Romana Barboříková
14. července 2023 • 04:30

Tour směřuje do Alp, jde do tuhého. Vingegaard: Pogačara zlomíme

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to celkem paradox. Jonas Vingegaard je vedoucím mužem Tour de France, obléká žlutý dres. Přitom ale hlavně z jeho celku Jumbo-Visma slyšíme: Máme plán, jak zlomit Pogačara. Jde o mnohem hlasitější hlasy než z UAE Emirates, ačkoliv právě Slovinec je tím, kdo ztrácí a měl by útočit. V Alpách, kam se nyní účastníci Staré dámy dostávají, tak čekejte velké boje. Dost pravděpodobně už v pátek, na den dobytí Bastily.



Jestli se vám v posledních dnech zdála Tour de France z pohledu souboje o celkové vítězství trochu nudná, teď se máte na co těšit. O tomto víkendu slibuje celek aktuálního lídra Jonase Vingegaarda velkou podívanou.

S příjezdem do Alp je obhájce loňského prvenství hodně sebevědomý. „Myslím si, že etapy o tomto víkendy budou víc sedět mně. Nebo alespoň to tak vždycky bývalo. To je to, v co věříme, že můžu udělat zásadní rozdíl v delších a těžších dnech. A čím dál na Tour budeme a všichni budou unavenější, tím to bude pro mě lepší,“ prohlásil Dán o volném dni.

Mimochodem, zde je jedna zajímavost. Zatímco tradicí na Staré dámě bývá, že její lídr má tiskovou konferenci, na které se po určitou dobu mohou novináři ptát, Jumbo-Visma to se svým mužem číslo 1 udělala letos jinak. Vingegaard poskytl rozhovor pouze dánské televizi TV2, ze kterého museli všichni ostatní čerpat, bez možnosti dalších dotazů.

Ale zpět k sebevědomí muže ve žlutém. To podporují i jeho týmoví parťáci. „Jonas s Tadejem jsou dosud vyrovnaní. Ale zatím jsme neměli žádné pořádné vysokohorské dny. Tam se Jonas cítí pohodlně a na to se těší,“ prozradil Vingegaardův hlavní horský domestik Sepp Kuss.

Právě on je považován za jeden z hlavních trumfů obhájce. Bylo to vidět už v páté etapě přes Col de Marie Blanque, kde Dána „vystřelil“ kupředu a ten pak najel na Pogačara minutu. Že bude mít klíčovou roli v následujících horských dnech, bylo vidět i včera, když se ve chvílích, kdy se vepředu sváděl těžký souboj o denní únik, vezl v oddělené skupince za pelotonem a šetřil síly.

V minulém roce vyhrál Vingegaard celou Tour díky jediné etapě přes Col du Granon. Tam zůstal Pogačar sám proti přesile černo-žluté letky, kdy na něj postupně útočili Primož Roglič, Wout van Aert a Vingegaard. Jak se později ukázalo, klíčovou roli sehrálo to, že Pogačar neměl u sebe dostatek jídla, nemohl si pro něj dojet, ani mu ho nikdo dovézt a jemu brzy došla energie.

Chystají v Jumbo-Visma podobný atak i letos? „Ano, máme plán, jak zlomit Pogačara,“ řekl Dán, logicky bez bližších podrobností.

Je zde však i druhá strana této mince, tedy Tadej Pogačar a jeho tým. A ti dali jasně najevo, že jejich největší konkurent to nebude mít ani trochu snadné. A to i přes to, že Slovinec vstupoval do závodu s výraznou nevýhodou, kdy po zlomenině zápěstních kůstek levé ruky nějakou dobu nemohl trénovat na kole a za poslední dva měsíce měl na kontě pouhé dva závodní dny. Proto vymysleli v UAE Emirates novou strategii – na Tour vyrazili se dvěma lídry, kde tím druhým je Adam Yates.

„Letos tady nemám co ztratit,“ pochvaloval si před velkým stratem v Bilbau Pogačar.

Díky protiútoku v Pyrenejích a na Puy de Dome je nyní za Vingegaardem jen o 17 sekund. A navíc je skálopevně přesvědčen, že historie z loňské 11. etapy se nebude opakovat.

„Já si to tady užívám, každým dnem se cítím lépe. Jsem velmi motivovaný a jsem připravený na jakoukoliv jejich taktiku, na cokoliv, co udělají.“

Ani on o taktice, kterou jistě museli v jeho týmu vymyslet, nemluvil. Jen si pochvaloval, že má letos k sobě Adama Yatese. Ten hned v první etapě vyhrál souboj se svým dvojčetem Simonem a získal žlutý dres. „Je v super formě a myslím, že se tady stále lepší. Myslím, že v dalších fázích závodu to můžeme společně sehrát opravdu dobře,“ je přesvědčený Pogačar.

Na dvojnásobném vítězi Tour de France je navíc vidět, jak si to ve Francii užívá. A baví ho také jejich souboje s Vingegaardem. „Myslím, že je mezi námi velmi pěkná rivalita. Taky jsem přesvědčený, že díky tomu byla loňská Tour jedna z nejlepších vůbec a i letos už se toho hodně událo. V prvním týdnu jsme na sebe házeli bomby v každé etapě. Je to určitě dobrý závod.“

A ty největší bomby v něm přichází na řadu právě v těchto dnech.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud