11. září 2016 • 20:53

Quintana slaví první triumf na Vueltě! Froome potřetí pouze druhý

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kolumbijský cyklista Nairo Quintana je poprvé vítězem španělské Vuelty. Šestadvacetiletý lídr domácího týmu Movistar vedl závěrečný závod letošní Grand Tours od desáté etapy a do Madridu si přivezl náskok téměř minuty a půl před největším rivalem Britem Chrisem Froomem. Šampion letošní Tour de France Froome skončil na Vueltě už potřetí druhý, jeho kolega z týmu Sky Leopold König obsadil 29. místo.



Quintana udělal rozhodující krok k červenému trikotu před týdnem, kdy vláček Sky takticky nezvládl 15. etapu a Froome nabral velkou ztrátu. "Přijel jsem si pro vítězství, ale minulou neděli jsme zaspali a prohráli tam celý závod," připomněl Froome. Před dvěma dny v časovce téměř čtyřminutovou ztrátu dokázal už jen snížit.

Quintana přidal do své sbírky další triumf z Grand Tours po předloňském Giru d'Italia. Po třítýdenním závodění si vychutnal spolu s kolegy závěrečnou etapu z Las Rozas do Madridu, kde poslední vavřín v hromadném finiši získal Dán Magnus Cort Nielsen z týmu Orica a navázal na svůj triumf z 18. etapy.

Tři nejlepší jezdci Vuelty 2016
Tři nejlepší jezdci Vuelty 2016

"Jsem velmi hrdý na to, že jsem ho (Froomea) porazil. Je to můj největší rival a bojoval nesmírně tvrdě," radoval se Quintana poté, co se mu podařilo po 29 letech napodobit svého slavného kolumbijského předchůdce Lucha Herreru.

V madridských ulicích mu podél trati aplaudovala spousta krajanů. "Připadalo mi, že je tady půlka Kolumbie. Fanoušci byli úžasní. Tolikrát jsem se snažil Vueltu vyhrát a konečně se mi splnil sen. Dnes ráno už jsem měl v hlavě, že jsem vítěz, ale ještě jsem musel protnout cílovou pásku v Madridu. Až teď můžu slavit," dodal elitní vrchař.

Další český cyklista Zdeněk Štybar ze stáje Etixx-Quick-Step obsadil v konečném pořadí závodu 63. místo. Už 16. závod Grand Tours v řadě dokončil australský rekordman Adam Hansen. Úctyhodnou sérii začal právě na Vueltě v roce 2011, pak dokončil všechny třítýdenní maratony Gira, Tour i Vuelty.

"Jsem unavený, byla to těžká Vuelta. Ale je fajn být zase v Madridu, kde to všechno začalo," řekl pětatřicetiletý jezdec stáje Lotto-Soudal. Zda se rekord pokusí vylepšit i v příštím roce, zatím neví. "Možná program trochu změním. Každopádně bych chtěl mít delší volno mezi sezonami," dodal.

Puntíkovaný trikot pro nejlepšího vrchaře obhájil Španěl Omar Fraile, zelený v bodovací soutěži vybojoval Ital Fabio Felline. Nejlepším týmem Vuelty byl BMC.

Výsledky cyklistické Vuelty

Cyklistický etapový závod Vuelta - závěrečná 21. etapa: Las Rozas - Madrid (104,1 km):

1. Nielsen (Dán./Orica) 2:48:52, 2. Bennati (It./Tinkoff), 3. Meersman (Belg./Etixx-Quick-Step), 4. Sbaragli (It./Dimension Data), 5. Arndt (Něm./Giant), 6. Manzin (Fr./FDJ), 7. Hardy (Fr./Cofidis), 8. Restrepo (Kol./Kaťuša), 9. Selig (Něm./Bora), 10. Puccio (It./Sky) všichni stejný čas, ...86. Štybar (ČR/Etixx-Quick-Step) -25, 145. König (ČR/Sky) -1:34.

Konečné pořadí:

1. Quintana (Kol./Movistar) 83:31:28, 2. Froome (Brit./Sky) -1:23, 3. Chaves (Kol./Orica) -4:08, 4. Contador (Šp./Tinkoff) -4:21, 5. Talansky (USA/Cannondale) -7:43, 6. S. Yates (Brit./Orica) -8:33, 7. De La Cruz (Šp./Etixx-Quick-Step) -11:18, 8. Moreno (Šp./Movistar) -13:04, 9. Formolo (It./Cannondale) -13:17, 10. Bennett (N. Zél./LottoNL) -14:07, ...29. König -1:06:37, 63. Štybar -2:34:57.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud