9. července 2022 • 17:35

Skvělý Van Aert na Tour! V těžkém spurtu vyhrál další etapu, Pogačar třetí

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Osmou etapu Tour de France s cílem v Lausanne vyhrál po těsném dojezdu Belgičan Wout van Aert z týmu Jumbo-Visma, lídr bodovací soutěže. Na letošní Tour ovládl už druhou etapu. Vedoucí muž celkového pořadí Tadej Pogačar finišoval třetí a pohlídal si žlutý dres.



Van Aert si nejlépe poradil s finišem u Olympijského stadionu v Lausanne a dojel si pro druhé vítězství na probíhající Tour. Belgický závodník, který jel čtyři etapy ve žlutém, navázal na triumf ze čtvrté etapy a celkově na Tour uspěl poosmé.

„Před Tour jsme si řekli, že etapa do Lausanne by mi měla vyhovovat,“ řekl Van Aert. „Stoupání na konci nebylo moc dlouhé. V nejnáročnějších pasážích už jsem jel na hraně, ale věděl jsem, že konec už je po rovině,“ dodal.

Žlutý trikot bez problémů udržel Pogačar, přestože slovinský vítěz posledních dvou etap se krátce po startu v Dole zapletl do hromadného pádu. Ztrátu jedné a půl minuty ale rychle vymazal.

V průběžném pořadí šampion předchozích dvou ročníků Tour Pogačar navýšil náskok před druhým Jonasem Vingegaardem na 39 sekund. Třetí Geraint Thomas ztrácí už minutu a 14 sekund.

Starosti ale Pogačarovi přidělaly první případy koronaviru na probíhající Tour, protože jedním z nakažených je i jeho týmový kolega z UAE Emirates Vegard Laengen. Druhým byl Geoffrey Bouchard z AG2R.

„Hodně nás to vystrašilo. Pandemie je tu pořád s námi a my nemůžeme riskovat a jezdit nakažení,“ uvedl Pogačar. „Testujeme se každé dva, tři dny. Včera jsme všichni byli negativní, ale Vegarda přes noc začalo bolet v krku a ráno už byl pozitivní,“ dodal.

Tour de France - 8. etapa (Dole - Lausanne, 186,5 km):

1. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) 4:13:06, 2. Matthews (Austr./BikeExchange-Jayco), 3. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates), 4. Kron (Dán./Lotto-Soudal), 5. Bettiol (It./EF Education-EasyPost), 6. Vlasov (Rus./Bora-hansgrohe), 7. B. Thomas (Fr./Cofidis), 8. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma), 9. Jungels (Luc./AG2R-Citroën), 10. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar 28:56:16, 2. Vingegaard -39, 3. G. Thomas -1:14, 4. A. Yates (oba Brit./Ineos Grenadiers) -1:22, 5. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -1:35, 6. Bardet (Fr./DSM) -1:36, 7. Pidcock -1:39, 8. Powless (USA/EF Education-EasyPost) -1:41, 9. Mas (Šp./Movistar) -1:47, 10. Martínez (Kol./Ineos Grenadiers) -1:59.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud