Romana Barboříková
27. března 2022 • 04:40

Kostky, bahno i drsná stoupání: O co jde v jarních klasikách a kdy se jedou

Vstoupit do diskuse
0
  • Zdeněk Štybar během závodu Kolem FlanderZdeněk Štybar během závodu Kolem FlanderFOTO: Profimedia.cz

    Tour de France je největším cyklistickým závodem planety. Ale pro ty, kteří v cyklistice milují napětí a atraktivní souboje, které se odehrají během jediného dne, přichází hlavní sezona právě teď. Startují totiž slavné klasiky na západě Evropy jako slovutné Flandry, královna klasik Paříž - Roubaix či nejstarší z jednorázovek Lutych - Bastogne - Lutych. Máte raději soupeření na kostkách, které z cyklistů vyklepou duši, nebo vás víc zaujme celá řada sice krátkých, ale ukrutně strmých stoupání. Pro každého je tu během následujícího měsíce něco. Co vás tedy čeká?

  • GENT - WEVELGEM

    Země: Belgie

    Od roku: 1934

    Poslední vítěz: Wout van Aert

    Nejvíc vítězství: 3 (Robert van Eenaeme, Rik van Looy, Eddy Merckx, Mario Cipollini, Tom Boonen, Peter Sagan)

    Letošní termín: 27. března

    Charakteristika: Tato sezona kostkových klasik už odstartovala ve středu závodem E3 Saxo Bank Classic. Další v pořadí pak tradičně bývá Gent - Wevelgem, který je dlouhý bez mála 250 kilometrů. Úvodních 150 kilometrů je spíš po rovině, kopce přichází v úseku 150-220 km, kde nejznámějším úsekem je kostkové stoupání Kemmelberg, který musí cyklisté zdolat hned třikrát. Závěr je opět spíš rovinatější a vítěze většinou určuje sprint několika závodníků z posledního úniku.

    Peter Sagan na klasice Gent - Wevelgem přespurtoval Eliu Vivianiho i všechny ostatní Peter Sagan na klasice Gent - Wevelgem přespurtoval Eliu Vivianiho i všechny ostatníFoto AP Photo

  • KOLEM FLANDER

    Země: Belgie

    Od roku: 1913

    Poslední vítěz: Kasper Asgreen

    Nejvíc vítězství: 3 (Achiel Buisse, Fiorenzo Magni, Eric Leman, Johan Museeuw, Tom Boonen, Fabian Cancellara)

    Letošní termín: 3. dubna

    Charakteristika: Pro Belgičany jde o svátek, pro ty ve Flandrech rozhodně. I z pohledu závodníků se jedná o výjimečný podnik. Je to jeden z pětice monumentů, tedy nejvýznamnějších klasik. Od roku 2017 se startuje v Antverpách a cíl je v Oudenaarde, mezi těmito městy ujedou cyklisté 267 km. Mezi jezdci, kteří se tohoto klání pravidelně účastní a bývá považován i za jednoho z favoritů, patří také Zdeněk Štybar. I na něj čekají ikonická stoupání po kostkách jako Oude Kwaremnot, Koppenberg, Paterberg a další. Dříve byl jedním ze symbolů Muur van Geraardsberegen, známý také jako Kappelmuur či pouze Muur. Po změně trasy bylo však toto stoupání po kostkách, na jehož vrcholu stojí kaplička, vyřazeno. Kostkové kopce sice nebývají extra dlouhé, zato však jsou velmi strmé, po úzkých cestách a technicky náročné, zejména když je dlažba mokrá. Jaké to je si letos vyzkouší i současný král cyklistiky Tadej Pogačar. Premiéru na tomto závodu naplánoval proto, aby potrénoval na kostkové úseky, které jsou letos zařazeny i na Tour de France.

    Zdeněk Štybar během závodu Kolem Flander Zdeněk Štybar během závodu Kolem FlanderFoto Profimedia.cz

  • AMSTEL GOLD RACE

    Země: Nizozemsko

    Od roku: 1966

    Poslední vítěz: Wout van Aert

    Nejvíc vítězství: 5 (Jan Raas)

    Letošní termín: 10. dubna

    Charakteristika: Jedno z dělení významných klasik je na kostkové a ardenské. A právě tato, která je typická tím, že první tři závodníci si přímo na stupních vítězů připíjí pivem (kvůli generálnímu sponzorovi), patří k těm v Ardenách. Tady už se cyklisté nemusí potýkat s kostkovými úseky, zato je čeká větší množství sice kratších, ale o to strmějších kopců. Amstel Gold Race se jede na okruhu, který závodníci absolvují 11x a čekají je tam stoupání Bemelerberg či Cauberg. Zejména na druhém zmíněném se musí jezdci popasovat s prudkými rampami. Největším nebezpečím tohoto závodu je to, že se jede převážně po úzkých cestách. Letos se koná v netypickém termínu, kdy je vložen mezi dvě nejvýznamnější kostkové klasiky.

    Nizozemec Mathieu van der Poel předvedl na Amstel Gold Race vynikající výkon Nizozemec Mathieu van der Poel předvedl na Amstel Gold Race vynikající výkonFoto Profimedia.cz

  • PAŘÍŽ - ROUBAIX

    Země: Francie

    Od roku: 1896

    Poslední vítěz: Sonny Colbrelli

    Nejvíc vítězství: 4 (Roger de Vlaeminck, Tom Boonen)

    Letošní termín: 17. dubna

    Charakteristika: Královna klasik či Peklo severu. Už samy tyto přezdívky vypovídají o důležitosti a náročnosti závodu, který zná snad každý, kdo o cyklistiku alespoň zavadil. Pro většinu závodníků jde sice opravdu o peklo, ale také splnění snu, pokud se dostanou na jeho start i do cíle. Na trase dlouhé 257 km na ně čeká třicítka takzvaných pavé, neboli kostkových úseků. Některé jsou kratší, jednodušší, ale jsou zde i obávané části jako Arenberský lesík, Mons-en-Pévèle a Carrefour de l’Arbre. Typickým jevem pro kostkové klasiky, obzvlášť pak pro tuto, je vysoké riziko defektů a také pádů. O vítězi se často rozhoduje až ve sprintu na velodromu v Roubaix, kde je cíl. O jeho náročnosti svědčí také výpovědi samotných cyklistů, kde se třeba jeden z vítězů Pekla severu John Degenkolb nechal slyšet: „Ještě dva dny po Paříž - Roubaix jsem nemohl v ruce udržet lžičku.“ Zdeněk Štybar, který se ho účastnil osmkrát a dvakrát dojel druhý, zase říká: „Kostky z vás vymlátí duši.“ Obvykle se Královna klasik jezdí hned týden po Kolem Flander, letos je zde ale prodleva 14 dnů kvůli prezidentským volbám ve Francii.

    Sonny Colbrelli v průběhu cyklistické klasiky Paříž - Roubaix 2021 Sonny Colbrelli v průběhu cyklistické klasiky Paříž - Roubaix 2021Foto Profimedia.cz

  • LUTYCH - BASTOGNE - LUTYCH

    Země: Belgie

    Od roku: 1892

    Poslední vítěz: Tadej Pogačar

    Nejvíc vítězství: 5 (Eddy Merckx)

    Letošní termín: 24. dubna

    Charakteristika: Jde o poslední z jarních monumentů (tím pátým je na podzim Kolem Lombardie). Této klasice se přezdívá La Doyenne, z francouzštiny nejstarší. Jde opět o ardenskou klasiku, tedy typickou velkým množstvím kratších, ale o to prudších stoupání. I proto si právě Ardeny oblíbili zejména vrchaři. Například Alejandro Valverde Liege, jak často sami cyklisté název zkracují, považuje za nejoblíbenější podnik. Letos zde bude startovat už po šestnácté, čtyřikrát vyhrál. Nejznámější částí tohoto závodu dlouhého téměř 260 kilometrů, je stoupání Cote de La Redoute dlouhé 1,6 km, kde průměrný sklon je sice 9,5 %, ale v nejstrmějším úseku je to až 22! Dalšími významnými kopci jsou pak Cote des Forges a Cote de la Roche-aux-Faucons.

    Nejstarší cyklistický monument Lutych-Bastogne-Lutych ovládl Tadej Pogačar před Julianem Alaphilippem Nejstarší cyklistický monument Lutych-Bastogne-Lutych ovládl Tadej Pogačar před Julianem AlaphilippemFoto ČTK / AP / Olivier Matthys

  • Další známé klasiky

    Napříč Flandry: 30. března

    Brabantský šíp: 13. dubna

    Valonský šíp: 20. dubna

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud