Romana Barboříková
13. března 2022 • 19:04

Sagan ve druhé divizi: žádný krok zpět, silný sponzor i noví parťáci

Vstoupit do diskuse
1
  • Peter Sagan působí v novém týmu TotalEnergies ve druhé diviziPeter Sagan působí v novém týmu TotalEnergies ve druhé diviziFOTO: Facebook TotalEnergies a Peter Sagan

    Výsledky už sice v posledních pár letech nebyly tak skvostné jako dřív, přesto je Peter Sagan stále cyklistickou superstar. Kde se objeví, tam fanoušci jásají, děti si znovu (po covidovém zákazu) chodí pro podpisy a selfie. Aura slovenského klenotu zkrátka nezmizela. I když někteří asi byli v minulém roce trochu překvapeni, možná zaskočeni, že míří do druhodivizního týmu TotalEnergies. „Taková hvězda, není to krok zpět?“ ptali se. Ale věřte, že tento Slovák rozhodně ví, co dělá. Co k jeho přestupu vedlo, jak silné závodníky má kolem sebe a uvidíme ho i letos na Tour de France a slavných klasikách?

  • Emotivní rozchod s Němci

    Mít hvězdu, které platíte, podle neoficiálních informací, pět milionů euro ročně, ale jejíž výsledky už nejsou takové, na jaké jste býval zvyklý, to by asi nebavilo žádného manažera. Loni, jelikož na konci roku dobíhal kontrakt Petera Sagana se sestavou Bora-hansgrohe, si toto uvědomil i její šéf Ralph Denk. „Peter Sagan vstupuje do podzimu své kariéry. A my teď musíme zvážit, zda si to stále chceme dovolit, či zda tyto peníze raději investujeme do mladších jezdců,“ trochu nešťastně vzkázal už na jaře přes média. Tourminátor sice pořád dělal německému výrobci kuchyňských digestoří dobrou reklamu, jenže Denk už začal přemýšlet o budoucnosti. A také jak ušetřit v týmové kase. Saganových vítězství už nepřicházelo tolik, jako v dobách, kdy kolem něj celý tým vystavěl.

    „Jestli si myslí, že mé výhry nepotřebuje, budu tím prvním, kdo se poohlédne po týmu, který mě chtít bude,“ opáčil ale tehdy trojnásobný mistr světa a majitel sedmi zelených dresů z Tour de France. Vztahy s německým bossem už byly nabourané a Slovák se opravdu porozhlédnul jinde.

    5 - Tolik milionů eur (přes 100 milionů korun) ročně pobíral podle neoficiálních zdrojů Peter Sagan v týmu Bora-hansgrohe.

    Peter Sagan působí v novém týmu TotalEnergies ve druhé diviziFoto Facebook TotalEnergies a Peter Sagan

  • Druhá divize, ale bohatý sponzor

    Ačkoliv se spekulovalo o několika možnostech z týmů World Tour (nejvyšší kategorie), k překvapení mnohých nabral Sagan po pěti letech v německém seskupení a dvanácti ve WT směr druhá divize, konkrétně tým TotalEnergies. O této francouzské letce, jejímž hlavním sponzorem je jeden z celosvětově největších dodavatelů olejů a plynu, se už nějakou dobu mluví jako o týmu, který má ambice prosadit se do World Touru. Už i v předchozích letech dostával pozvánky na Tour de France, startovali také na Paříž - Roubaix. S příchodem hvězdy Saganova formátu ale letos přichází pozvánky na řadu dalších závodů nejvyšší kategorie.

    46 - Tolikátý skončil v minulém ročníku Tour de France nejlepší závodník týmu TotalEnergies. Byl jím Cristián Rodríguez. Hned za ním, na 47. místě, byl známější Francouz Pierre Latour.

    Peter Sagan působí v novém týmu TotalEnergies ve druhé diviziFoto Facebook TotalEnergies a Peter Sagan

  • Bez blízkých ani krok

    V souvislosti se Saganem se zpočátku spekulovalo třeba i o jeho přestupu do slavné klasikářské sestavy Quick-Step Alphavinyl. Dávalo by to smysl zejména kvůli výrobci kol Specialized, který má velkou spolupráci právě se slovenskou hvězdou, a na jehož bicyklech Belgičané jezdí. Jenže když chcete Petera Sagana, musíte počítat s tím, že berete balení ani ne dva v jednom, ale pět a víc v jednom. A na to mnohde finanční prostředky ani volné pozice nenajdou. Tým TotalEnergies měl ale obojí, a tak se s Peterem stěhoval i jeho starší bratr Juraj, velký pomocník v klasikách Daniel Oss, Polák Maciej Bodnar, sportovní ředitel Ján Valach, a mluvilo se také o pár dalších členech realizačního týmu blízkého Saganovi.

    3 - Tolik dalších závodníků přešlo se Saganem do nového týmu.

    Peter Sagan působí v novém týmu TotalEnergies ve druhé diviziFoto Facebook TotalEnergies a Peter Sagan

  • Jiná sezona, jiný start

    Pojďme už ale k nové sezoně v novém týmu. Dřív Sagan začínal převážně etapovými závody v Austrálii. Covid ale vše změnil. On ani nikdo jiný nemohl do Austrálie, Vuelta a San Juan, kterou si oblíbil, také nepřicházela v úvahu. Loni začínal až etapákem Tirreno-Adriatico, letos startoval na menším etapovém klání Tour des Alpes Maritimes et du Var. Následoval tzv. klasikářský Opening weekend v Belgii, kde ale jeho výsledky nebyly nijak zářné. Kam jeho tým pozvánku nedostal, to byl závod po toskánských bílých cestách Strade Bianche. Chybět ale nebudou už příští víkend na úvodním monumentu (pětice nejvýznamnějších klasik) Milán- Sanremo, kde Sagan skončil posledních třech ročnících čtvrtý, a nejblíž byl vítězství v letech 2013 a 2017, kdy dojel druhý.

    5 - Tolikrát si dojel Sagan na monumentu Milán - Sanremo pro čtvrté místo.

    Peter Sagan působí v novém týmu TotalEnergies ve druhé diviziFoto Facebook TotalEnergies a Peter Sagan

  • Počítá se i s Tour de France

    Na startu této sezony provází Sagana zdravotní komplikace. Nejprve znovu po roce prodělal covid, teď musel odstoupit ze závodu Tirreno - Adriatico kvůli teplotě a žaludečním potížím. V dalším programu má ale všechny významné klasiky, které jezdil v minulosti a nechybí ani Tour de France, na které startoval pokaždé od roku 2012.

    Nejbližší Saganův program

    16. 3. Milán - Turín

    19. 3. Milán - Sanremo

    25. 3. E3 Saxo Bank Classic

    27. 3. Gent - Wevelgem

    3. 4. Kolem Flander

    10. 4. Amstel Gold Race

    17. 4. Paříž - Roubaix

    5. 6. Critéruim du Dauphiné

    1. 7. Tour de France

    Peter Sagan působí v novém týmu TotalEnergies ve druhé diviziFoto Facebook TotalEnergies a Peter Sagan

  • Noví parťáci

    Do nového týmu si sice přivedl pár známých a osvědčených domestiků (bratr Juraj, Daniel Oss, Maciej Bodnar), k ruce, případně zaskočení za něj, mu tým nabízí i další zkušené závodníky. Těmi jsou například klasikám Edval Boasson Hagen (vítěz tří etap na Tour de France a mnoha dalších na menších etapových podnicích) či vítěz Paříž - Roubaix a Kolem Flander Niki Terpstra. Tým má ale také ambice na Tour de France, kde bývá hodně vidět vrchař a jezdec na celková pořadí Pierre Latour. Vítězství v této sezoně zase přinesl v etapě na Paříž - Nice také velmi slušný klasikář Mathieu Burgadeau.

    26 - Tolik jmen čítá soupiska týmu TotalEnergies, přičemž 14 z nich jsou Francouzi.

    Peter Sagan působí v novém týmu TotalEnergies ve druhé diviziFoto Facebook TotalEnergies a Peter Sagan

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud