4. srpna 2014 • 15:56

Šéf cyklistiky o Kreuzigerovi: Jsou tam velmi vážné anomálie

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šéf Mezinárodní cyklistické unie (UCI) Brian Cookson považuje nesrovnalosti v biologickém pasu českého jezdce Romana Kreuzigera z let 2011 a 2012 za závažné. I proto prý UCI zastavila Kreuzigerovi činnost před etapovým závodem Kolem Polska. U podobných případů a problémů s pasem je třeba podle Cooksona postupovat jako u závodníků s pozitivním dopingovým vzorkem A. Kreuzigerova stáj Tinkoff-Saxo vzápětí vyčetla UCI, že nepostupuje v souladu s nastavenými pravidly a nectí presumpci neviny.



Cookson se poprvé vyjádřil ke Kreuzigerovu případu na závěr Her Commonwealthu v Glasgow pro server cyclingnews.com. "Jsou tam velmi vážné anomálie," prohlásil třiašedesátiletý Brit, jenž stojí v čele unie od září loňského roku. Kreuzigera z dopingu ale přímo neosočil. "Neříkám, že je vinen. Říkám, že jsou tu velmi vážné obavy a narůstající pochybnosti kvůli jeho biologickému pasu," uvedl Cookson.

"Experti z UCI a antidopingové nadace UCI (CADF) mají velmi silné podezření z manipulace. Byl pozván, aby podal vysvětlení, což se stalo, ale nebylo shledáno jako přesvědčivé," řekl Cookson. "Jsme teď proto v situaci, kdy bychom měli velmi brzy zahájit disciplinární řízení. A to uděláme tak rychle, jak to jen bude možné," prohlásil Cookson.

Šéfa UCI zaráží, jakým způsobem stáj Tinkoff-Saxo postupovala, když poté, co případ vyšel na světlo. Nejprve vyřadila Kreuzigera z nominace na Tour de France, přestože nebyl suspendován, ale následně ho chtěla nechat startovat v závodu Kolem Polska. "Tyhle věci trvají příliš dlouho, než se vyřeší, ale tohle bylo mimořádně znepokojující, když ho nenominují na Tour, ale pak ho pošlou závodit v Polsku," uvedl Cookson.

"Podle mého osobního názoru je to velmi podivné a neobvyklé. Proto jsme se rozhodli, že na podobné případy budeme pohlížet a postupovat při nich stejně, jako když se objeví pozitivní vzorek testu A. Než aby se celý případ táhl měsíce a měsíce a takoví jezdci během toho normálně závodili, každý daný případ pečlivě prostudujeme a pokud budeme věřit, že je dostatek důkazů k dalšímu vyšetřování, sáhneme k prozatímní suspendaci. Jako bychom to udělali u pozitivního vzorku A," dodal Cookson.

Nectíte prezumpci neviny, brání Kreuzigera ředitel stáje

Generální ředitel stáje Tinkoff-Saxo Stefano Feltrin mu dnes odpověděl v otevřeném dopise. Stáji, která od počátku stojí za českým závodníkem, vadí především to, že UCI nepostupuje v souladu s nastavenými pravidly a nectí presumpci neviny. Nechápe ani, co považuje Cookson za podivné v souvislosti s Kreuzigerovou absencí na Tour de France a následnou nominací do Polska.

"Jsme plně oddáni boji proti dopingu ve sportu, stejně tak podporujeme i užívání biologických pasů a uplatňování přísných antidopingových pravidel. Náš tým ale věří, že to vše by mělo být vedeno způsobem, který respektuje fakta a řádný proces, garantuje řádnou obhajobu a nijak neohrožuje plánování týmu při výběru jezdců a nominaci týmu pro závod," uvedl Feltrin.

Za podivné a nepochopitelné považuje naopak jednání UCI. "Jak může od jistého momentu UCI zpětně měnit interpretaci pravidla, jež platí od roku 2011 a v němž stojí, že za domnělý přestupek v pasu nebude jezdec provizorně suspendován? Co se změnilo 1. srpna 2014?" podivuje se Feltrin. Zaráží ho, že UCI informovala vedení týmu o problému již před rokem, ale o možné suspendaci se nezmínila. A nyní k ní zničehonic sáhla.

Cookson si podle jeho názoru protiřečí, když hovoří o "vážných anomáliích", ale současně ve stejném rozhovoru zmiňuje, že není s kauzou, která začala před jeho panováním, až tak podrobně obeznámen.

"Domníváme se, že trest jezdci by měl být uložen pouze tehdy, když bude podložen velmi přesnými a ověřenými okolnostmi. Vy uvádíte, že se tak stalo proto, že je pravděpodobné, že by jeho výsledky mohly být ovlivněny údajným porušením dopingových pravidel. Domníváte se tedy, že je vinen. My se domníváme, že spravedlnost by měla dostat pokaždé stejný prostor a všem by se mělo měřit stejně, nikoliv případ od případu," uvedl Feltrin.

Kreuzigerův právní zástupce Jan Šťovíček také nevidí důvod, proč by UCI měla zakázat českému jezdci závodit. "Telefonoval jsem s panem Antoniem Rigozzim (zástupce UCI), který mi řekl, že někdy v rámci cyklistické unie padají rozhodnutí, která nemají právní základ, ale jsou politická. Na což jsem reagoval, že pokud se toto stane, budeme se bránit všemi právními prostředky," uvedl Šťovíček na Kreuzigerově webu s tím, že zastavit činnost lze podle řádů pouze cyklistům s pozitivním výsledkem vzorku A.

Během několika dnů hodlá podat odvolání k mezinárodní sportovní arbitráži CAS. "Věřím, že se to stihne velice rychle vyřešit, aby Roman mohl jet Vueltu," uvedl Štovíček.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud