Romana Barboříková
1. července 2023 • 13:50

Fanoušci v Baskicku cyklistiku milují a nejsou drzí. Vakoč: Top atmosféra

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na mnoha místech po celém světě si cyklisté pochvalují vynikající atmosféru. Právě Baskicko, které letos hostí Grand Départ, je jedním z nich. „Baskicko je super, protože je to totálně cyklistická oblast a fanoušci tam jsou úžasní,“ vzpomíná na závodní léta Petr Vakoč, jenž se Tour de France zúčastnil ve své kariéře dvakrát.



Baskové jsou velmi náruživí cyklisté a jako fanoušci jsou mnohdy prý až fanatičtí. Ovšem v dobrém smyslu slova. „Vždycky jsem si to užil na Kolem Baskicka, to byl jeden z top závodů, co se týče atmosféry. To se pomalu vyrovnalo samotné Tour. K tomu ještě Kolem Kolumbie, to pro mě byly tři top závody, co se týče fanouškovství,“ říká bývalý profesionál.

Na území Baskicka se odehrají hned tři etapy, kdy ta úvodní bude mít start i cíl v malebném Bilbau, ve druhé se zase cyklisté podívají do San Sebastianu. Třetí sice na Pyrenejském poloostrově začne, ale dojezd už bude mít na území Francie.

Ve Španělsku momentálně v druhodivizních sestavách působí několik Čechů, mezi nimi i Michal Schlegel. Ten má zkušenosti i z jedné ze tří Grand Tour – italského Gira. „Obecně to svým způsobem může být trochu podobné jako v Itálii, ale španělští fandové nejsou tolik nabuzení. Když jsem byl na Giru, víc si dovolovali, dávali do toho víc emocí. Zatímco ve Španělsku jsou trochu klidnější. Nejsou tak drzí, nevstupují tak moc do cesty a není to chaos,“ míní cyklista stáje Caja Rural.

Zároveň připouští, že v Baskicku to bude trochu jiné. „Ještě jsem tam nikdy nezávodil, takže to nemohu potvrdit, ale asi bude atmosféra bouřlivější. V Baskicku je totiž silná cyklistická základna, jsou tam pro to dobré podmínky. Zatímco třeba na jihu v Andalusii, kde většinou trénuju, je to odlišné. Nevím, jestli je to tím vedrem, ale lidi tam jsou víc líní,“ usmívá se osmadvacetiletý Čech.

U baskických parťáků však zpozoroval, jaké nadšení ohledně cyklistiky panuje. „U nich to řeší celá rodina, jezdí za nimi na závody, hodně tam s nimi komunikují, případně i slaví. Zatímco u ostatních jsem něco takového úplně nepozoroval,“ dodává Schlegel.

Tak zkuste o tomto víkendu alespoň skrze televizní obrazovky atmosféru nasát. „Věřím, že Tour tam bude neskutečná, protože to bude kombinace fanoušků baskických, tak i těch ostatních z celého světa,“ těší se Vakoč.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud