24. ledna 2019 • 08:19

Jako když startuje stíhačka, říká o atmosféře na americkém fotbalu fotograf Herák

Autor: nne
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako jediný český fotograf v historii a jeden z mála Evropanů obdržel akreditaci na zápas amerického fotbalu v nejprestižnější lize NFL. Kamil Herák byl přímo na hřišti při semifinálovém duelu mezi Los Angeles Rams a New Orleans Saints. A byla to nejbouřlivější atmosféra, jakou kdy zažil. „Něco neskutečného. Diváci se převlíkli do masek a jejich fandění bylo podobně hlučné, jako když startuje stíhačka,“ popisoval Herák, který viděl v USA kolem 60 zápasů a nejvíce ho láká Super Bowl, které odstartuje v neděli večer. „Dostat se na tak prestižní událost je víceméně nereálné a asi to tak i zůstane.“



Americký fotbal je v zámoří s přehledem nejpopulárnější sport, na Super Bowl se pravidelně dívá více než 100 milionů Američanů. A možná je to jeden z mála sportů, kde utkání může významně ovlivnit divoké fandění diváků. O tom se přesvědčil český fotograf Kamil Herák, který se před několika dny vrátil z konferenčního finále v New Orleans. „Když útočil domácí tým, fanoušci byli zticha, aby se hráči mohli domluvit na signálu. Jakmile ale začali útočit soupeři, 73 tisíc lidí naplno řvalo a hráči si pak nebyli schopní předat pokyny při týmové poradě. Proto občas při jejich akcích docházelo k nedorozumění,“ popisoval Kamil Herák, kterému s akreditací na zápas pomáhala Česká asociace amerického fotbalu.

Nadšenec do NFL si povšiml také další zajímavosti, jenž se týkala teprve třicetiletého trenéra Seana McVaye z Los Angeles Rams. Patrně jako jediný kouč na světě má během utkání za zády asistenta, který hlídá, aby se nestřetl na čáře s rozhodčím. „Je známý tím, že je velmi impulsivní. Asistent ho také krotí, aby za své chování nedostal zbytečnou penalizaci. Je velmi humorné je pozorovat v akci,“ všiml si Herák, který během utkání musí být stoprocentně pozorný.

Nebezpečný sport pro fotografy!
Právě americký fotbal umí být k fotografům krutý. Stane se, že během utkání do nich nabourá rozběhnutý hráč v plné výstroji, který byl mimo hřiště strčen soupeřem. „Musíte si neustále dávat pozor, předvídat každou situaci. Snad v každém zápase je vidět, že americký fotbalista někoho zbourá. Nejčastěji se jedná o bezpečnostní službu, co dozoruje diváky,“ dodal Herák, jehož snem je fotit Super Bowl. „Myslím, že to patrně nikdy nevyjde, protože akreditační podmínky jsou velice přísné a pustí na hřiště jen největší americká média. Je zázrakem, že vyšlo semifinále.“

V padesátém třetím Super Bowlu se střetnou Los Angeles Rams a New England Patriots. Nejprestižnější sportovní událost v USA začne třicet minut po nedělní půlnoci. A fotograf Herák má jasno, komu bude fandit. „Patrně nikomu. Los Angeles vyřadili můj oblíbený tým, navíc kvůli křivdě od rozhodčích. V tom duelu, kde jsem osobně byl, byl hráč z New Orleans nepovoleně sejmut soupeřem z Rams, což významně ovlivnilo celý duel. Prestižní webový portál Yahoo Sports to vyhodnotil jako čtvrtý nejhorší verdikt rozhodčích v dějinách sportu,“ smutnil Herák a překvapivě doplnil: „Tohle by se v české Bitters lize pravděpodobně nestalo, protože by všechno mohl posoudit video rozhodčí. Přestože NFL má videorozhodčího, pravidla na rozdíl od české ligy zakazují tento zákrok přezkoumat na videu.“

Sportovní svátek Ameriky. Super Bowl je tady!
Americký fotbal je v zámoří s přehledem nejpopulárnější sport. Slavná NFL jde v neděli do finále. V padesátém třetím Super Bowlu se střetnou Los Angeles Rams a New England Patriots. Jediný zápas rozhodne o vítězi Lombardiho trofeje pro nejlepší tým. Letošní Super Bowl se odehraje v Atlantě, kde v roce 2017 otevřeli zbrusu nový stadion pro 75 000 diváků. Zápas začíná z neděle na pondělí v 0:30.

Reklama za 120 milionů
K velkému sportovnímu svátku Ameriky se váže spoustu zajímavostí. Nejlevnější vstupenka se pohybuje kolem 65 tisíci korun. Na Super Bowl se pravidelně dívá více než 100 milionů Američanů. Pro srovnání, na zápasy Stanley Cupu mezi Capitals a Golden Knights se průměrně dívalo téměř 4,5 milionů Američanů. Velká sledovanost láká velké firmy k zaplacení reklamních spotů. Pouhé zařazení třiceti vteřinové reklamy stojí v přepočtu 120 milionů korun. Mít reklamu během Super Bowlu je prestižní záležitost a nedílnou součástí, na kterou se fanoušci amerického fotbalu těší.

Město andělů objevuje nadšení z NFL
Rams ještě v roce 2016 patřily k nejhorším týmům v NFL, ale angažováním teprve třicetiletého hlavního trenéra Seana McVaye se vše změnilo. Los Angeles také bojuje o fanoušky ve svém městě. Tým se totiž v roce 2016 přestěhoval ze St. Louis. A v Los Angeles je obrovská konkurence tradičních týmů jako Los Angeles Lakers s LeBronem Jamesem. Výhra v Super Bowlu by jistě zvedla prodej sezonních vstupenek do právě stavěného stadionu, kam se mají Rams nastěhovat v roce 2020.

Dynastie Patriots
Zatímco Los Angeles a hlavní trenér McVay zažívají v Super Bowlu premiéru, jejich soupeři jsou ostřílení zkušenostmi. New England Patriots postoupili do finále potřetí v řadě. Tým táhne legendární quarterback Tom Brady, který ani ve čtyřiceti jedna letech neukazuje známky stárnutí. Za kormidlem je zkušený trenér Bill Belichick, který je přesně o jednou tolik starší než jeho sok McVay. Brady s Belichickem spolu ve své kariéře postoupili do devíti Super Bowlu.

Kontroverzní moment a video, které mlčelo
Play off se nevyhlo kontroverznímu momentu. Ve finále konference mezi Rams a New Orleans Saints rozhodčí neodpískali v závěru zápasu jasný faul, který by s velkou pravděpodobností posunul do finále Saints. Přestože v NFL existuje videorozhodčí, dle pravidel nesmí být využit na přezkoumávání faulů. Po tomto incidentu je možné, že se toto pravidlo změní.

Konec NFL, start české ligy
Po Super Bowlu se mohou fanoušci amerického fotbalu těšit na příchod české ligy. Ta odstartuje poslední březnovou neděli televizním zápasem na ČT sport. Prague Lions vyzvou na stadionu Viktorie Žižkov loňského finalistu, Ostravu Steelers.

Témata:  americký, nfl, fotbaů, Herák
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud