27. června 2019 • 16:35

Skvělý Bárta! Pošesté je českým mistrem v časovce. Vyhrál o více než půl minuty

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cyklista Jan Bárta si na společném šampionátu ve slovenských Voderadech vyjel již šestý český titul v časovce. Za ním skončili obhájce loňského prvenství z Karlových Varů Josef Černý a další z hlavních medailových adeptů Petr Vakoč.



Čtyřiatřicetiletý rodák z Kyjova Bárta dosáhl na 41 kilometrů dlouhé trati času 51:01,59. Černého, jenž před rokem triumfoval poprvé a dokonce dosáhl na vítězný double, protože následně vyhrál i silniční závod, za sebou nechal o téměř 33 vteřin. Vakoč ztratil na vítěze minutu a 16 sekund.

Bártovi se s Černým podařilo zúčtovat za loňský závod, kdy s ním rovněž o více než půl minuty prohrál a skončil druhý. Vrátil se tak na domácí trůn, který mu patřil naposledy v roce 2017. Předtím triumfoval čtyřikrát za sebou v letech 2012 až 2015, než ho v Hodoníně v roce 2016 porazil Leopold König.

Ve Voderadech kousek od Trnavy, kde bude šampionát o víkendu pokračovat závody s hromadným startem, nezastavilo Bártu velké horko ani únava z cestování. Sedmý muž z této disciplíny na MS 2012 jel totiž časovku v úterý na Evropských hrách v Minsku, kde naznačil dobrou formu ziskem bronzu.

A dnes potvrdil pověst domácí časovkářské jedničky, protože od roku 2010 byl pokaždé nejhůř druhý. "Po tom, co jsem včera celý den cestoval, jsem si moc neodpočinul a tak jsem rád, že se to povedlo. První půlku jsem jel rychleji než Pepa Černý a znal jsem i průběžné mezičasy, které mi měřil tým. Druhou polovinu jsme už jeli nastejno a snažil jsem se kontrolovat si pozici, aby mi vítězství neuteklo," uvedl Bárta.

Černý si místo na pódiu vybojoval potřetí v řadě a zkompletoval tak medailovou sbírku - v roce 2017 byl v Žiaru nad Hronom třetí.

Povedený návrat prožil český šampion ze silničního závodu v Žilině 2015 Vakoč. Loni v lednu ho srazilo při tréninku v Jihoafrické republice nákladní auto a musel si projít dlouhou rekonvalescencí po těžkém zranění a následné operaci. Dnes ale navázal na čtyři pódiová umístění z časovky v letech 2014 až 2017. Předloni byl po sérii třetích míst druhý.

Mezi muži do 23 let byl stejně jako loni nejrychlejší Jakub Otruba, jemuž se podařilo stejně dlouhou trať zdolat za 53 minut a 55 vteřin. Souboj s chronometrem v závodě juniorů na poloviční distanci zvládl nejlépe Jakub Ťoupalík.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud