Martin Hašek
7. prosince 2022 • 14:00

Otřesy mozku tíží i NFL: (sebe)vraždy a miliardy, jak s CTE bojovat?

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zdravotní potíže hokejisty Jakuba Voráčka po sérii otřesů mozku rozsvítily reflektory na hodně citlivé téma. Kromě NHL se týká především NFL amerického fotbalu, kde bylo už u víc než 320 hráčů po smrti odhaleno neurodegenerativní onemocnění CTE. Ligu už snahy o nápravu stály miliardu dolarů. Přesto problém nevymizel, jak ukazuje nedávný případ hvězdného quarterbacka Tuy Tagovailoy.



Vzal si míč od svého centra a na půlce hřiště vyhlížel, kam ho poslat. Josh Tupou, pořízek ze Cincinnati Bengals, si ale Tuu Tagovailou vyčíhnul, vzal ho do teplých a praštil s ním o zem jak s pytlem brambor. Padlý quarterback pak v příštích sekundách vyděsil Ameriku zjevnou agónií, kterou dokumentovaly v nepřirozené křeči sevřené prsty na rukou.

„Po tom tacklu si nic nepamatuju. Když mě odváželi, nepamatuju si to. Ale pamatuju si něco z toho, co se dělo v sanitce, a když jsem přijel do nemocnice,“ uvedl Tagovailoa později.

Před dvěma měsíci to pro NFL bylo, jako by si vzpomněla na smrt. Dlouhodobé prokletí se lize zhmotnilo znovu a zasáhlo jednu z nadějných mladých hvězd. Navíc s pořádnou kontroverzí, protože Tagovailoa utrpěl zranění už v předchozím zápase s Buffalem.

Tehdy zmizel ze hřiště jen do konce poločasu a pak zápas dohrál, přestože se těsně po těžkém hitu motal jak opilý. Jeho tým Miami Dolphins pak byl kritizován

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud