Romana Barboříková
9. července 2022 • 19:48

Smolař Pinot: na Tour nejdřív spadl v pelotonu, za kilometr schytal i facku

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když v sobotu během etapy pár kilometrů po předchozím pádu slezl z kola, hlavně francouzským fanouškům zatrnulo. Že by Thibaut Pinot zopakoval srdcervoucí story z Tour de France 2019, když v jednom z kopců kvůli bolestem kolene zastavil a se slzami v očích nastoupil do doprovodného auta? Tak ne, naštěstí za chvíli zase nasedl a pokračoval. Důvodem zastavení byla rána do obličeje, kterou mu předtím nechtěně dal jeden z členů jiného týmu.



Kdyby někdo sestavoval žebříček cyklistických smolařů, musel by do něj vedle nejžhavějších kandidátů Primože Rogliče a Caleba Ewana zařadit také francouzského oblíbence Thibauta Pinota.

Tento urostlý závodník si totiž v posledních letech prošel řadou zkoušek osudu. A také v sobotu to vůbec neměl jednoduché.

Příznivci cyklistiky sledující 8. etapu, která zavítala do Švýcarska, jen prostřednictví on-line přenosů na webu, si chvíli museli myslet, že došlo k nějaké chybě.

49 km do cíle – pád Thibauta Pinota

48 km do cíle – nehoda Thibauta Pinota

K žádnému nedopatření však nedošlo. Muž, který jel ve svém domácím prostředí v páteční etapě s dojezdem na Planinu krásných dívek, totiž nejprve skutečně 49 kilometrů před cílem v Lausanne spadl a musel se sbírat, aby pokračoval dál. Jenže když stíhal peloton a snažil se dostat dopředu, nevybral si k tomu úplně nejvhodnější prostor po pravé straně silnice.

Proč ne, když právě tudy se nejčastěji a nejlépe dostává dopředu? Protože zrovna na metě 48 km na pásku postávali zaměstnanci jednotlivých stájí s taštičkami s občerstvením, pro které si další závodníci zajížděli.

Ve chvíli kdy se sem řítil Pinot, měl nataženou ruku s taštičkou někdo z personálu stáje Trek-Segafredo a Francouzovi se místo kávy k občerstvení dostalo pořádné rány rukou do obličeje.

Po ní musel na chvíli zastavit a slézt z kola. I přes ruce, kterými si obličej zakrýval, byla poznat hodně bolestivá grimasa. Po chvíli se ale tento bojovník vzpamatoval, nasedl na kolo a etapu dokončil.

V jeho případě však nejde o první smolný závod či okamžik, který zažil. Nezapomenutelná je scéna z Tour de France 2019, kde vyhrál monumentálně etapu s cílem na slavném Tourmaletu. Jenže při jedné z dalších etap si nešťastně narazil koleno o řídítka svého kola a kvůli velkým bolestem pak musel v průběhu etapy odstoupit.

Bylo to v památném dnu, kdy měli cyklisté končit v Tignes, kam však kvůli sesuvům půdy nedojeli a do žlutého se oblékl Egan Bernal, na kterého Pinot na začátku dne ztrácel pouhých 20 sekund.

Pak přišla léta, kdy trojnásobný etapový vítěz ze Staré dámy bojoval s řadou zranění a nemocí a někteří už ho začali odepisovat. Letos se ale zase ukázal v tom nejlepším světle, když si po téměř třech letech připsal výhru nejprve v etapě na závodu Kolem Alp a pak i na významnějším Kolem Švýcarska.

On i jeho příznivci tak nyní doufají, že už má smůlu vybranou a začne se mu dařit i na domácí Grand Tour.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud