31. května 2018 • 14:20

Nejtěžší trať v historii ME! Česko chce to nejlepší pro své cyklisty

Autor: koš
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česko chystá nejnáročnější trať v historii cyklistického mistrovství Evropy do 23 let. Jeho vrcholem bude hromadný závod mužů (v neděli 15. července) ve Zlíně. Když viděl zástupce evropské federace dlouhý rovinatý dojezd na ulici Štefánikově v centru města, zeptal se Vladimíra Štetiny, předsedy organizačního výboru: „A proč tady neuděláte mistrovství světa?“ Důvod je zřejmý, „zbytečnou“ půl miliardou korun svaz nedisponuje. „Tento šampionát je maximum toho, co teď můžeme uspořádat,“ prohlásil Štetina. Investovaná suma nebude vyšší než dvanáct milionů.



I ME do 23 let je velká věc pro českou cyklistiku. Časovky jsou na programu ve čtvrtek a v pátek v Brně poblíž tamní přehrady, pak se mladá evropská elita přesune do Zlína. V sobotu 14. července se v Baťově městě jede závod juniorek a žen, o den později vrcholy v podobě konfrontace juniorů (9 – 12.30 hod) a mužů (13-17 hod).

„Na posledním mistrovství Evropy získal stříbro Petr Vakoč, což pro něj byla vstupenka do profi cyklistiky. Hned potom podepsal smlouvu s Quick Stepem. A dnes jezdí mezi nejlepšími profíky. Doufám, že něco podobného potká českou cyklistiku i letos,“ přál si Štetina, podle něhož je zlínská trať svým profilem nejtěžší v historii šampionátů mladých nadějí.

„Okruh, který měří 10,5 kilometrů a závodníci ho pojedou třináctkrát, je mimořádně náročný. Celkové převýšení je zhruba stejné jako při Giro di Italia a Tour de France. Akorát při jiné dálce,“ podotkl.

Trasa hlavního závodu měří 146 km, Sagan a spol. jsou zvyklí na dvoustovky. „Do cíle bude určitě dojíždět menší skupinka, ne celý peloton,“ usoudil Štetina. Organizátor Vladislav Hamrla má v cyklistice poměrně smělé plány. „Tímto bychom chtěli začít a poté požádat o mistrovství republiky 2020. Byla by to zároveň kvalifikace na olympiádu. Přijeli by Sagan, Kreuziger, prostě pro fajnšmekry,“ zasnil se majitel agentury H-Production.

Ve Zlíně a v Brně se očekává účast zhruba 600 závodníků z více než čtyřiceti evropských zemí. A domácí si malují ambice na nejvyšší příčky. „Karel Vacek má velké šance. Jezdí v Itálii, a když bude profil co nejtěžší, bude mu to vyhovovat. Má obrovskou šanci na medaili,“ uvedl Štetina.

Podobná slova volil u ženské hvězdičky Nikoly Noskové. „Potřebuje co nejtěžší trasu. Je jako Sáblíková v rychlobruslení,“ našel příměr se zlatou olympioničkou. I kvůli těmto dvěma instalovali pořadatelé závod do kopcovitého terénu v centru Zlína a jeho blízkém okolí. Opakované výšlapy na Kudlov budou pro cyklisty velkým testem připravenosti.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud