26. května 2017 • 17:35

Giro d'Italia má nového lídra! Quintana vystřídal v čele Dumoulina

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Sport Magazín a otevřená zpověď fotbalisty Martina Fenina
VŠECHNA VIDEA ZDE

Novým lídrem průběžného pořadí Gira d'Italia je kolumbijský cyklista Nairo Quintana, jenž v 19. etapě sebral růžový dres Nizozemci Tomu Dumoulinovi. Po dvou druhých místech na letošním Giru se etapového vítězství dočkal po sólovém úniku Španěl Mikel Landa.



Dumoulin se neudržel svých největších rivalů hned při nájezdu do závěrečného stoupání na Piancavallo. Na Quintanu a jeho skupinu ztratil více než minutu a klesl na druhé místo průběžného pořadí. Vítěz Gira z roku 2014 Quintana má před závěrečnými dvěma etapami náskok 38 sekund.

"Měl jsem dnes špatné nohy od začátku etapy. V závěrečném stoupání jsem se snažil co nejvíc zmírnit ztráty. Ještě že jsem měl u sebe své kolegy z týmu - několikrát mě zachránili, bez nich by to dopadlo mnohem hůř," pochválil Dumoulin své parťáky z týmu Sunweb.

Pět sekund za Dumoulinem figuruje po dnešku v průběžném pořadí italský obhájce triumfu Vincenzo Nibali. Bez šance na vítězství není ani čtvrtý Thibaut Pinot z Francie s odstupem 53 sekund.

"Situace vepředu je docela komplikovaná. Důležitou roli budou hrát psychická síla a strategie. Zítra je další těžká etapa a pak rozhodující časovka. Kdokoli z první čtyřky může vyhrát," uvedl Quintana.

S nejlepšími se dnes opět udržel český debutant na Grand Tour Jan Hirt. Člen polské stáje CCC dojel devatenáctý se stejnou ztrátou 8:23 minuty jako Nibali a posunul se o dvě místa na čtrnáctou pozici.

Landa si dojel po 191 km suverénně pro vítězství, které pro něj bylo odměnou za aktivitu v minulých etapách. Po úterním a čtvrtečním druhém místě tentokrát člen týmu Sky přijel do cíle s náskokem 1:49 před Portugalcem Ruiem Costou a 1:54 před třetím Pierrem Rollandem z Francie.

V sobotu se pojede poslední horská etapa z Pordenone do Asiaga. V neděli pak 100. ročník slavného závodu vyvrcholí časovkou z Monzy do Milána, před níž potřebují vrchaři ještě nasbírat další sekundy na Dumoulina, jenž je za normálních okolností v jízdě proti chronometru z favoritů jasně nejsilnější.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud