Romana Barboříková
29. května 2022 • 09:45

Časovka na Giru: Carapaz a Hindley o všechno. Může se Hirt ještě posunout?

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z ITÁLIE | V nedělní časovce to bude všechno, nebo nic. Hlavně tedy pro Richarda Carapaze. Toho v poslední horské etapě vysvlékl z růžového dresu lídra Giro d´Italia Jai Hindley, jehož náskok je nyní 1:25 minuty. Také Jan Hirt si, co se týče časových odstupů, polepšil. Na páté místo ztrácí před startem 12 sekund. Může to ještě zvládnout?



Geniální tah vymyslel v sobotní poslední horské etapě tým Bora-hansgrohe, když do denního úniku poslal Lennarda Kämnu, který poté sehrál důležitou roli při ataku svého lídra Jaie Hindleyho. Ten sice později přiznal, že šlo spíš o štěstí, že se k němu jeho kolega přidal právě v nejextrémnější části stoupání na cílovou Marmoladu. Ale jak se říká, štěstí přeje připraveným.

Díky svému ataku 1,7 kilometru před cílem získal na, do té doby růžového, Carapaze 1:25 minuty. Tento náskok se může ukázat jako klíčový, v neděli totiž mohou rozhodovat sekundy. Lepším na časovkářském speciálu je totiž z této dvojice ekvádorský vítěz z roku 2019.

Je však 17 kilometrů dostatečná vzdálenost, aby Carapaz zvládl situaci otočit ve vlastní prospěch? A má vůbec lídr Ineos Grenadiers ještě dostatek fyzických i psychických sil? Otázky, na které se v tuto chvíli odpovědi hledají těžko. Lépe to ale vypadá spíš pro Hindleyho.

Z mužů za nimi je v časovce nejsilnější Vincenzo Nibali, který je teď čtvrtý. Ovšem jeho ztráta na pódium je 6:06 minuty, a to je příliš na to, aby se alespoň na třetí místo „Žralok z Messiny“ vyškrábal.

I český vrchař Jan Hirt se na své šesté příčce zabydlel vcelku bezpečně, a i po časovce, která nepatří k jeho silným disciplínám, by ho měl udržet. Na pátého Pella Bilbaa sice ztrácí „jen“ 12 sekund, jenže Španělovy časovkářské dovednosti jsou na mnohem vyšší úrovni.

Do poslední chvíle tak je na co se dívat. Závodníci startují podle průběžného pořadí, ovšem v opačném sledu. Jako první odstartuje ve 14:00 Roger Kluge.

Průběžné pořadí Gira:

1. Hindley 86:07:19, 2. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) -1:25, 3. Landa -1:51, 4. Nibali (It./Astana) -7:57, 5. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -8:55, 6. Hirt -9:07, 7. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -11:18, 8. Pozzovivo (It./Intermarché-Wanty-Gobert) -16:04, 9. López (Šp./Trek-Segafredo) -17:29, 10. Carthy -17:56.

Jak si vedli v úvodní časovce
(na 9,2 km, vítězem byl Simon Yates)
Jai Hindley +0:34
Richard Carapaz +0:28
Mikel Landa +0:33
Vincenzo Nibali +0:19
Pello Bilbao

+0:26

Jan Hirt

+0:58

Emanuel Buchmann  +0:57
Domenico Pozzovivo +0:36

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud