22. září 2015 • 10:16

Ragbisté JAR jsou doma pod palbou ministra: Reprezentujte pořádně!

Autor: jip, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pro některé přinesl úvod mistrovství světa ragbistů chvíle slávy, jiní si uřízli ostudu. S kritikou se musí doma vyrovnávat hráči JAR poté, co v prvním zápase základní skupiny šokujícím způsobem podlehli Japonsku. Po porážce 32:34 je pořádně zpucoval i ministr sportu. „Uvědomte si, že reprezentujete naši zemi,“ hřímal Fikile Mbalula.



Experti nepotřebovali moc dlouhý čas na rozmyšlenou, aby japonské vítězství nad JAR označili za největší senzaci v historii mistrovství světa v ragby. Že se tak stalo právě na jejich úkor nesou v zemi tradiční země se značnou nelibostí.

„Trenérovi naší reprezentace bych chtěl vzkázat: prosím, veďte náš tým tak, aby nás byl schopen reprezentovat a abychom na něho mohli být hrdí!“ prohlásil den po ostudném výsledku Fikile Mbalula, jihoafrický ministr sportu.

S tím, jestli jeho ostrá slova dorazila až do Anglie, kde bude příštím soupeřem JAR v sobotu Samoa, si nemusel dělat starosti. Video s proslovem se rychle dostalo na Twitter. Ministrovým terčem se stali trenér Heyneke Meyer i celá jeho družina. „To, co jsem viděl v zápase s Japonskem, nebyl náš tým, jak ho znám. Volal jsem hned trenérovi a řekl jsem mu, že jsme národem bojovníků. V příštím zápase chci vidět boj, jinak budeme jen bandou poražených, kteří nebyli schopni reprezentovat svoji zem,“ prohlásil Mbalula.

Japonci po historickém výsledku dojetím slzeli stejně jako jejich fanoušci na stadionu v Brightonu. „Je to trochu k neuvěření. Říkali jsme si, že bychom mohli hrát rovnocennou partii, ale porazit Jižní Afriku je úžasný úspěch pro tenhle tým. Skvělý den pro japonské ragby. Děti v Japonsku budou chtít tohle vidět a hrát za reprezentaci na příštím mistrovství světa,“ řekl kouč vítězného celku Eddie Jones s odkazem na šampionát v roce 2019, který bude hostit právě Japonsko. „Tohle je teprve začátek. Teď je cílem postoupit do čtvrtfinále. Za čtyři dny nás čeká Skotsko, takže nesmíme usnout na vavřínech,“ uvedl australský trenér.

Dalším japonským hrdinou byl Ajumu Goromaru, jenž přispěl k vítězství 23 body včetně pěti trestných kopů. „To bylo moc. Položili jsme sice čtyři pětky, ale nehráli jsme disciplinovaně. Oni skvěle bránili, ale zklamali jsme,“ uvedl Heyneke Meyer, kouč JAR.

Japonští ragbisté způsobili velkou senzaci hned na začátku MS
Japonští ragbisté způsobili velkou senzaci hned na začátku MS

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud