžete těšit dál?

  • Maďaři měli dvouletý odklad

    Už v roce 2020 se mělo startovat v Maďarsku a přiblížit tak slavnou Grand Tour i místním obyvatelům. Tehdy vše zhatil covid, a tak se koná Grande Partenza v Budapešti až dnes. Po čtyřech předchozích letech, kdy se vždy začínalo časovkou, je ale na programu klasická etapa, v tomto případě rovinatá, ovšem se zrádným závěrem do kopce k visegrádskému hradu. Časovka pak přijde na řadu v sobotu, ale je jen 9,2 km dlouhá. Závěrečný den pak vyrazí peloton na jih k Balatonu a absolvuje první dvousetkilometrovou etapu.

    405,2. Tolik kilometrů ujedou cyklisté po maďarských silnicích.

    Jaké bude Giro d’Italia 2022: hlavní favorité, jediný Čech a náročná stoupání
    Video se připravuje ...

    Giro bude startovat v MaďarskuFoto Reuters

  • Sprinteři v akci

    Už první den v Maďarsku se o slovo přihlásí sprinteři, tedy nejrychlejší muži v balíku. Mnozí se jistě těší na to, co předvede Mark Cavendish, který se na Giro vrací po devíti letech. S dvorním rozjížděčem spurtů Michaelem Morkovem a dalšími kolegy z Quick-Stepu Alpha Vinyl bude jistě velkou hrozbou. Stejně tak se bude chtít tradičně ukázat australská „kapesní raketa“ Caleb Ewan, nejspíš také Ital Giacomo Nizzolo či Kolumbijec Fernando Gaviria. A zapomínat určitě nemůžeme, při jeho premiéře, ani na Mathieu van der Poela, i když ten rozhodně pravověrným sprinterem není. Otázkou je, kdo z chlapíků s pořádnými stehny zvládne přejet i náročné kopce v Apeninách a v závěru v Alpách a vyhraje maglia ciclamino, tedy trikot pro vítěze bodovací soutěže.

     

    Mark Cavendish se na Giro vrací po 9 letech Mark Cavendish se na Giro vrací po 9 letechFoto Reuters
  • Carapaz a ti další

    To, oč tu běží, je růžový dres pro celkového vítěze Giro d´Italia. Jedním z velkých favoritů je Richard Carapaz, jeho jméno je na „Nekonečné trofeji“ vyryto už z roku 2019. Tehdy zvítězil v barvách Movistaru, tentokrát bude mít kolem sebe letku nejbohatší stáje světa Ineos Grenadiers. Není však jediným, kdo má velkou šanci 29. května ve Veroně slavit. Při své páté účasti bude chtít zvítězit Simon Yates, který byl loni třetí. Z dalších jmen pak stojí za zmínku Portugalec Joao Almeida z UAE Team Emirates, Romain Bardet (DSM) či domácí Giulio Ciccone (Trek-Segafredo). Se zajímavou sestavou však letos startuje i tým Bora-hansgrohe (Wilco Kelderman, Emanuel Buchmann, Jai Hindley). Čeká nás tedy hodně zajímavý souboj.

    1. S tímto startovním číslem by měl závodit loňský vítěz Egan Bernal. I kvůli zranění ale letos neobhajuje, a tak toto číslo veze jiný lídr Ineosu – Richard Carapaz.

    Richard Carapaz pojede se startovním číslem 1 Richard Carapaz pojede se startovním číslem 1Foto ČTK / AP / Thibault Camus

  • Hirt na další italské misi

    Už popáté vyráží vstříc supertěžkým vrchařským zkouškám také český specialista na obtížné kopce Jan Hirt. Jeho nejlepším umístěním na Giro d´Italia je zatím 12. příčka z roku 2017. Nejlepším výsledkem v jednotlivých etapách u něj zatím zůstává 2. místo v etapě s cílem v Ponte di Legno vedoucí přes obávané Mortirolo. Ostatně toto stoupání je v itineráři také letos, kdy ho ale cyklisté pojedou z druhé, lehčí strany. Podle týmové strategie by měl být Čech jedním z pomocníků Domenica Pozzoviva, i když maličký belgický tým se bude spíš snažit o etapové triumfy, než celkové pořadí. Ale kdo ví, kdyby se i Hirt cítil dobře…

    3. Až tolik českých cyklistů mohlo být na startu letošního Gira. Původně jej měli slíbené i Zdeněk Štybar a Josef Černý (oba Quick-Step Alpha Vinyl). Jejich tým ale zvolil jinou sestavu.

    Jan Hirt bude jediným Čechem na Giru Jan Hirt bude jediným Čechem na GiruFoto Facebook Jana Hirta

  • Čím hrozí pověstné kopce

    Etna, Blockhaus, Mortirolo, Pordoi, Passo Fedaia neboli Marmolada. To jsou vrcholy, které jsou cyklistickým příznivcům, a ještě víc samotným závodníkům, důvěrně známy. Vzbuzují velký respekt, u některých až hrůzu (hlavně v případě sprinterů, kteří zde budou téměř plivat plíce), jiní si je zase vyhlíží jako místo svého kruciálního útoku. „U těchto kopců vždy záleží, jak se zrovna cítíte. Když jsem na tom dobře, tak je přejedu bez problémů a tak těžké mi nepřijdou. Když jste na tom ale špatně, může vám dělat velké problémy i kopeček u nás v Česku,“ popisuje Jan Hirt.

    Ačkoliv všichni očekávají to nejhorší až v závěrečném týdnu v Alpách, přijdou těžké zkoušky už dřív. Konkrétně na konci prvního bloku, kdy 9. etapa končí na Blockhausu ve středních Apeninách.

    3 445. Tolik kilometrů během 105. ročníku Giro d´Italia cyklisté ujedou.

    50 580. Tolik výškových metrů za 21 etap tohoto ročníku závodníci nastoupají.

    Cyklisty opět čekají těžké italské hory Cyklisty opět čekají těžké italské horyFoto Twitter / Jered Gruber

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud