Ivana Jakoubková
31. prosince 2020 • 15:30

Legendy, které letos odešly: atletická dáma, mamba, fotbalový Bůh i Čiša

Vstoupit do diskuse
2
  • Osobnosti, které opustily sportovní svět v roce 2020Osobnosti, které opustily sportovní svět v roce 2020FOTO: koláž iSport.cz

    Rok, kdy pandemie koronaviru nečekaně zastavila sport napříč kontinenty, přinesl i nebývale početné a bolestné ztráty ve světě fotbalových trávníků, ledových ploch, palubovek i atletických oválů. Jen pár dnů po míčovém kouzelníkovi Diegu Maradonovi zemřel hrdina jiného mistrovství světa Paolo Rossi. Talentovaný hokejista Ondřej Buchtela odešel v pouhých dvaceti letech na vzácnou rakovinu srdce. Neméně nadějný běžec Ondřej Hodboď ukončil život vlastní rukou. Fotbaloví trenéři Michel Hidalgo, Radomir Antič, Jack Charlton či Otto Barič už formují jedenáctky na nebeských hřištích.

  • Paní Dana, atletická dáma

    Narodili se ve stejný den v roce 1922, ve stejný den se o třicet let později v Helsinkách stali olympijskými vítězi. Dana Zátopková však manžela Emila přežila téměř o dvacet let. Legendární oštěpařka zemřela ve věku 97 roků. „Do poslední chvíle to pálilo, psychicky byla úplně v pohodě, ale tělo jí přestalo sloužit,“ řekl předseda Českého klubu olympioniků Oldřich Svojanovský. „Byla chytrá, zábavná a vtipná, kamarádka,“ dodal. Kdo ji znal, musel ji mít rád. Paní Dana, atletická dáma.

    Statečně nesla, že vedle slavného muže, čtyřnásobného olympijského vítěze a českého Atleta století, byla často představována „jen“ jako jeho manželka. Ale když v roce 1960 v Římě získala olympijské stříbro, přinesla ho ukázat na čestnou tribunu s úsměvem: „To abych ukázala, kdo je Dana Zátopková. Emil je jen můj manžel.“ Její úspěšnou dráhu odstartovalo zlato z Helsinek 1952, o dva roky později vyhrála mistrovství Evropy, o další čtyři roky později to zopakovala. V roce 1958 překonala světový rekord, hodila 55,73 metru. Po skončení kariéry působila jako trenérka, později s chutí sledovala své oštěpařské nástupce, pravidelně ji navštěvovala třeba Barbora Špotáková. Závod oštěpařek v rámci Odložilova memoriálu nese od letoška název Memoriál Dany Zátopkové. Paní Dana milovala humor a zůstala po ní spousta zábavných historek. Přestože si už za života poroučela, jaké květiny chce na pohřbu a jak mají stát oštěpaři u rakve, do posledních chvil ráda žertovala. Dárek, polštářek s fotografií Emila Zátopka, ocenila po svém. „Konečně jsem zase dostala Ťopka do postele,“ smála se.

    Zemřela Dana Zátopková. Jak se stala legendou českého sportu?
    Video se připravuje ...

  • Fotbalový génius, zlobivé dítě

    Diego Maradona, jeden z největších fotbalových géniů 20. století, zemřel necelý měsíc po svých šedesátinách na selhání srdce. Míčový kouzelník, autor nesmrtelné „boží ruky“, mistr světa z roku 1986, v životě věčný enfant terrible. Na hřišti byl králem, ale v civilu se nedal zvládnout. Drogy, mafie, přátelství s kontroverzními politiky… „Kdo ho viděl hrát, musel ho milovat. Kdo ho viděl žít, musel nad ním plakat,“ řekl Pelé.

    Maradona odešel shodou okolností přesně na den 15 let po jiném talentovaném, ale stejně problémovém fotbalistovi Georgi Bestovi, a přesně čtyři roky po svém politickém idolu Fidelu Castrovi. Portrét bývalého kubánského lídra měl Maradona vytetován na levém lýtku. Míčový kouzelník považovaný spolu s Pelém za nejlepšího fotbalistu historie měl vážné zdravotní potíže opakovaně kvůli svému životnímu stylu. Legendární ofenzivní hráč byl závislý na drogách, bojoval s nadváhou a srdečními problémy, kvůli nimž byl často hospitalizován. S vážnými potížemi bojoval i v posledních týdnech života. Začátkem listopadu se musel podrobit náhlé operaci kvůli krvácení do mozku a po propuštění z nemocnice měl nastoupit odvykací kúru kvůli dlouhodobé závislosti na alkoholu. „Maradona byl a navždy bude hrdinou našeho fotbalu. Symbolem, jenž dokázal přenést barvy argentinské vlajky do každého koutu planety. Diego díky svému nepopsatelnému a nepřekonatelnému talentu definoval jednu éru. Fotbalová planeta si tě bude pamatovat navždy,“ uvedli v prohlášení s titulkem „Sbohem, Diego“ představitelé Argentinské fotbalové federace. „Ztratil jsem přítele, svět ztratil legendu. Doufám, že jednoho dne si spolu zahrajeme v nebi,“ prohlásil Pelé.

    Fotbal pláče, legendární Diego Maradona zemřel krátce po 60. narozeninách
    Video se připravuje ...

  • Potlesk ve 28. minutě

    Bylo mu jen čtyřicet a do poslední chvíle bojoval bitvu, kterou nebylo možné vyhrát. Fotbalista plzeňské Viktorie Marián Čišovský podlehl amyotrofické laterální skleróze (ALS), nevyléčitelné a kruté nemoci pohybového aparátu. „Odešel legendární obránce a fantastický člověk... Dohlídni tam na Rajtyho s Bizim... Naše obrana z roku 2011 byla neuvěřitelná a nemůžu uvěřit, že jsem tu zůstal úplně sám... Upřímnou soustrast rodině #28,“ vzkázal na Instagramu David Limberský a připomněl tak, že Viktorii v krátké době opustil další elitní obránce, po Františku Rajtoralovi a Davidu Bystroňovi. Plzeňský klub okamžitě zřídil pietní místo u Brány borců na svém stadionu, kam mohli fanoušci přijít zapálit svíčku. Příznivci zase uspořádali společný smuteční pochod z náměstí na stadion, většina z nich při tom měla na sobě památeční trička s nápisem TITUL PRO ČIŠU! ze sezony 2014/15. Do následujícího zápasu proti Spartě nastoupili hráči Viktorie ve speciálních dresech s jednotnou jmenovkou ČIŠOVSKÝ na zádech, samozřejmostí byla minuta ticha před úvodním hvizdem i hromadný potlesk všech ochozů ve 28. minutě. Osmadvacítku nosil na dresu právě Čišovský. A nikdo ji v Plzni už nosit nebude, klub jeho číslo navždy vyřadil.

    Čišovský sice odehrál v Plzni pouze tři sezony, ale v kronice klubu zanechal elegantní stoper s výbornou rozehrávkou a nadprůměrnou produktivitou nesmazatelnou stopu. Když mu lékaři diagnostikovali ALS, vyjádřil mu klub plnou podporu a nadále plnil smlouvu. Čišovský zůstal i na soupisce, to bylo další milé gesto. „Marián byl vynikající fotbalista i člověk, charakterní a inteligentní. Nemám jediné minus, které bych o něm řekl. Zdrtilo mě to,“ řekl Dušan Uhrin mladší, který rodáka z Humenného vedl kromě Plzně i v rumunském Temešváru.

    Pohřeb Mariána Čišovského: Dojemné loučení s velkým bojovníkem
    Video se připravuje ...

  • Černá Mamba a otec čtyř dcer

    Basketbalový svět zůstal v šoku, když legendární Kobe Bryant zemřel při havárii helikoptéry v Kalifornii spolu se svou třináctiletou dcerou Giannou - Marií zvanou Gigi a dalšími sedmi lidmi. Pád stroje, který se v mlze zřítil a vzplanul, nikdo nepřežil. řežil Všichni cestovali na zápas do Bryantovy akademie, které dal jméno Mamba podle přezdívky, kterou si sám pro sebe vymyslel. Gigi tam měla nastoupit a pokračovat v otcových stopách. Snila o kariéře v WNBA, táta pomáhal trénovat její tým.

    Bryant byl olympijským vítězem z Pekingu a Londýna, kariéru ukončil v roce 2016 po dvaceti sezonách v NBA, které strávil v dresu Los Angeles Lakers a během nichž získal pět titulů a zaznamenal víc než 33 tisíc bodů.

    Nezapomenutelných zůstane jeho 81 bodů, které nastřílel do koše Toronta. Moment, kdy si utrhl achilovku, ale přesto ještě proměnil dvě šestky a až pak odešel střídat. Jeho zlaté pravidlo, že nejhorší střela je ta, kterou nevystřelíte… Svůj život dokázal naplnit i ve sportovním důchodu. V roce 2018 zdvihl nad hlavu Oscara za nejlepší krátký animovaný film „Dear Basketball“, který vznikl podle jeho předlohy a který namluvil, a založil svou akademii. Stal se velkým fanouškem ženského basketbalu, věnoval se čtyřem dcerám. Druhý den po jeho smrti se v NBA nezastavil život, hráči i diváci využili zápasů k uctění Bryantovy památky. Většina duelů začala tím, že rozehrávající tým úmyslně porušil pravidlo 24 sekund, které má po zisku míče na zakončení. Právě takové číslo nosil Bryant vedle osmičky na dresu.

    Kdo vlastně byl Kobe Bryant? Superhvězda, objevitel, mentor – a hlavně otec
    Video se připravuje ...

  • Trenér jako rocková hvězda

    Zlé zprávy, které kolovaly o zdravotním stavu Miloše Říhy, se potvrdily 1. září. Bývalý reprezentační trenér zemřel, poslední dny bojoval v IKEM o život po převozu ze Slovenska, kde žil. „Je to pro nás všechny nepopsatelný šok, že nám odešel tak velký a skvělý člověk a obrovský srdcař,“ vzkázal smutný syn Miloš. Říhova smrt zasáhla nejen český hokej, šok způsobila i v Rusku, kde charismatický kouč působil v několika klubech. Těžká ztráta, zlý sen, popisovala jeho odchod média. „Byl jako rocková hvězda. Velký herec. Díky jemu byla liga zajímavější,“ napsal deník Sport-Express.

    „Mimo svůj trenérský kamrlík žil okázale a naplno. Hezky odpočíval a měl úspěch u dam o polovinu mladších. Miloval život a těžko se dá uvěřit, že mu osud vymezil tak málo času. Budou nám chybět jeho vtipy, emoce i ostrá slova,“ shrnul novinář Michail Zislis. Pro české fanoušky jsou nezapomenutelné Říhovy slzy po návratu z loňského mistrovství světa, kde Češi prohráli bitvu o bronz. V Rusku vzpomínají, jak po vyhraném zápase poklekl na led a klaněl se svěřencům. Ukazovat emoce mu nikdy nedělalo problém, stejně jako nazývat věci pravými jmény. Říha skončil v roli reprezentačního trenéra po poslední sezoně. Podle smlouvy měl trénovat ještě na mistrovství světa ve Švýcarsku, které se ale kvůli pandemii nekonalo. Jeho derniérou tak byly únorové Švédské hry. V létě ho začaly trápit zdravotní problémy, kterým nakonec podlehl. Říha spojil velkou část své trenérské kariéry s Pardubicemi, největší úspěchy slavil jako trenér Slovanu Bratislava, se kterým získal dva slovenské tituly. Bratislavský klub vedl i v KHL. V zahraničí byl také trenérem Spartaku Moskva, Atlantu a Chimiku Mytišči, Avangardu Omsk a SKA Petrohrad. Jako hráč byl československým šampionem v dresu Vítkovic.

    Odpočívejte v pokoji, pane trenére! Takový byl charismatický bouřlivák Miloš Říha
    Video se připravuje ...

  • Odešli v roce 2020 - LEDEN

    5. - německý fotbalový brankář Hans Tilkowski (84)

    9. - vzpěrač Karel Saitl (95)

    12. - portugalský motocyklista Paulo Goncalves (40)

    17. - italský fotbalista Pietro Anastasi (71)

    19. - členka Síně slávy českého basketbalu Hana EzrováKopáčková (92)

    24. - nizozemský motocyklista Edwin Straver (48) - nizozemský fotbalista Rob Rensenbrink (72)

    25. - veslař a funkcionář Otakar Mareček, bronzový z OH 1972 (76) 26. - americký basketbalista Kobe Bryant (41)

    31. - fotbalista Miloslav Penner (47)

  • ÚNOR

    3. - členka Síně slávy českého volejbalu Jana Vápenková (72)

    4. - ruský hokejista a olympijský vítěz Alexandr Skvorcov (65)

    13. - veslař a trenér Karel Neff e starší, bronzový z OH 1972 (71)

    17. - hokejový reprezentant Vladimír Svitek (57) - jedna z nejslavnějších golfistek historie Američanka Mickey Wrightová (85)

    20. - hokejista a legenda Sparty Jaroslav Šíma (76) 22. - hokejový reprezentant Karol Fako (88)

    29. - maďarská plavkyně a olympijská vítězka Éva Székelyová (92)

  • BŘEZEN

    6. - kanadský hokejista Henri Richard, držitel rekordních 11 triumfů ve Stanleyově poháru (84)

    13. - atletka Dana Zátopková, olympijská vítězka v hodu oštěpem z Helsinek 1952 (97)

    14. - dvojnásobný paralympijský vítěz v hodu diskem Milan Kubala (73)

    20. - hokejový útočník Vladimír Zábrodský, dvojnásobný mistr světa z let 1947 a 1949 (97) - argentinský fotbalový brankář a trenér Amadeo Carrizo (93) - srbský basketbalista, trenér a funkcionář Borislav Stankovič (94)

    26. - francouzský fotbalový trenér Michel Hidalgo (87)

  • DUBEN


    1. slovenský fotbalista Dušan Bartovič (76)

    6. - srbský fotbalista a trenér Radomir Antič (71)

    12. - britský pilot formule 1 Stirling Moss (90) - anglický fotbalový brankář Peter Bonetti, mistr světa z roku 1966 (78)

    16. - atlet a trenér Bohumír Zháňal (88)

    17. - anglický fotbalista Norman Hunter, mistr světa z roku 1966 (76)

    21. - tenisový reprezentant Petr Štrobl (79) - rychlostní kanoistka Eva Kolínská-Šounová (79)

    22. - německý atlet a olympijský vítěz v chůzi Hartwig Gauder (65)

    29. - lotyšský atlet a olympijský vítěz v hodu oštěpem Janis Lusis (80)

  • KVĚTEN

    3. - žokej a trenér Tomáš Hurt (38)

    11. - slovenský atlet a trenér Peter Nemšovský (77)

    12. - fotbalový brankář Radim Novák (42)

    14. - americký krasobruslař a trenér Ronald Ludington (85)

    20. - hokejista a trenér Radek Novák (47)

    21. - ruský hokejista a olympijský vítěz Alexandr Gerasimov (61)

    22. - australský tenista Ashley Cooper (83)

    25. - indický pozemní hokejista a trojnásobný olympijský vítěz Balbir Singh (96)

    28. - fotbalista Jaroslav Švach (47)

    30. - americký atlet a trojnásobný olympijský vítěz Bobby Joe Morrow (84)

  • ČERVEN

    1. - volejbalový reprezentant Josef Smolka, mistr světa z roku 1966 (81)

    2. - cyklistický trenér Jaromír Žák (86) - italský motocyklista a devítinásobný mistr světa Carlo Ubbiali (90)

    4. - americký boxer a olympijský vítěz Pete Rademacher (91)

    5. - americký gymnasta a trojnásobný mistr světa Kurt Thomas (64)

    17. - maďarský vodní pólista a trojnásobný olympijský vítěz György Kárpáti (84)

    18. - maďarský vodní pólista trojnásobný olympijský vítěz Tibor Benedek (47) - trenérka skoků do vody Marie Čermáková (90)

    21. - srbská sportovní střelkyně Bobana Momčilovičová Veličkovičová (31)

    22. - italský fotbalista Pierino Prati (73)

    26. - fotbalový reprezentant Jaroslav Pollák, mistr Evropy z roku 1976 (72)

    28. - slovenský fotbalista Marián Čišovský (40)

  • ČERVENEC

    5. - německý atlet a bobista Willi Holdorf, olympijský vítěz v desetiboji (80)

    8. - australský snowboardista a dvojnásobný mistr světa Alex Pullin (32) - norský slalomář a olympijský vítěz Christian Jagge (54)

    10. - nizozemská shorttrackařka a mistryně světa Lara van Ruijvenová (27) - anglický fotbalista a trenér Jack Charlton, mistr světa z roku 1966 (85)

    12. - nizozemský fotbalista a trenér Wim Suurbier (75)

    22. - ruský hokejista a olympijský vítěz Alexandr Gusev (73) - ruský zápasník a olympijský vítěz Alexandr Ivanickij (82)

    23. - basketbalový reprezentant Bohuslav Rylich, vicemistr Evropy z roku 1959 (86)

    24. - hokejista Ondřej Buchtela (20)

    25. - kanadský hokejista Eddie Shack (83)

    28. - reprezentant v alpském lyžování Kurt Hennrich (88)

    29. - novozélandský ragbista Andy Haden (69)

  • SRPEN

    2. - kazašský zápasník a olympijský vítěz Žaksylyk Uškempirov (69)

    12. - fotbalový reprezentant Pavol Biroš, mistr Evropy z roku 1976 (67)

    18. - kanadský hokejista a trenér Dale Hawerchuk (57)

    31. - hokejista a trenér Miloš Říha (61) - americký baseballista Tom Seaver (75)

  • ZÁŘÍ

    2. - člen Síně slávy českého hokeje František Vaněk (88)

    3. - fotbalový reprezentant Karel Knesl, stříbrný z OH 1964 (78)

    14. - automobilový jezdec Břetislav Enge (70)

    21. - kanadský hokejista Bob Nevin (82)

    22. - švédský fotbalista Agne Simonsson (84)

    24. - zakladatel baseballu a softbalu v Československu Aleš Hrabě (92)

  • ŘÍJEN

    2. - americký baseballista Bob Gibson (84)

    8. - americký atlet a olympijský vítěz Charles Moore (91) - americký baseballista Whitey Ford (91)

    18. - fotbalový reprezentant a člen Klubu ligových kanonýrů Jozef Obert (82)

     

    26. - německý bobista Richard Adjei (37)

    30. - anglický fotbalista Nobby Stiles, mistr světa z roku 1966 (78) - sportovní gymnasta a trenér Miloš Kolejka (94)

  • LISTOPAD

    3. - australský plavecký trenér Don Talbot (87)

    8. - kanadský hokejista a komentátor Howie Meeker (97) 10. - americký basketbalista a trenér Tom Heinsohn (86)

    15. - anglický fotbalista a trenér Ray Clemence (72)

    17. - americký atlet a basketbalista Walter Davis, olympijský vítěz ve skoku do výšky (89)

    20. - mexický atlet a olympijský vítěz v chůzi Ernesto Canto (61)

    25. - argentinský fotbalista Diego Maradona, mistr světa z roku 1986 (60) - francouzský stolní tenista Jacques Secrétin (71)

    27. - hokejista a fotbalista Miroslav Rys (88)

  • PROSINEC

    1. - americký atlet a olympijský vítěz ve skoku do dálky Arnie Robinson (72)

    2. - americký atlet a olympijský vítěz v desetiboji Rafer Johnson (86)

    5. - ruský fotbalista a mistr Evropy z roku 1960 Viktor Ponědělnik (83)

    8. - argentinský fotbalista a trenér Alejandro Sabella (66)

    10. - italský fotbalista Paolo Rossi, mistr světa z roku 1982 (64) - americký tenista Alex Olmedo, dvojnásobný grandslamový vítěz (84)

    11. - nejlepší česká moderní gymnastka historie Hana Sitnianská-Mičechová (74)

    12. - florbalový brankář Michal Rebro (33)

    13. - chorvatský fotbalový trenér Otto Barič (87) 14. - francouzský fotbalový trenér Gérar Houllier (73)

    17. - stříbrný olympijský medailista v chůzi Paul Nihill (81)

    24. - fotbalista Josef Tondra, mistr republiky s Baníkem Ostrava (72)

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud