24. října 2023 • 18:20

MS v ragby: navýšení počtu týmů. Změna kvůli USA, hrozila jim dlouhá absence

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Od příštího mistrovství světa v ragby v Austrálii v roce 2027 se rozšíří počet dosavadních dvaceti účastníků na čtyřiadvacet. Navzdory tomu bude turnaj o týden kratší než aktuální šampionát ve Francii a přibude jedno kolo v play off. Změny oznámila organizace World Rugby několik dnů před víkendovými zápasy o medaile v Paříži.



Ragbyové mistrovství světa se konalo od roku 1987 se šestnácti týmy, k prvnímu rozšíření o čtyři účastníky došlo v roce 1999. Aktuálně se základní část hraje ve čtyřech skupinách po pěti mužstvech, systém šampionátu se 24 týmy ještě znám není.

Jisté je, že ve vyřazovací fázi přibude osmifinále, aktuálně mužstva postupují ze skupin do čtvrtfinále. Šampionát se zároveň ze současných sedmi zhustí do šesti týdnů. Hrát se bude od 1. října do 13. listopadu 2027.

Rozšíření počtu účastníků se podle agentury AP očekávalo poté, co se na letošní šampionát nekvalifikovali ragbisté USA. Spojené státy budou hostit MS v roce 2031, kde bude mít tým automatickou účast, ale World Rugby nechtěla riskovat, že Američané nepostoupí na MS 2027 a budou dvanáct let bez účasti na vrcholném turnaji.

Letošní šampionát vyvrcholí v sobotu finálovým duelem mezi Novým Zélandem a JAR, jehož vítěz se stane prvním čtyřnásobným mistrem světa v historii. V pátek budou hrát Argentina s Anglií o bronz.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud