iSport.cz
8. července 2021 • 17:14

Sagan na Tour skončil! Praštil se do kolene, 12. etapu ovládl Politt

Autor: iSport.cz, Romana Barboříková, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvanáctou etapu Tour de France vyhrál po dlouhém úniku německý cyklista Nils Politt. Peloton s favority nabral na uprchlíky velkou ztrátu. U toho už nicméně nebyl slovenský cyklista Peter Sagan, který ze závodu ještě před startem 12. etapy odstoupil. I nadále vede Slovinec Tadej Pogačar



Po náročné středě se dvěma výjezdy na Mont Ventoux se očekávala klidnější etapa, která by mohla vyvrcholit hromadným spurtem a útokem Brita Marka Cavendishe na 34. vítězství na Tour a vyrovnání rekordu belgické legendy Eddyho Merckxe. Místo toho se brzy po startu v Saint-Paul-Trois-Chateaux zrodil únik, který nakonec celou etapu dlouhou bezmála 160 kilometrů rozhodl.

Mezi uprchlíky byl i francouzský mistr světa Julian Alaphilippe, Cavendishův kolega z týmu Deceuninck-Quick Step, jehož jezdci tak neměli zájem čelo závodu stíhat. Původní třináctka jezdců se rozdrobila. Asi 40 kilometrů před cílem ujela trojice Politt, Španěl Imanol Erviti a Australan Harry Sweeny. Sedmadvacetiletý německý jezdec zaútočil v kopci 12 kilometrů před dojezdem v Nimes a vybojoval životní úspěch.

Dvanáctou etapu Tour de France vyhrál po úniku německý cyklista Nils Politt
Dvanáctou etapu Tour de France vyhrál po úniku německý cyklista Nils Politt

Polittovo vítězství vylepšilo náladu v týmu Bora-Hansgrohe, který před startem dvanácté etapy přišel o slovenskou hvězdu Petera Sagana. Sedminásobný vítěz bodovací soutěže ze závodu odstoupil kvůli problémům s kolenem, které si zranil při spurtu ve třetí etapě.

V hlavním pelotonu ve stejném čase jako lídr Pogačar dojel do cíle i jediný český cyklista Petr Vakoč. V celkovém pořadí ztrácí na 114. místě více než dvě hodiny.

Cavendish a spol. budou mít další šanci bojovat o úspěch v hromadném finiši v pátek, kdy se jede téměř 220 kilometrů dlouhá etapa z Nimes do Carcassonne.

Cyklistický závod Tour de France - 12. etapa St. Paul - Nimes (159,5 km):

1. Politt (Něm./Bora-hansgrohe) 3:22:12, 2. Erviti (Šp./Movistar), 3. Sweeny (Austr./Lotto-Soudal) oba -31, 4. Küng (Švýc./Groupama-FDJ) -1:58, 5. Mezgec (Slovin./BikeExchange), 6. Greipel (Něm./Israel Start-Up Nation), 7. Theuns (Belg./Trek-Segafredo), 8. Van Moer (Belg./Lotto-Soudal), 9. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step), 10. Henao (Kol./Qhubeka-NextHash) všichni -2:06, ...127. Vakoč (ČR/Alpecin-Fenix) -15:53.

Průběžné pořadí:

1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 47:06:50, 2. Urán (Kol./EF Education-Nippo) -5:18, 3. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -5:32 4. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) -5:33, 5. O'Connor (Austr./AG2R-Citroën) -5:58, 6. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe) -6:16, 7. Lucenko (Kaz./Astana-Premier Tech) -6:30, 8. Mas (Šp./Movistar) -7:11, 9. G. Martin (Fr./Cofidis) -9:29, 10. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -10:28, ...114. Vakoč -2:03:46.

Sagan vinou bolesti skončil

Na letošní Tour de France mu štěstí ani trochu nepřálo. Ve třetí etapě smetl Petera Sagana při svém pádu Caleb Ewan. Od té doby bojovala slovenská cyklistická superstar s bolestmi kolene. Náročné hory přečkal, ale před čtvrteční rovinatou etapou oznámil, že bolesti jsou příliš velké, aby pokračoval.

Před novináře před 12. etapou nastoupil v týmovém oblečení, ale ne v dresu. A oznámil, že jeho putování Francií letos končí. Důvodem jsou bolesti kolene, které mají svůj původ v pádu ve třetí etapě. Tam ho při svém pádu sestřelil v cílové rovince Caleb Ewan. Australan odstoupil hned, Sagan se snažil bojovat s bolestí. Při pádu si totiž koleno poranil o převodník.

V dalších dnech to vypadalo, že se jeho stav zlepšuje, přejel i náročné alpské zkoušky.

„Není to vůbec příjemné opouštět Tour,“ začal Sagan svůj projev, zatímco jeho týmový parťáci mířili na start. „Vypadalo to, že se zranění zlepšuje, ale v úterním sprintu jsem se kolenem praštil do řídítek a koleno opět nateklo. Nemůžu pořádně ohnout nohu,“ přiblížil majitel sedmi zelených dresů pro vítěze bodovací soutěže na Tour de France.

Nyní nechá nohu odpočinout a poté se začne připravovat na olympijské hry.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud