8. března 2017 • 08:21

Baseball v Asii? Lidé na stadionu hrají na hudební nástroje, říká český sudí

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

World Baseball Classic 2017, mistrovství světa na druhou, odstartovalo. Jedná se o baseballovou variaci na hokejový Světový pohár, na turnaji jsou také hvězdy z proslulé americké ligy MLB. I přes neúčast národního týmu má Česká republika své zastoupení – ve skupině v Jižní Koreji je jedním z arbitrů František Přibyl. „Už mám za sebou tři utkání, jsem naprosto vyčerpaný,“ prohlásil zkušený český rozhodčí.



Před čtyřmi lety zápasy z World Baseball Classic na stadionech vidělo téměř 800 tisíc fanoušků, televizní práva míří do více než dvou set zemí. Jedná se o pátou největší sportovní událost. A v Asii jsou místní lidé do baseballu naprosto pobláznění.

 

„I přesto, že se domácím v turnaji moc nedaří, tak fanoušci ženou své hráče neustále vpřed. V hledišti pak zahlédnete různé hudební nástroje - bubny, trumpety, píšťalky, hudební aparaturu a další. Je to jeden velký koncert,“ popisoval atmosféru v Soulu rozhodčí Přibyl, jemuž se plnil sen. Vždyť rozhoduje zápasy společně s profesionálními rozhodčími přímo z MLB.

 

VIDEO: Fanoušci na World Baseball Classic

"Berou mě jako rovnocenného kolegu. Když vyprávím o českém baseballu, tak vždycky zbystří a snaží se naučit také nějaká česká slovíčka,“ tvrdil Přibyl. Na World Baseball Classic se pokoušela dostat také česká reprezentace. Jenže v loňském roce prohrála v kvalifikaci v Mexiku dva zápasy, což bylo rozhodující.

Jeden ze zápasů byl také proti profesionálům z Mexika, na něž nestačili (0:1). „V tomto utkání jsme udělali na celý baseballový svět velký dojem. Všichni si mysleli, že nás jednoznačně přejedou,“ vzpomínal Přibyl, který se představil v úvodním utkání Jižní Koreje proti Izraeli, když byl na první metě.

 

Co práce baseballového rozhodčího obnáší? Musí během okamžiku rozhodnout, zda byl hráč v autu nebo ne, či zda na metu došlápl.

„Člověk by měl sledovat celou rozehru, počínaje nadhozem, prací vnitřního pole, až po příhoz. Ten by měl být přesný, přitom sledujete došlap pálkaře a zvukově posloucháte úder míčku do rukavice. Takhle komplexně to musíte vnímat a pak vyhodnotit. Zatím se mi to většinou daří. Tak snad tomu bude také při World Baseball Classic,“ přál si Přibyl.

 

 

 

 

 

 

 

Skupiny na World Baseball Classic 2017

 

 

 

Skupina A (Soul)

 

 

 

Jižní Korea

 

 

 

Nizozemsko

 

 

 

Tchaj-pej

 

 

 

Izrael

 

 

 

 

 

 

 

Skupina B (Tokyo)

 

 

 

Japonsko

 

 

 

Kuba

 

 

 

Čína

 

 

 

Austrálie

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud