Zdeněk Janda
2. srpna 2018 • 10:00

Děti bojovaly o Pohár Věry Čáslavské. Měla by radost, říká její dcera

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve zdravém těle zdravý duch. Heslo, které zastávala a propagovala. „Proto by měla radost, kdyby viděla, že se děti co nejvíce hýbají,“ říká o slavné mamince Radka Čáslavská, dcera legendární gymnastky Věry. Právě po ní nese jméno pohár, o který soutěží školy na Praze 6. A nejúspěšnější z nich, ZŠ Petřiny – Jih, bude po nejslavnější české sportovkyni i pojmenovaná.



Sedmkrát vyhrála olympiádu. Sportovní svět uchvátila především v roce 1968 v Mexiku, před padesáti lety, kdy ke čtyřem zlatým přidala i dvě stříbrné medaile. Srdce československých fanoušků si získala rovněž svým vzdorem proti sovětské okupaci. Stala se nejenom sportovní ikonou.

Odmala se věnovala více sportům, k tomu vždycky nabádala širokou veřejnost. „Byla smutná, když viděla, že na tom děti nejsou moc dobře a nejsou schopné ani přeskočit švihadlo. Vždycky byla pro to, aby se víc a víc hýbaly,“ říká její dcera Radka Čáslavská, šéfka nadačního fondu Věry Čáslavské.

Nejslavnější československá sportovkyně zemřela v roce 2016 na rakovinu. V 74 letech. Její odkaz ale žije dál. Školy v Praze 6 začaly soutěžit o pohár, který je pojmenovaný právě po ní.

Nejúspěšnější „základkou“ byla Petřiny – Jih. A Radka Čáslavská byla na konci školního roku u toho, když úspěšní mladí sportovci pohár dostali. „Maminka by určitě byla ráda, kdyby to viděla. Vždycky propagovala sport,“ uvedla dcera sportovní legendy.

Škola Petřiny – Jih bude dokonce po Věře Čáslavské, čestné občance Prahy 6, pojmenovaná. „Pro naši školu je to obrovská čest. Jsme moc rádi,“ reaguje Milena Koreňová, statutární zástupkyně ředitelky. Tato škola má rozšířenou výuku tělesné výchovy, proto dosahuje tak výborných sportovních výsledků.

Zaměřuje se na všechny možné sportovní odvětví. Jen namátkou: atletika, tenis, fotbal, basketbal, aerobic, taekwondo… „Naší dlouholetou výhodou je, že máme opravdu skvělé tělocvikáře. Je to pro nás výborná vizitka. Vnímáme, že sport je pro děti hodně důležitý. Musejí se hýbat. Zvlášť v dnešní době. Proto mladé sportovce u nás rádi podporujeme,“ tvrdí Koreňová.

Radka Čáslavská během slavnostního vyhlášení sportovní talenty pozdravila, rozdala spoustu podpisů. „Jsem ráda, že i tady si maminku připomněli. A že v srdcích našich lidí žije dál,“ reagovala dcera československé legendy.

Od září už budou chodit mladí sportovci na Petřinách do školy Věry Čáslavské.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud