28. července 2021 • 18:10

Etapa Tour v Česku už za měsíc. Start a cíl jako na MS, pojede i Sáblíková

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výjimečný cyklistický svátek se blíží. Už za měsíc ožije Česko jedinečnou sportovní a společenskou událostí L’Etape Czech Republic by Tour de France. Seriál amatérských silničních závodů, při kterém účastníci zažijí atmosféru legendárního etapového závodu, se vůbec poprvé dostává do středoevropského regionu. Praha a Středočeský kraj hostí letošní největší cyklistickou událost v Česku v sobotu 28. srpna.



Prestižní akce pod hlavičkou jednoho z nejslavnějších závodů světa umožňuje cyklistickým nadšencům nahlédnout do světa profesionální cyklistiky a užít si nabitý sportovní víkend s celou rodinou. Start a cíl závodu je naplánovaný u Strahovského stadionu v okolí ventilačních šachet, kde vyroste také zázemí pro závodníky i diváky.

„Toto místo jsme nevybrali pouze pro jeho snadnou dostupnost, možnost parkování a hezké výhledy, ale především pro jeho cyklistickou minulost – před 40 lety se zde uskutečnilo mistrovství světa, kde startoval také pětinásobný vítěz závodu Tour de France Bernard Hinault,“ připomíná cyklistické dějiny Přemysl Novák, šéf organizačního týmu z pořádající agentury Petr Čech Sport. „Na obě závodní trasy je momentálně přihlášeno přes 1500 zájemců. Svou účast přislíbil například cyklista Daniel Turek nebo rychlobruslařská hvězda Martina Sáblíková,“ doplňuje Novák.

„Na závod L’Etape se už moc těším. Cyklistiku miluji, je to nejen můj doplňkový sport, ale také celoživotní vášeň. Pravidelně sleduji Tour de France a všichni jezdci, co tento nesmírně náročný závod absolvují, mají můj obdiv. Je skvělé, že mohou čeští fanoušci a nadšení cyklističtí amatéři zažít atmosféru slavné Tour přímo doma a zkusit si zajet něco podobného. Jsem nadšená, že toho budu součástí,“ uvádí trojnásobná olympijská šampionka Martina Sáblíková, která se chystá závodit na delší ze dvou tras.

Hlavní hrdina Tour Tadej Pogačar
Hlavní hrdina Tour Tadej Pogačar

Účastníci 127kilometrového okruhu s 1500metrovým převýšením se vydají ze Strahova přes Hostivice, Ptice a Běleč okolo Lánské obory až do Berouna a odtud přes Loděnici a Úhonice zpět na Strahov. V rámci závodu se bude bojovat o dvě horské prémie a jeden sprinterský bonus. Kratší trasa o délce 87,5 kilometru s převýšením lehce přes 800 metrů taktéž slibuje projížďku po krásných lokalitách Středočeského kraje. Cyklisté pojedou o jednu horskou prémii a jeden sprinterský bonus.

 „V posledních měsících došlo na trati ke změně, která se dotkla obou okruhů, a to z důvodu pokračujících stavebních pracích a uzavírek na souběžných komunikacích. Namísto údolím Sv. Jana se tak pojede přes Bubovice. Námaha za 4,5kilometrové stoupání s průměrným sklonem 4,3 % bude odměněna jedním z nejkrásnějších sjezdů na trati,“ slibuje Novák.

Zázemí pro závodníky včetně cyklistické vesničky s doprovodnými aktivitami vyroste na Strahově už v pátek 27. srpna, oba hlavní závody se uskuteční v sobotu. Pro rodiny s dětmi bude připravený zábavný cyklistický program O2 Tour de Petřín, návštěvníci se mohou vydat do muzea Tour de France, kde budou k vidění originální trofeje ze závodů i možnost zakoupení oficiálního merche. Diváci mohou fandit nejen přímo v Praze, ale i ve velké fanzóně s bohatým programem v Berouně, kudy povede sprinterský segment o zelený dres, a i v dalších obcích, přes které bude peloton projíždět.

Zájemci o registraci v dlouhém či krátkém závodě se stále mohou hlásit na webu www.letape.cz, kde naleznou i další doplňující informace. Součástí startovacího balíčku budou kromě zajištění občerstvení i hodnotné dárky od partnerů akce.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud