14. února 2023 • 22:15

Královnou české cyklistiky je naděje z BMX, porazila všechny silničáře

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vítězkou 58. ročníku domácí ankety Král cyklistiky za rok 2022 se stala poprvé v kariéře Iveta Miculyčová. Sedmnáctiletá freestylová jezdkyně BMX vystřídala na trůnu bikera Ondřeje Cinka a stala se nejmladší vítězkou v historii ankety. Druhý byl tentokrát Mathias Vacek a třetí další silničář Jan Hirt.



Miculyčová loni v srpnu získala v Mnichově zlato na mistrovství Evropy v BMX freestyle. Cyklistka z Kostelce nad Orlicí zvítězila v olympijské disciplíně park a triumfovala měsíc před sedmnáctinami. V listopadu přidala ve stejné disciplíně bronz na mistrovství světa v Abú Zabí.

Dvacetiletý Vacek získal v září stříbro na MS v australském Wollongongu v kategorii do 23 let a o dva měsíce dříve byl ve třiadvacítkách druhý také na mistrovství Evropy v portugalské Anadii. Dvaatřicetiletý Hirt v květnu vyhrál 16. etapu Gira d'Italia, což byl jeho životní úspěch. Celkově skončil v závodě šestý.

Historicky nejúspěšnějšími cyklisty jsou bratři Jan a Jindřich Pospíšilové, kteří díky úspěchům v kolové vyhráli anketu osmkrát.

Vítězka hlasování reprezentačních trenérů, šéfů jednotlivých komisí a novinářů Miculyčová převzala vedle koruny také symbolický klíč k vozu Škoda Enyaq iV, který bude moct v tomto roce používat.

Miculyčová a Vacek byli oceněni také jako vítězové svých disciplín. Horská kola ovládl Jaroslav Kulhavý, olympijský vítěz z Londýna 2012, který po sezoně bikerskou kariéru uzavřel. Mezi cyklokrosaři obhájila loňský triumf Kristýna Zemanová. Nejlepší dráhařem i juniorem se stal Milan Kadlec. Nejlepší juniorkou byla vyhlášena dráhařka Barbora Němcová. Sálovou cyklistiku ovládl opět Jakub Mašek a paracyklistiku Patrik Jahoda.

Do Síně slávy byli přijati Ivan Kučírek in memoriam a Pavel Martínek, kteří získali v letech 1980 až 1982 tři zlaté medaile na mistrovství světa na dráze v tandemu. Síň slávy má nyní sedmnáct členů.

Vítězové a ocenění jednotlivých kategorií v 58. ročníku ankety Král cyklistiky za rok 2022:

Král cyklistiky: 1. Iveta Miculyčová, 2. Mathias Vacek, 3. Jan Hirt.
Silnice: Mathias Vacek.
Horská kola: Jaroslav Kulhavý.
Dráha: Milan Kadlec.
Cyklokros: Kristýna Zemanová.
Sálová cyklistika: Jakub Mašek.
Bikros: Iveta Miculyčová.
Paracyklistika: Patrik Jahoda.
Junioři: Milan Kadlec, Barbora Němcová.
Síň slávy: Ivan Kučírek in memoriam a Pavel Martínek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud