Radek Špryňar
31. července 2020 • 11:33

Spilková jde do akce, LPGA se rozjíždí po 166 dnech. Jaká jsou omezení?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mužská golfová túra už několik týdnů běží, nyní se dostává i na tu ženskou. Po téměř půlroční přestávce, přesně po 166 dnech, způsobené pandemií koronaviru, se znovu rozbíhá LPGA i s Klárou Spilkovou. Nejlepší česká golfistka odcestovala po dvoutýdenní aklimatizaci a karanténě z Floridy do Ohia, kde ji čekají dva turnaje za sebou. Od dnešního Drive on Championship (Toledo, prize money jeden milion USD).



Hráčky se vracejí do jiné LPGA, než dosud znaly. Nyní budou každý týden testovány na COVID-19. „Jeden test jsem už absolvovala před odletem ze Sarasoty. Do dvou dnů přišel negativní výsledek. Další test absolvuji po příletu v Ohiu,“ pronesla Klára Spilková. I ten dopadl dobře, proto se v pátek odpoledne může postavit na start obnovené premiéry ženského okruhu.

Jaké jsou další opatření?

Většina hráček bude po oba americké turnaje bydlet ve stejném hotelu, všichni zainteresovaní budou muset nosit roušky všude kromě hracích ploch. Prostředí šaten bylo do odvolání zrušeno. Občerstvení si lze pořídit pouze mimo areál, uvnitř resortu se nic prodávat nebude.

Celá akce se samozřejmě uskuteční bez diváků, rodinných příslušníků i přátel. Vedení túry vyzývá všechny hráčky a jejich týmy k velké opatrnosti a životu v „bublině“. Spilková, kterou bude na turnajích doprovázet její stálý caddie William St Onge, si na opatření už stačila zvyknout.

Klára Spilková v úvodních kolech kvalifikačního turnaje LPGA
Klára Spilková v úvodních kolech kvalifikačního turnaje LPGA

„Na Floridě jsem zažila odpovědnější přístup než na začátku pandemie, kdy nikdo nic pořádně nevěděl a všude byla panika. Ve vnitřních prostorech se nosí roušky, všude se praktikuje social distancing. Když jsem šla do restaurace, sedla jsem si venku. Všechno se desinfikuje, mnohem pečlivěji než u nás. O mnoho klidnější je létání. Letiště jsou prázdná, nikde žádné fronty, vše jde rychle,“ popsala česká hráčka zkušenosti ze zámoří.

Na Floridě mohla během karantény normálně žít a věnovala se tréninku. Dokonce přemýšlela o „zahřívacím“ startu na nějaké minitour, ale buď byly přihlášky už uzavřené, nebo se hrálo daleko od Sarasoty, kde Klára bydlí. „Těším se na nový začátek sezony,“ přiznala Spilková, která hned při své prvním lednovém startu skončila osmá na Gainbridge LPGA v Boca Raton a zaznamenala svůj nejlepší výsledek vůbec.

Rovněž ji může těšit fakt, že pro další sezonu nelze přijít o aktuální kartu na LPGA. Postavení hráčky postoupivší z Q-Series se ale dá ještě vylepšit letošními výsledky. Po čtyřech týdnech na LPGA si Klára Spilková chce dát herní přestávku. Turnaj Tipsport Czech Ladies Open, který se hraje na Ladies European Tour od 28. do 30. srpna v Berouně, nyní neplánuje. „Budu mít za sebou náročný program a další porce turnajů mě teprve bude čekat. Nejspíš si dám volno a zůstanu ve Skotsku,“ sdělila profesionálka.

Jaký je další program Spilkové? V příštím týdnu ji čeká Marathon Classic (Sylvania, prize money 1,7 milionu USD). Poté budou následovat dva starty v rámci LPGA ve Skotsku, extrémně sledovaný bude zejména major AIG Women´s Open v Troonu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud