Romana Barboříková
18. května 2023 • 11:10

Výhody lídrů podle Königa: Roglič je výbušný, Thomas nejklidnější v buse

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Letošní Giro d´Italia s favority pořádně zamávalo. Ze hry jsou Remco Evenepoel (doma kvůli covidu) a teď i Tao Geoghegan Hart (v nemocnici po středečním pádu). „Giro je zajímavé vždycky, za všech okolností, ale je to obrovská ztráta,“ říká bývalý český cyklista Leopold König. Kdo je podle něj nyní největší favorit?



Ani jemu se hezky nedívá na to, jak Giro prořídlo kvůli znovu se šířícímu covidu. Leopoled König byl za dob svého závodění zvyklý na něco jiného. „Dřív se počítalo s tím, že občas na Grand Tour někdo odstoupí kvůli pádu, kvůli zranění. Ale teď se do toho přidává další prvek a kosí to jezdce na můj vkus až moc a ovlivňuje to závod až moc,“ srovnává dvě různé doby bývalý profesionál a současný ředitel dvou velkých českých podniků Czech Tour a Závod míru.

Aktuální průběžné pořadí Giro d´Italia?

1. Geraint Thomas (Ineos Grenadiers)
2. Primož Roglič (Jumbo-Visma) -2 s
3. Joao Almeida (UAE Team Emirates) -22
4. Andreas Leknessund (DSM) -35
5. Damiano Caruso (Bahrain-Victorious) -1:28

Je tedy jasné, že od úterý, kdy už nenastoupil Evenepoel, se hraje v podstatě od začátku. V růžovém je sice Thomas, ale jen o dvě sekundy, což je pro Rogliče a hlavně jeho tým výhoda. O dohánění potenciálně nebezpečných soupeřů se totiž musí starat primárně tým růžového muže.

Kdo je favorit podle Königa? „Za mě jednoznačně i se svými zkušenostmi Primož Roglič, ke kterému na stejnou úroveň dávám Gerainta Thomase. O tom není pochyb. Tihle dva mají dost podobné zkušenosti, oba vyhráli Grand Tour. Myslím, že oni dva jsou trošku odskočení od zbytku pole i co se týká aktuální výkonnosti.“

Thomas měl do středečního odpoledne výhodu v tom, že v týmu Ineos nebyl jediným lídrem, jen pět sekund za ním zaostával Tao Geoghegan Hart. Ten však po pádu a zlomenině levé kyčle musel odstoupit. A ačkoliv měl Roglič od samého začátku výrazně slabší tým, vypadá to, že v tomto ohledu se nyní síly srovnávají.

Souboj favoritů na letošním Giro d'Italia - zleva Primož Roglič a Geraint Thomas
Souboj favoritů na letošním Giro d'Italia - zleva Primož Roglič a Geraint Thomas

Teď tedy zřejmě půjde hlavně o souboj individualit, do kterého ale bude chtít promluvit i Portugalec Almeida. Jaké jsou tedy jejich silné stránky?

„U Thomase je to zkušenost, časovka a byl to jeho tým, tam se teď uvidí, jak to bude vypadat. Roglič? Časovka je pro něj velký bonus. A také výbušnost, která se může v italských kopcích hodit, protože nejsou vždycky mega dlouhé. V případě Almeidy to je vyrovnanost. Vlastně všichni mají společné jedno, což je časovka. Proto jsou aktuálně tam, kde jsou. Protože zbytek vrchařů v časovkách plave a tihle jsou excelentní,“ myslí si König.

Zapomínat však nesmíme ani na cyklistu, který minulý týden vezl růžový dres. „Leknessund mě překvapil především tím, jak jezdil v kopcích, že se tam udržel tak dlouho. Ale nejsem si jistý, že to zvládne i ve druhém a třetím týdnu. Takže úplně ho nechci odepisovat, protože je to obrovské překvapení tohoto Gira a obrovský talent, ale bude to mít proti těmto vlčákům hodně těžké.“

Jak tedy může nyní vypadat souboj mezi Rogličem a Thomasem: Útočit bude hlavně Slovinec, který má výhodu ve své výbušnosti. „Můžou mu vyhovovat ne úplně dlouhé kopce. A může mu vyhovovat agresivní styl závodění rozhodně víc než Thomasovi. Ten je ale známý svou trpělivostí v kopcích a takovým tím časovkářským pojetím. Ono je jednoduché udělat pět vteřin při nástupu, ale potom je udržet a mít za sebou Gerainta Thomase je super náročné,“ připomíná český cyklista i silné stránky Velšana.

Toho dobře zná ze svého působení v britské stáji Sky (dnes Ineos Grenadiers). „G (jak mu všichni říkají) byl vždycky nejklidnější člověk v autobuse, nic si nepřipouštěl, a to ho řadí podle mě na špici v tom, že dokáže zvládnout třítýdenní tlak. On jakoby tlak ze všech stran nevnímal. A sám už na sebe vůbec žádný neklade. To si troufnu tvrdit, že je jeho výhoda.“

Jak na tom favorité jsou, se ukáže už v páteční horské etapě do Crans Montany.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud