3. července 2019 • 18:34

Američtí fotbalisté zabojují o finále Paddock ligy. Překvapí Lions nováček?

Autor: afo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zámořská NFL má volno, Česká soutěž naopak vrcholí. Tento víkend se dozvíme postupující dvojici do finálového Paddock Czech Bowlu. Pouze jedno vítězství je čtveřice týmů od vysněné účasti ve finále. V letošním ročníku chybí suverén poslední téměř dekády Prague Black Panthers.



O to větší hlad mají ostatní týmy, které potvrdily předsezonní prognózy. Letošní ročník je vyrovnaný. Prague Lions se představí doma proti Vysočině Gladiators, Ostrava Steelers přivítá na domácím hřišti Pardubice Stallions.

Nováček s Langfordem proti vítězi základní části

Prague Lions došli do semifinále suverénně. Po vyhrané skupině v základní části si zahrají zápas o titul doma. O tom, jak důležité je hrát semifinále doma, se Lions přesvědčili v posledních dvou sezonách. Pražané v nich museli na semifinále do Ostravy, kde v obou případech narazili a do Czech Bowlu nepostoupili. „Hrát semifinále doma byl pro nás první cíl, který jsme měli pro sezonu,” potvrdil hlavní trenér Lions Zach Harrod. „Budeme mít podporu našich fanoušků, což je pro nás velká věc,” dodal.

Největším překvapením sezony je nováček Paddock ligy Vysočina Gladiators. Do týmu angažovali Gladiators quarterbacka Reginalda Langforda a vrátil se také americký krajan Josh Purdie. Tato dvojice gladiátorů táhla tým základní částí až k překvapivé účasti v semifinále.

Podle hlavního trenéra Gladiators Ondřeje Pauluse nehrozí, že by tým byl svázán nervozitou. „Víme, že teď to bude nejtěžší zápas a Lions v něm budou favoritem. Buď nám sezona skončí a my si řekneme, že jsme splnili cíl. Nebo se nám povede vyhrát a postaráme se o senzaci. Jdeme si to užít. Věřím, že budeme uvolnění.”

Lions vzájemný zápas v základní části suverénně vyhráli. V duelu dosud neporažených týmů se Pražané se svým soupeřem nepárali a vyhráli 48:13. „Možná to byl náš nejlepší zápas celé sezony. Všechno fungovalo,” pochvaloval si zápas s Gladiators Harrod.

To jeho protějšek z předvedené hry radost neměl. „Musím přiznat, že nás Lions trochu překvapili úrovní,” uvedl k porážce Paulus. „Jestli jsme se poučili, to ukáže až samotný zápas.” Trenér nováčka věří, že odveta vyjde jeho týmu lépe. „Máme plán a záleží jen na nás, jestli bude proti Lions fungovat.”

Semifinálový zápas bude v přímém přenosu vysílat ČT sport. Oba týmy se letos před kamerami objevily. „Televizní zápas je pro všechny hráče odměna, je to odměna pro celou naši organizaci, pro fanoušky, rodinné příslušníky. Můžu slíbit, že v tom utkání budeme chtít ukázat to nejlepší, co je v nás, co umíme,” dodal trenér Vysočiny.

Harrod z televizního zápasu z pohledu trenéra nedělá velkou vědu. „Máme už dost zkušeností s televizními zápasy.”

Probojují se do finále Lions, kteří v Czech Bowlu naposled hráli v roce 2016 a na titul čekají o dalších deset let více, nebo se podaří Gladiators napsat další senzační příběh?

Steelers jsou krok od třetího finále v řadě

Mají šanci postoupit potřetí v řadě do finále. Navíc podruhé před domácím publikem. Ostrava Steelers tak má o extra motivaci pro semifinálový zápas postaráno. Tlak a roli favoritů v Ostravě necítí. „My si roli favoritů nepřipouštíme, Stallions jsou hodně silný tým, potvrdili to i výhrou nad Lions,” prohlásil hrající manažer Steelers, Adam Synáček.

Právě on je hlavním strůjcem obnovy tradičního týmu v Ostravě. „ Když jsme to před třemi lety dávali dohromady, tak jsem řekl, že do tří let by měl přijít titul. Kluci si to vzali za své, tým neskutečně dozrál. Když jsme se dostali do finále poprvé, tak to bylo překvapení. Když jsme tam došli podruhé, tak už všichni věděli, že se s námi musí počítat. Teď je před námi další výzva.”

Ale na finále se Synáček snaží zatím nemyslet. „Vyloženě na titul v tuhle chvíli nemyslíme, zajímá nás jen a jen nejbližší zápas. Stallions jsou pro mě černým koněm soutěže. To, že porazili Lions je pro nás ještě větším impulzem nic nepodcenit. Musíme být maximálně připravení!”

Stallions dokázali jako jediní v letošním ročníku Paddock ligy porazit Prague Lions. Z výběru semifinálového soupeře nejsou v Pardubicích nadšení. „Je to soupeř, jehož styl nám prostě nesedí. Je to náš neoblíbený protivník. Hraje se tam těžko. Někde jsem slyšel, že je tam těžší vzduch,” dodal s úsměvem Košťál. Jeho tým se bude opírat o útok vedený quarterbackem Raymondem Catapanem, který v sezoně naházel 38 touchdownových passů, což se v historii povedlo pouze dvěma dalším hráčům.

Steelers v minulosti klíčový post quarterbacka trápil. Tentokrát mají za kormidlem útoku Douglase Webstera, jenž tento post výrazně oživil. Tým, který byl pověstný běhovým útokem a ocelovou obranou, je nyní schopen hrozit přihrávkami.

V Pardubicích Webstera velmi dobře znají. Loni působil v jejich dresu. O to bude semifinále zajímavější. „Bude to specifické a uvidíme, jak to dopadne,” uvedl ke svému bývalému hráči hlavní trenér Pardubic, Petr Košťál. „Kluci ho znají, jsou kamarádi, takže všichni víme, co od Douga můžeme čekat. Ale to jsme věděli i v základní části a víte, jak to dopadlo,” narážel Košťál na prohru 19:42.

Na východě Čech tak ví, že Ostrava bude v semifinále favoritem. To ale neznamená, že by Stallions boj o účast v Czech Bowlu vzdali. „Určitě nepojedeme s poraženeckou náladou. Šance na úspěch je vždy, i když všichni víme, že Ostrava je favoritem,” potvrdil Košťál.

Czech Bowl v Ostravě

Semifinále se hraje na jeden vítězný zápas. Stačí tak krátká ztráta koncentrace, jedna chyba nebo faul a sen o finále se rozplyne. O to atraktivnější semifinálové zápasy jsou. Vítězové semifinále se představí 20. července na Městském stadionu v Ostravě v bitvě o titul. Jedno je jisté. Po dlouhé době uvidíme nového držitele mistrovského poháru.

Videem k Czech Bowlu:

Semifinále Paddock ligy:
5.7. 17:00 Hostivař, Praha, ČT sport, Prague Lions - Vysočina Gladiators
6.7. 15:00 Mariánské Hory, Ostrava, Aquaponik Ostrava Steelers - Pardubice Stallions

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud