20. května 2022 • 17:13

Démare má už třetí etapový vavřín. Hirt se posunul na 14. místo

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Francouzský cyklista Arnaud Démare vybojoval na letošním Giru d'Italia už třetí etapový vavřín. Jezdec stáje Groupama-FDJ ovládl závěrečný spurt poté, co peloton v dramatické koncovce těsně před cílem dostihl skupinku uprchlíků. Růžový dres lídra uhájil po 13. etapě Španěl Juan Pedro López.



Démare ve finiši porazil Němce Phila Bauhause a britského rychlíka Marka Cavendishe a osmým etapovým vítězstvím na Giru v kariéře znovu vylepšil francouzský rekord. O ten se od triumfu v 6. etapě dělil s legendami Jacquesem Anquetilem a Bernardem Hinaultem.

Ve sprinterský finiš už přitom dnes Démare přestával věřit. Krátce po startu se utrhla skupinka cyklistů a čtveřice Nicolas Prodhomme, Pascal Eenkhoorn, Julius van den Berg a Mirco Maestri málem 140 km dlouhý únik dovedla až do úspěšného konce. Jejich naděje skončily po velkém boji až 700 metrů před cílem.

"Uprchlíci se drželi výborně a v jednu chvíli už jsem začal pochybovat, že je ještě dojedeme. Byli odhodlaní, zbývalo ještě deset kilometrů a já měl pocit, že už jsem úplně uvařený," přiznal Démare, jenž až do Gira v této sezoně marně čekal na etapový úspěch. Stájoví kolegové mu ale nakonec připravili ideální pozici pro sprint. "Odvedli neuvěřitelnou práci. Šel jsem ve spurtu úplně nadoraz a je úžasné, že jsem dokázal přidat další výhru. Tři je opravdu hodně," dodal.

Ze závodu dnes zhruba hodinu po startu ze Sanrema odstoupil francouzský jezdec stáje DSM Romain Bardet. Čtvrtý muž průběžného pořadí, jenž se v neděli blýskl druhým místem v 9. etapě, vzdal kvůli žaludečním problémům.

Český cyklista Jan Hirt, který dnes dojel v hlavním pelotonu na 40. místě, se díky tomu v průběžném pořadí posunul na 14. místo. Jezdec stáje Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux dál ztrácí na vedoucího Lópeze 3:09 minuty.

V sobotu cyklisty čeká 147 km dlouhá kopcovitá etapa s pěti vrchařskými prémiemi druhé a třetí kategorie, v neděli pak peloton prověří první ze série pěti náročných horských etap.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 13. etapa (Sanremo - Cuneo, 150 km):

1. Démare (Fr./Groupama-FDJ) 3:18:16, 2. Bauhaus (Něm./Bahrajn Victorious), 3. Cavendish (Brit./Quick-Step-Alpha Vinyl), 4. Gaviria (Kol./SAE Team Emirates), 5. Dainese (It./DSM), 6. Consonni (It./Cofidis), 7. De Bondt (Belg./Alpecin-Fenix), 8. Nizzolo (It./Israel-Premier Tech), 9. Vendrame (It./AG2R-Citroën), 10. Bayer (Rak./Alpecin-Fenix), ...40. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. López (Šp./Trek-Segafredo) 54:37:23, 2. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers), 3. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) oba -12, 4. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -20, 5. Martin (Fr./Cofidis) -28, 6. Landa (Šp./Bahrajn Victorious) -29, 7. Pozzovivo (It./Intermarché-Wanty-Gobert) -54, 8. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -1:09, 9. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -1:22, 10. Valverde (Šp./Movistar) -1:23, ...14. Hirt -3:09.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud