28. července 2018 • 04:45

O vítězi Tour může rozhodnout časovka. Kdo v ní nejvíc válí?

Autor: tej
Vstoupit do diskuse
0
  • Udrží Geraint Thomas žlutý trikot i po 19. etapě?Udrží Geraint Thomas žlutý trikot i po 19. etapě?FOTO: Reuters

    Dojede ve žlutém dresu do Champs-Élysées Geraint Thomas, týmový kolega čtyřnásobného vítěze Tour de France Chrise Frooma, který celé tři týdny předvádí fenomenální formu? Nebo se na trůn posadí Tom Dumoulin, jenž v květnu skončil druhý na Giru a stejné místo momentálně okupuje i ve Francii? Nebo se všechno změní a vyhraje někdo úplně jiný? Klíčová bude sobotní individuální časovka, ve které má ambice hned několik aspirantů na stupeň vítězů. Kdo ji může ovládnout?

  • Tom Dumoulin, Sunweb

    Nizozemský jezdec Tom Dumoulin během jedné z náročných etap cyklistické Tour de FranceFoto Reuters

    Průběžné pořadí po 19. etapě: 2.

    Časovka jednotlivců je jeho parketa. Ne nadarmo vyhrál na letních olympijských hrách v Riu stříbrnou medaili. Loňský vítěz Gira a jeden z aspirantů na zisk žlutého trikotu na Tour de France je navíc i dvojnásobným mistrem světa v časovce (jednou v časovce družstev, jednou jednotlivců). Na prvního Gerainta Thomase ztrácí dvě minuty a není tak vyloučené, že se mu to podaří.

  • Chris Froome, Sky

    Britský jezdec stáje Sky Chris Froome při etapě Tour de FranceFoto Reuters

    Průběžné pořadí po 19. etapě: 4.

    Čtyřnásobný vítěz Tour de France už naděje na zisk pátého žlutého trikotu vzdal, přesto může v časovce soupeře pořádně potrápit. Chris Froome má z této disciplíny na svém kontě dvě bronzové medaile z olympijských her (2012 a 2016), vloni skončil třetí i na mistrovství světa, kde ho překonal jen Tom Dumoulin a Primož Roglič. Právě druhý jmenovaný ho v devatenácté etapě shodil ze třetího místa a Froome tak bude mít o důvod víc, proč v časovce zabojovat.

  • Primož Roglič, Lotto NL-Jumbo

    Slovinský cyklista Primož Roglič po výhře v královské etapě Tour de FranceFoto Reuters

    Průběžné pořadí po 19. etapě: 3.

    Vítěz královské etapy posledních dvou let si na časovku věří, navíc tvrdí, že je jako dělaná pro něj. Není totiž úplně po rovince, členitá trasa s jedním ostrým stoupáním mu může stejně jako Dumoulinovi vyhovovat. Dokáže zabojovat a udržet se na stupni vítězů i v Paříži?

  • Geraint Thomas, Sky

    Geraint Thomas si druhým triumfem za sebou upevnil průběžné vedení na Tour de FranceFoto Reuters

    Průběžné pořadí po 19. etapě: 1.

    Tváří se, že časovka nepatří mezi jeho hlavní domény, ale dokáže v ní neuvěřitelně kouzlit. Držitel žlutého trikotu tuto disciplínu ovládl na letošním mistrovství Británie, na Commonwealth Games v roce 2014 v ní skončil třetí. Pokud chce dojet ve žlutém i do cíle poslední etapy, bude muset zabojovat a jestli na to někdo má dost sil i zkušeností, je to právě Thomas. Že se mu rychlostní etapy daří, předvedl už v týmové časovce, ve které dojel na třetím místě.

  • Tejay van Garderen, BMC Racing

    Americký jezdec Tejay Van Garderen (uprostřed) v akci během cyklistické Tour de FranceFoto Reuters

    Průběžné pořadí po 19. etapě: 32.

    Jezdec stáje BMC Racing sice vládne spíš v týmové časovce, rozhodně se ale neztratí ani v té individuální. Vítěz bílého trikotu na Tour z roku 2012 je v průběžném žebříčku na 32. místě a ambice na stupeň vítězů nemá, přesto bude chtít navázat na úspěch z letošní týmové časovky, kde byl druhým nejrychlejším.

  • Maciej Bodnar, Bora-Hansgrohe

    Maciej Bodnar (uprostřed) se svým týmovým parťákem Peterem SaganemFoto Profimedia.cz

    Průběžné pořadí po 19. etapě: 124.

    Stříbrný medailista z evropského šampionátu z roku 2017 si na předposlední etapu věří. A není divu, časovka je jeho největší předností, pravidelně v ní vyhrává národní i mezinárodní šampionáty. Týmový kolega Petera Sagana tak konečně bude moct ukázat, co v sobě má.

  • Pierre Latour, AG2R La Mondiale

    Pierre Roger Latour během náročné Tour de FranceFoto ČTK

    Průběžné pořadí po 19. etapě: 13.

    Dvojnásobný šampion Francie v časovce a držitel bílého trikotu pro nejlepšího mladého jezdce. Latour na Tour řádí, už vloni skončil na 29. místě, letos je zatím třináctý a v časovce si svou pozici může ještě výrazně zlepšit. Jezdec stáje AG2R La Mondiale je velkým příslibem do budoucnosti.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud