Jiří Punčochář
3. května 2016 • 10:00

Königovo tajemství: O Giro přijde kvůli kolenu, možná ho přetrénoval

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hvězdy světové cyklistiky se v pátek seřadí na start časovky v nizozemském Apeldoornu, odkud odstartuje 99. ročník Gira d’Italia. Leopold König, který měl být jednou z hlavních karet mocného týmu Sky pro první z letošních Grand Tour, bude tou dobou doma a teprve začne trénovat. O velkou příležitost ho připravily potíže s kolenem, které má od začátku února. Až teď se ale podařilo prolomit hradbu mlčení kolem jednoho z nejlepších českých profesionálů.



Co se děje s Leopoldem Königem? Ta otázka cyklistických fanoušků byla stále častější. Padala na facebooku, kde má závodník z Moravské Třebové účet, a vyvstala znovu tento týden, kdy elitní světové týmy nominují na nadcházející Giro d’Italia.

Za Königův tým Sky pojede v roli lídra baskický specialista Mikel Landa. König, který měl být druhým z lídrů, což je pozice, z níž vloni obsadil výborné 6. místo, na startu nebude.

„Leo minulý týden absolvoval další vyšetření. Koleno se zlepšuje, měl by se v nejbližších dnech vrátit k tréninku. Osobně si myslím, že o víkendu, až Giro začne, už bude v přípravě,“ řekl deníku Sport člověk, který se v cyklistickém prostředí dobře orientuje. Jmenovaný být ale nechtěl, protože oficiální informace dávají jen tým nebo jezdec.

Zranění si König způsobil na začátku února ve Španělsku. Upadl při rozjíždění před úvodní časovkou etapového závodu Kolem Valencie, svoji práci ještě dokončil, ale k dalšímu programu už ho koleno nepustilo.

Mluvilo se o tom, že návrat pak uspěchal. Toužil proměnit týdny tvrdé přípravy ve výsledek na silnici. Rehabilitoval v oblíbené Karlově Studánce, připravoval se v Nice. Je ve druhém roce svého kontraktu, bude usilovat o nový. Má o co se rvát.

Ale povzbudivé novinky nepřicházely.

Tréninkový typ se přetrénoval?

„S kolenem se tam totiž vyskytl ještě jiný problém. Objevil se v něm zánět. Nebylo to jen kvůli pádu. Myslím si, že ho měl Leo přetrénované. Na Giru měl před sebou obrovskou šanci. A on je tréninkový typ,“ sdělil cyklistický zdroj.

Na problémy se bohužel nepřišlo ani v dubnu v Anglii, kam se König vypravil do ústředí týmu Sky na kontrolu. Pak ještě na kole vyjel, musel ale opět přestat. Pravdu mu řekli až odborníci ve vojenské nemocnici v Olomouci.

König v Síni slávy Sportu: Cyklistika je bolest a trápení
Video se připravuje ...

„Objevovaly se různé senzační spekulace, ale bylo to tak, že si Leo dával dohromady koleno. Za chvilku by měl začít s tréninkem, protože koleno se velice zlepšuje. Dá se říct, že si ho už vyřešil. V době startu Gira už by měl popojíždět,“ zaznělo.

Kdyby byl ve formě, do sestavy Sky by se König při zdravotních potížích Beñata Intxaustiho (monukleóza) a patáliích s biologickým pasem u Sergia Henaa (tým mu sám pozastavil činnost) s vysokou pravděpodobností dostal. Takhle musí přehodnotit plány.

Před sezonou platilo: letošní Tour de France vynechá, ta loňská pro něho po Giru byla moc tvrdá. Pokusí se probojovat na olympiádu a pak přijde v úvahu Vuelta.

Sky v Česku

Co však znamená jeho vleklá pauza? Připravovat se teď bude tak, aby se v plné formě dokázal objevit na konci května na mistrovství Česka a Slovenska na jihu Moravy. Tam se bude bojovat mimo jiné i o olympiádu.

Ve hře je zároveň dál i jeho účast v srpnu na Czech Cycling Tour, kde vloni vyhrál královskou etapu. Jede se týden po olympijském silničním závodě, a už od loňska se jedná o tom, aby tam přijel nejen König, ale i celý jeho tým Sky. V britském ústředí o tom jedná sám jezdec.

„Mluvil jsem s Davem Brailsfordem, naším šéfem, a říkal, že pokud bude všechno v pořádku a pokud dám na ten závod dobré reference, což už jsem dal, tak on by ten závod relativně chtěl jet. Myslím, že je to docela ve hře, a bylo by to něco neuvěřitelného, kdyby tým Sky startoval na českém závodě,“ referoval König už vloni.

S jeho neúčastí na Giru zároveň padla možnost, že se letos na startu květnové Grand Tour objeví český cyklista. Absence zbývajících Čechů byla známa už dřív, u všech rozhodly jiné plány. Roman Kreuziger (Tinkoff) se jako dvorní domestik Alberta Contadora soustředí na Tour de France, kde se Contador na závěr kariéry pokusí vyhrát a proto Giro vynechává.

Do Francie by v červenci rádi zamířili také Petr Vakoč a Zdeněk Štybar (Etixx-Quick Step). K favoritům se budou chtít vedle Landy, vloni celkově třetího, zařadit ještě Alejandro Valverde z Movistaru, případně Vincenzo Nibali z Astany.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud