9. dubna 2018 • 15:19

Centimetry od výhry, pak šok Sígra. Derby o Brno rozhodl neskutečný závěr

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na první brněnské derby, které nabídla letošní sezona amerického fotbalu, se bude dlouho vzpomínat. Rivalita mezi Brno Alligators a Sígrs Brno je obrovská, navíc ji umocnily loňské bitvy ve druhé lize. V neděli se oba mančafty setkaly v nejvyšší Bitters lize a přes 600 fanoušků v Bystrci nadchnul infarktový závěr. Kopáč Sígrs, až třetí varianta na soupisce, měl v posledních vteřinách na noze rozhodnutí, field goal mu ale obrana „Aligátorů“ zblokovala a doběhla pro touchdown a vítězství 19:13.



Ale popořádku. „Máme jim co vracet! Loňská prohra ve finále druhé ligy mrzela a byl to hodně bolestivý konec jinak úspěšné sezóny,” vyhlašoval před startem zápasu hlavní trenér brněnských Sígrs Petr Švanda.

Střet dvou filozofií, dva odlišné světy. I tak by se daly popsat koncepce obou týmů. Jeden z historicky nejstarších klubů v České republice Alligators spoléhá bez výjimky na české hráče. Proč? „Nemyslíme si, že by pro americký fotbal v Česku byla cesta rozvoje přivádět sem cizince,” myslí si trenér Alligators Jakub Harašta.

Naopak Sígrs do svých řad přivedli před startem 25. ročníku Bitters ligy maximum zahraničních hráčů - importů. Jako nováčci mohou využít hned tři hráče, kteří prošli univerzitním systémem amerického fotbalu ve Spojených státech, ostatní týmy mohou využít pouze dva. Poměrně překvapivě ale Sígrs obsadit nejklíčovější pozici quarterbacka v derby se Sígrs českým hráčem, Filipem Ondráškem.

A jak se seběhly poslední vteřiny? Závěr přinesl strhující podívanou. Alligators se povedlo čtyři minuty před koncem zápasu srovnat na 13:13. Do útoku se vydali Sígrs a pár vteřin před koncem se probili do vzdálenosti, ze které měl velkou šanci proměnit filed goal za tři body a v zápase zvítězit. Nízko letící šišku se ale podařilo soupeři zblokovat a hrdina Alligators Jan Nestr zvedl míč ze země a s vypršením času přeběhl celé hřiště.

VIDEO: Podívejte se na neuvěřitelné rozuzlení brněnského derby

Touchdown. Konec. Tečka. Reklama na americký fotbal v Česku došla posledního dějství. „Byl to opravdu fantastický zápas,“ shrnul své pocity hlavní trenér Alligators David Ospalý.

Hráči i diváci v Bystrci byli v šoku. Ani ti nejoptimističtější fanoušci Alligators nečekali, že se podaří dát vítězný touchdown a zápas urvat na svou stranu. Zklamání z poslední akce dal najevo trenér Sígrs Petr Švanda. „Mrzí mě, že jsme měli výbornou pozici, stačilo to kopnout. Bohužel jsme měli zraněné dva kopáče, takže kopal až třetí na soupisce a bohužel to dopadlo tak jak to dopadlo.”

Vítězství v prvním brněnském derby v Bitters lize tak slaví Alligators. Na oslavy ale v Brně není čas. V dalším zápase změří na domácím hřišti síly s největším favoritem ligy, Prague Black Panthers. A ti dokázali v pražském derby s Lions z úvodního kola, že se se soupeři nemažou. Podaří se Alligators vyzrát i na Black Panthers nebo je čeká podobný osud jako Prague Lions, kteří dostali výprask 0:48?

Prague Lions v derby proti Prague Black Panthers úvod sezony absolutně nezvládli a podlehli rivalovi jednoznačně 0:48.
Prague Lions v derby proti Prague Black Panthers úvod sezony absolutně nezvládli a podlehli rivalovi jednoznačně 0:48.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud