14. července 2015 • 17:50

Podivná hra! Hackeři ukradli Froomovu složku, aby dokázali, že dopuje

Autor: tej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Současný lídr letošního ročníku nejslavnějšího cyklistického závodu Tour de France nezažívá zrovna období klidu. Stáj Sky se totiž přiznala, že se někdo naboural do jejich sítě a složku Chrise Frooma odcizil. Nyní se bojí zveřejnění. "Je to součást hry, ne? Pokud Chris zajede dobrý závod, budou se všichni ptát, jestli mu nepomohl doping," přiznal obavy šéf Sky Sir Dave Brailsford. Froome první horskou etapu ovládl suverénně, dá se tedy čekat, že se o jeho dopingu bude spekulovat znovu.



Loni musel ze závodu odstoupit kvůli pádu už v páté etapě, letos mu hackeři ukradli data a chtějí jeho vedení zdiskreditovat. Vítěze Tour de France z roku 2013 čeká opět nepříjemné vysvětlování.

Šéf týmu Sky Sir Dave Brailsford totiž přiznal, že se kdosi naboural do jejich sítě a ukradl Froomova data o výkonnosti a jeho osobní údaje. Citlivé informace se totiž začaly objevovat na sociálních sítích, stáj Sky už proto kontaktovala právníky a další odborníky, kteří mají zjistit, jak se k nim někdo dokázal nabourat.

"Z etického i morálního hlediska, pokud chcete někoho obvinit z dopingu, neměl byste sám podvádět," rýpnul si do hackerů Brailsford.

A co ona data vlastně ukazují? Objevily se například údaje, kdy se podle zprávy podařilo Froomovi zrychlit během 5 sekund z 19km/h na 31km/h, či jeho podivně nízká tepová frekvence. Sám jezdec však jakýkoliv doping odmítá a celou věc uvádí na pravou míru.

VIDEO: Podívejte se na zmíněné zrychlení Frooma z roku 2013 (začíná od 01:45):

"Mám velmi nízkou tepovou frekvenci, snad nikdy nepřekročila 168 tepů za minutu. Spousta mých kolegů má přes 200, nevím, proč mám já tak nízkou, ale je to tak. Vím, že mám i velkou kapacitu plic, přes osm litrů, na mou výšku a váhu bych prý měl mít šest litrů. A že umím zrychlit? Musíte brát v úvahu všechny proměnné faktory, jako je rychlost větru, teplota a dřina jezdce," uvedl Froome v rozhovoru pro anglický server DailyMail.

Vítěz z roku 2013 už na konci června přiznal, že letos zmeškal jednu dopingovou kontrolu. Podle jeho slov mu zaměstnanci luxusního hotelu v Itálii sdělili až se zpožděním, že recepční odmítl pustit komisaře na jeho pokoj, dokonce mu prý nedovolili ani Froomovi zavolat.

Chris Froome patří mezi jezdce, kteří kritizují nedostatečné kontroly cyklistů, sám navíc nebyl nikdy pozitivně testován. Na letošním Tour de France vládne, suverénně ovládl i první horskou etapu.

K otázce možného Froomova dopingu se vyjádřil i padlý král cyklistiky Lance Armstrong. "Froome, Porte, Sky jsou evidentně velice silní. Moc silní na to, aby byli čistí? Neptejte se mě, nemám tušení," napsal si na Twitter.

Chris Froome ovládl 10. etapu na Tour de France
Chris Froome ovládl 10. etapu na Tour de France

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud