22. července 2008 • 21:28

Kreuziger: Úterní umístění je super

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přestože si český cyklista Roman Kreuziger po alpské etapě Tour de France z Cunea do Jausiers pohoršil o dvě místa, s umístěním i výkonem byl víc než spokojen.



Mrzelo ho však, že jeho kolega z celku Liquigas Vincenzo Nibali přišel o bílý trikot pro nejlepšího mladého jezdce do 25 let.

"Někdy je světlejší den, někdy tmavší. Úterý považuji za světlejší, být v horské etapě do třiceti je super. Popral jsem se dnes dobře, mohu být spokojený, jel jsem pěknou etapu," řekl novinářům po ubytování na hotelu Kreuziger, jenž dnes obsadil 25. místo a celkově je šestnáctý.

V dnešní etapě chtěl dvaadvacetiletý Čech útočit na bílí trikot, ten však oběma jezdcům Liquigasu vyfoukl mladší z lucemburských bratrů Schlecků Andy. "Andy Schleck byl dnes hodně silný, vynikající. Tento týden jezdí o moc lépe než v minulém týdnu. Škoda, že trikot nezůstal mezi námi, ale stále je hodně blízko, uvidíme zítra," pokračoval Kreuziger, který v tomto hodnocení ztrácí na třetím místě na Schlecka 50 sekund.

Dnes na peloton čekal nejvyšší bod letošní Tour, 2802 metrů vysoký Cime de la Bonnette-Restefond. Takový kopec prý jel v zatím jen v tréninku, v závodě poprvé. "Jsem unavený, ale to jsou všichni, první i poslední. Zítra to bude podobné, ale doufám, že to bude ještě lepší než dnes," přeje si český dvaadvacetiletý jezdec.

Na trase 16. etapy museli cyklisté absolvovat dvě stoupání. První kopec se Kreuzigervi jel dobře, druhý byl už těžší. "Stoupání nebylo pro mně úplně nejvhodnější. Musel jsem jet trošku s citem, tak, abych dojel s co nejmenší ztrátou. Jel jsem to na to, na co jsem měl a ve finále jsem byl od nejlepších dost blízko," pokračoval Kreuziger, jenž ztratil na vítěze čtyři minuty.

Ten si stejně jako většina expertů nemyslí, že že dnešní etapa byla nejtěžší. "Ale měla nejdelší kopce. To nejhorší nás ale čeká zítra. Tři kopce s dojezdem na Alp d´Huez. Druhý kopec je třicetikilometrový a Galibier také vydatný," uvedl Kreuziger.

"Pokud bych pod poslední kopec přijel s nejlepšími, tak by to bylo dobré. Ten není již dlouhý 20 km, ale jen dvanáct a na takovém jsem se vždy cítil dobře. Rád bych si zopakoval umístění mezi nejlepšími," plánuje Kreuziger, jehož pochválil i otec, sám bývalý reprezentant.

"Byl spokojený. Projel si první kopec a říkal, že je těžký. Ale když jsem mu po etapě říkal, že byl oproti tomu druhému lehký, tak nechtěl ani věřit," dodal bývalý juniorský mistr světa.

Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud