Jiří Punčochář
6. října 2017 • 11:18

Hráč NFL se vysmál reportérce. Kvůli sexismu přišel o reklamu na jogurty

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mysleli jste si, že v Americe nemají profesionální sportovci v současnosti zapeklitější problémy, než je klečení při hymně před zápasem? Opak je pravdou. Svéráz tamního prostředí v týdnu umocnil hvězdný Cam Newton, quarterback mužstva amerického fotbalu Carolina Panthers, který na tiskové konferenci ironicky odpověděl na otázku ženské reportérce. Zdůraznil, že je legrační, když se ho na herní aspekty v NFL ptá žena. A to si těžce naběhl. S Newtonem okamžitě rozvázal smlouvu jeden z jeho sponzorů a média ho podrobila těžké palbě.



V neděli byl Cam Newton jedním ze symbolů „správné“ společnosti, když rukou se zatnutou pěstí nad hlavou slavil cenné vítězství své Caroliny nad New Englandem v NFL. O pár dnů později je týž Newton za svůj postoj tepán jako zpátečník a příklad „špatné“ morálky.

Vedle toho, že je Newton jedním z mnoha hráčů v zámoří, sahajících po některé z forem protestu proti americkému prezidentu Donaldu Trumpovi , je totiž klíčový muž Caroliny Panthers známý jako nevyzpytatelný floutek. Tuto svoji stránku ukázal ve středu při reakci na otázku reportérky listu Charlotte Observer ohledně konkrétního taktického prvku ve hře.

Jourdan Rodrigueovou zajímala fyzická stránka Newtonovy souhry s receiverem Devinem Funchessem, a ptala se, zda si Newton tuto souhru užívá.

„Je srandovní o tomto slyšet vykládat ženu… je to srandovní,“ zakuckal se nejlepší hráč NFL z roku 2015 vlastnímu vtípku. Pak otázku obšírně a poctivě zodpověděl.

Už ale lítal v průšvihu.

„Dělala jsem svoji práci. Nevím, co je na tom vtipného,“ hájila se Rodrigueová, sledující tým Panthers jako tzv. beat reporter. Na práci tedy nemá de facto nic jiného než monitorovat cokoliv, co se v týmu odehraje.

VIDEO: Newton odpovídá reportérce na tiskové konferenci

Reportérka se odpovědí nedala odbýt a za Newtonem ještě po tiskovce zašla, aby si s ním jeho postoj vyříkala. Odešla ještě zhrzenější; Newton se nejenže neměl k omluvě, ale ještě jí naznačil, že jako žena těžko může mít podrobný přehled o tom, co se na hřišti děje.

„Řekl jí, že nemůže poznat specifické varianty při souhře mezi quarterbackem a receiverem. Vlastně jí řekl, že akorát pozná, když je někdo volný, a může dostat míč,“ popsal debatu Charlotte Observer.

Konverzace mezi oběma se dál točila kolem toho, že Rodrigueová se věnuje americkému fotbalu poctivě, Carolinu Panthers sleduje od loňského října a ve hře se vyzná. Newton z toho vyvodil, že tedy neměl zlehčovat znalosti žen, ale celkově reportérů. A pokud tato konkrétní reportérka rozumí taktickým variantám, pak je to víc, než dokáže rozlišit většina jejích kolegů.

VIDEO: Newtonova reklama na jogurty, kterou firma stahuje

Do pár hodin to Newton schytal v plné palbě. Ozvala se asociace žen ve sportu, omluvila se NFL, omluvil se klub, omluvil se trenér Caroliny. Na druhý den se 28letý quarterback probudil už chudší o kontrakt se společností Dannon, pro kterou dělal reklamu na jogurty. Už nedělá.

„Jsme šokováni sexistickým komentářem Cama Newtona. Nebudeme s ním dále spolupracovat,“ stojí v prohlášení společnosti.

Nakonec se musel omluvit i Newton. Svá slova označil za extrémně degradující.

Trenér týmu Ron Rivera šel také daleko. Hráčův poklesek postavil do jedné řady s tragédií v Las Vegas, kde šílený střelec povraždil několik desítek lidí na koncertě, a živelnými pohromami.

„Jsou to těžké časy, s nimiž se musíme vyrovnat a diskutovat o nich,“ pronesl Rivera.

Cam Newton v dresu Caroliny Panthers
Cam Newton v dresu Caroliny Panthers

Může být situace ještě ironičtější než takhle, kdy se mužstvo NFL pár dnů před dalším zápasem na poradách věnuje komentáři jednoho ze svých hráčů směrem k ženské reportérce?

Ale jistě. V Americe je možné všechno.

K završení všeho se právě Rodrigueová krátce po aféře sama omluvila za svoje názory na Twitteru z dob, kdy byla ještě na vysoké škole. Tehdy sdílela komentáře svého otce, označované za rasistické, a sama v jednom z tweetů použila rasistickou urážku v souvislosti se závody NASCAR.

Tweety má smazané, takže se nedají dohledat. „Pro moje vyjadřování neexistuje žádná omluva,“ sdělila.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud