6. května 2016 • 13:28

Baseballista Budský pokořil metu 150 homerunů, končit ale nehodlá

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Baseballista Pavel Budský zaznamenal rekordní 150. homerun v extralize. Historický zápis oslavil grandslamem, odpalem za bariéru při plně obsazených metách, a pomohl Drakům Brno k čtvrteční výhře v Ostravě 19:5.



"Jsem moc rád, že jsem to překonal. Už se to táhlo dlouho a každý mi to připomínal," uvedl v tiskové zprávě dvaačtyřicetiletý Budský, vedoucí muž žebříčku Klubu homerunářů.

Počet odpalů za plot se eviduje od roku 1993, od vzniku samostatné české extraligy. "Takže jich budu mít o něco více, ale víc jak dvě stě homerunů to nebude," uvažoval Budský. Před rozdělením Československa působil v tehdy nejlepším tuzemském klubu TJ Kovo a po jeho rozpadu chvilku nastupoval v dresu SaBatu Praha.

Před rokem Budský prohlásil, že kariéru ukončí, až odpálí alespoň sto padesát homerunů, ale to teď neplatí. Bude tedy útočit na 200 nechytatelných odpalů? "To už asi ne. To by mi trvalo několik sezon a já bych se musel hodně zlepšit."

Dlouholetý člen české baseballové reprezentace předpokládá, že by ho mohl někdo v budoucnu překonat. "Určitě šance je. Hráčům musí hlavně vydržet zdraví, a pokud budou odpalovat deset až patnáct homerunů za rok, tak se jim to může podařit za deset let," spočítal první metař Budský, který dříve býval i nadhazovačem.

Tajemství homerunů Budský nemá. Důležitá je podle něj koncentrace a sledovat nadhazovače od začátku a již při rozcvičce. "Vždycky se na nadhazovače zaměřím a časuju se na správný rytmus," popsal Budský, který chce v letošním roce s Draky získat jubilejní 20. titul.

Budský se stal prvním českým hráčem, který podepsal smlouvu s týmem Major League Baseball (MLB), ale do elitního týmu Montrealu Expos se nedostal. Později působil v nižších ligách organizace Kansas City Royals. V roce 2000 nastupoval v nejvyšší nizozemské soutěži.

Čelo historického pořadí Klubu homerunařů:
1. Pavel Budský 150, 2. Martin Střítecký 119, 3. Jiří Víšek 110, 4. Roman Talda 75, 5. Ivo Kučera 67.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud