Martin Hašek
22. prosince 2021 • 04:55

Sportovec roku: hvězdy nejen z Tokia. Kdo může vyhrát a proč?

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    O tomhle titulu nerozhodují branky, body a vteřiny, ale i tak má velkou váhu. V hotelu Hilton Prague bude dnes vyhlášen Sportovec roku (PP ČT1, 21.50). Anketa Klubu sportovních novinářů, kterou už 25 let organizuje agentura BPA. Padesátka elitních českých sportovců pro Sport Magazín za svého krále už vybrala judistu Lukáše Krpálka. Hrdinu těžké váhy vyzývají mimo jiné i čtyři další olympijští šampioni z Tokia. V čele s tenisovou kometou Barborou Krejčíkovou. 

  • BARBORA KREJČÍKOVÁ (tenis)

    Tohle je nová megastar českého sportu. Krejčíková se z elitní deblistky během sezony proměnila v jednu z nejlepších singlistek na okruhu WTA, kde rok začínala jako číslo 65 žebříčku. Žádná jiná hráčka nevyhrála letos 9 titulů, nesehrála 121 utkání. Na jaře senzačně vyhrála Roland Garros, na olympijských hrách získala zlato v deblu, pro něj má ale v anketě speciální kategorii. I tak je zjevné, že žena s cenou pro hráčku s největším zlepšením WTA patří k hlavním favoritkám dnešního galavečera.

    ŠOK na French Open! Krejčíková senzačně ovládla singl, získá titul i v deblu?
    Video se připravuje ...

  • LUKÁŠ KRPÁLEK (judo)

    Další z velkých favoritů. Krpálek se stal jednou z globálních hvězd olympiády v Tokiu, když ve slavném Budókanu vyhrál turnaj v těžké váze. Stal se tak prvním mužem historie, který má olympijské zlato z polotěžké i těžké váhy. Už jen to ho staví mezi legendy celých dějin sportu jemné cesty. Judu se v Česku nevěnuje tolik lidí jako třeba fotbalu či tenisu, na druhou stranu sdružuje mezinárodní federace IJF 207 států. Je to globální sport a Krpálek je jeho hrdinou.

    Lukáš Krpálek ví, jak chutná zlato Lukáš Krpálek ví, jak chutná zlatoFoto Michal Beránek (Sport)

  • MARKÉTA DAVIDOVÁ (biatlon)

    Ačkoli neměla v anketě výhodu olympijské sezony, má trumf, který pořádně zvoní. Na únorovém světovém šampionátu v Pokljuce vyhrála vytrvalostní závod a stala se první českou šampionkou od dob Gabriely Soukalové. Novou sezonu Světového poháru odstartovala v parádním stylu a v Östersundu opět vyhrála vytrvalostní závod. Z léta má k dobru také zlaté medaile z MS v Novém Městě na Moravě ze supersprintu a stíhacího závodu.

    Biatlonová královna Davidová: Proč přemýšlí o konci kariéry a přijde vrchol na olympiádě v Pekingu?
    Video se připravuje ...

  • DAVID KOSTELECKÝ (sportovní střelba)

    V době, kdy patřil Jaromír Jágr v Pittsburghu mezi nejlepší hokejisty NHL, byl v Atlantě na své první olympiádě. O celé čtvrtstoletí později přijel do Tokia na své šesté Hry a v trapu se dostal až do finálového rozstřelu jak z Divokého západu proti kamarádovi Jiřímu Liptákovi. Nakonec prohrál, ale ke slavnému upršenému zlatu z Pekingu přidal olympijské stříbro. A při finále Světového poháru parťákovi porážku vrátil.

    Neskutečný úspěch v trapu! Lipták bere po dramatickém rozstřelu zlato, Kostelecký stříbro
    Video se připravuje ...

  • BARBORA KREJČÍKOVÁ – KATEŘINA SINIAKOVÁ (tenis)

    Možná vypadá zvláštně, že je Krejčíková v elitní desítce hned dvakrát, vše je ale podle pravidel. Ve Sportovci roku se už od časů sourozenců Romanových (vítězové v roce 1962) či bratrů Pospíšilů (vítězové 1979) řadí páry do hlavní kategorie společně s individuálními sportovci. Krejčíková se Siniakovou už spolu byly v top ten v roce 2018. Letos si zasloužily nominaci olympijským zlatem z Tokia, vyhrály také Roland Garros, Turnaj mistryň a sezonu končí jako vládkyně žebříčku, Siniaková je první, Krejčíková druhá.

    Radost zlatých českých tenistek po výhře ve čtyřhře na olympiádě v Tokiu Radost zlatých českých tenistek po výhře ve čtyřhře na olympiádě v TokiuFoto Pavel Mazáč / Sport

  • ESTER LEDECKÁ (snowboarding, lyže)

    Na lyžařském světovém šampionátu v Cortině d´Ampezzo to Ledecká rozbalila naplno a hned ve dvou rychlostních disciplínách bojovala o medaili. V super-G ji scházelo šest setin, ve sjezdu sedm a byla z toho dvě čtvrtá místa. Byla o to cennější, že přišla po vážném pádu v Crans Montaně. Ledecká navíc vyhrála sjezd ve Svatém Antonu, v Crans Montaně byla před nehodou druhá. Novou sezonu na prkně zahájila opět v Cortině jubilejním dvacátým vítězstvím ve snowboardovém Světovém poháru.

    Ester Ledecká v Cortině dominovala Ester Ledecká v Cortině dominovalaFoto Profimedia.cz

  • JIŘÍ LIPTÁK (sportovní střelba)

    V olympijském finále trapu to v Tokiu vypadalo jako na českém poháru. Po padesáti střelách se do závěrečného rozstřelu dostal s Liptákem ještě jeho reprezentační parťák David Kostelecký. V sedmé sérii však minul a Lipták mohl slavit. Byl to historický den české sportovní střelby, oba medailisty navíc trénuje Petr Hrdlička, olympijský šampion v trapu z roku 1992. Lipták zažil úžasnou sezonu, získal v ní i stříbra na mistrovství Evropy a ve finále Světového poháru.

    Jiří Lipták se zlatou medailí Jiří Lipták se zlatou medailíFoto ČTK/AP

  • JIŘÍ PRSKAVEC (vodní slalom)

    Na divoké vodě je málokdy něco jisté, Prskavec ale v olympijském finále svou roli favorita zvládl naprosto suverénně. Vyhrál s ohromujícím náskokem víc než tří sekund, v nejdůležitější chvíli roku předvedl perfektní výkon. Fanoušky pak potěšil emotivními oslavami, ať s tatínkem Jiřím Prskavcem starším, který za ním v cíli málem skočil do vody, nebo v telefonickém hovoru s maminkou, který zachytily kamery v přímém přenosu.

    Zlatý kanoista Jiří Prskavec Zlatý kanoista Jiří PrskavecFoto Michal Beránek (Sport)

  • PATRIK SCHICK (fotbal)

    Schikana! Elegantní útočník Bayeru Leverkusen letos prolomil brány a na trhu je žádaným zbožím pro miliardové velkokluby. Na EURO si zařídil pozornost skvostným lobem z půlky hřiště proti Skotsku i celkovou bilancí pěti gólů, díky níž byl spolu s Cristianem Ronaldem nejlepším střelcem turnaje. Na podzim pak v bundeslize skóroval už šestnáctkrát a s Robertem Lewandowským bojuje o titul nejlepšího kanonýra. The Guardian ho zařadil mezi sto nejlepších fotbalistů světa.

    Německo se klaní Schickovi! Proč se mu v Leverkusenu tak daří a nahradí v Bayernu Lewandowského?
    Video se připravuje ...

  • JAKUB VADLEJCH (atletika)

    Získat olympijskou medaili v atletice je stále těžší a letos v Tokiu už se taky zdálo, že olympijskému sportu číslo 1 skončí série na stupních vítězů. Když nepočítáme bojkotované Hry v Los Angeles, český atlet na nich naposledy chyběl v Berlíně 1936. Pak to ale vzali do ruky oštěpaři. Vítězslav Veselý se vrátil bronzem a ještě výš byl Jakub Vadlejch. Vicemistr světa z roku 2017 se ve finálový večer nacházel zřejmě i ve zlaté formě, hod 86,67 mu ale stačil na stříbro. Sezonu pak zakončil třetím místem na finále Diamantové ligy v Curychu.

    Radost českých oštěpařů Jakuba Vadlejcha (vpravo) a Vítězslava Veselého z medailových hodů Radost českých oštěpařů Jakuba Vadlejcha (vpravo) a Vítězslava Veselého z medailových hodůFoto Pavel Mazáč / Sport

  • KOLEKTIV: BASKETBALOVÝ NÁRODNÍ TÝM MUŽŮ

    Dlouháni pod vedením kouče Ronena Ginzburga spustili podobnou euforii jako před dvěma lety, kdy je báječné tažení za šestým místem na mistrovství světa v Číně vystřelilo až k vítězství ve Sportovci roku. I letos mají šanci, protože se jim opět podařilo něco unikátního. Tým zvládl, navzdory několika kritickým chvílím, dramatickou kvalifikaci v Kanadě a poprvé od roku 1980 dostal český mužský basket na olympiádu. Tam bojoval o postup do čtvrtfinále, situaci mu ale ztížily pozitivní testy na covid.

    Český kapitán Tomáš Satoranský během tréninku na olympiádě v Tokiu Český kapitán Tomáš Satoranský během tréninku na olympiádě v TokiuFoto ČTK / AP / Eric Gay

  • KOLEKTIV: HOKEJOVÝ NÁRODNÍ TÝM ŽEN

    Tak konečně! Slavný český hokejový národ se dočkal a stejně jako ostatní tradiční velmoci bude mít na ZOH v Pekingu kromě mužského i ženský tým. Družstvo kouče Tomáše Paciny si postup zajistilo v kvalifikačním turnaji v Chomutově. V Pekingu tak mají fanoušci další hit. A stejně jako (aktuálně) Pešánovi hoši, budou i hokejistky bojovat minimálně o účast ve čtvrtfinále.

    České hokejisty se poprvé v historii kvalifikovaly na olympijské hry České hokejisty se poprvé v historii kvalifikovaly na olympijské hryFoto ČTK / Ondřej Hájek

  • KOLEKTIV: FOTBALOVÝ NÁRODNÍ TÝM MUŽŮ

    Čerstvější vzpomínky přinesl rozpačitý podzim, v němž se tým kouče Jaroslava Šilhavého protrápil aspoň do baráže o mistrovství světa. Na jaře to ale byla jiná jízda. Fotbalová repre se na EURO 2020 probojovala z těžké základní skupiny, kde porazila Skotsko a uhrála plichtu s Chorvaty. V památném mači před tisíci českých fandů v Budapešti v osmifinále srazila Nizozemce a až ve čtvrtfinále je dál nepustil dánský červenobílý dynamit.

    Česká reprezentace se raduje ze vstřelené branky proti Kuvajtu Česká reprezentace se raduje ze vstřelené branky proti KuvajtuFoto Pavel Mazáč / Sport

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud