27. února 2022 • 18:45

Squashista Solnický před šampionátem: Pomstu nehledám, chci delší zápasy a více turnajů

Autor: ktp
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Musel vstřebat těžkou prohru. Squashista Jakub Solnický v minulém roce na domácím šampionátu překvapivě nestačil na Marka Panáčka, do finále v Ostravě se nedostal. To chce však změnit na letošním mistrovství republiky, které začíná ve čtvrtek v Praze. „Ale pomstu nehledám. Chci se zpátky dostat do finále a poprvé vyhrát tento turnaj,“ tvrdil Solnický, elitní domácí squashista. Prestižní akce se uskuteční v Hector Sport Centru a ve Squash Bowling Centru, přenášena bude na i-vysílání ČT sport, zápasy od čtvrtfinále půjdou s komentářem. Kompletní zpravodajství s rozhovory s hráči mohou fanoušci sledovat na sociálních sítích squashové asociace nebo rovněž na youtube kanálu.



Dlouhodobě patří k české hráčské šlechtě, ovládl mezinárodní turnaj PSA či se několikrát dostal do finále domácího šampionátu. V novém roce se chtěl Solnický posunout zahraničním žebříčkem, jenže nebyla moc šance. Proč? Nejsou totiž mezinárodní turnaje ve squashi, města je nepořádají. „Naposledy jsem se zahraniční akce zúčastnil v prosinci v Ostravě. Od té doby se neuskutečnilo nic, tedy zejména turnaje pro kategorie hráčů od 50. místa výš,“ posteskl si Solnický.

Světový squashový kolotoč se však nezasekl, pořád se uskutečňují prestižní události pro top elitní hráče. „Jenže nemám dostatečný počet bodů, abych se takových akcí zúčastnil. Ano, občas se hratelný turnaj pro mě uskuteční, ale třeba jenom jeden v USA. To však není pro mě ekonomicky výhodné si zahrát jeden turnaje v Americe,“ dodal Solnický, který si tak vydělával hlavně na ligách, například v Polsku nebo v Německu. „Takže ze zápasové praxe jsem nevypadl. Situace se však zlepší, třeba po republikovém turnaji se bude hrát ve Francii a na dalších místech.“

Favoritem MČR je Daniel Mekbib, čtyřnásobný vítěz. „Nás je tam osm vyrovnaných kluků. Oproti loňskému roku přibude Martin Švec, který tehdy nemohl ze zdravotních důvodů. I proto bude turnaj těžší, vyrovnanější,“ dodal Solnický z Ostravy, který do okruhu favoritů počítá také se svým spoluhráčem a tréninkovým partnerem Viktorem Byrtusem. Pro úspěch ostravský dříč spoléhá na práci s psychologem, se kterým probírá třeba vizualizaci. „Den před zápasem si představuji všechny možné scénáře. Připravuji se dopředu, pomáhá mi to. Můžu si tak vizualizovat například špatné rozhodnutí od rozhodčího. Nebo určitou krizi, se kterou se rychleji vyrovnám,“ dodal Solnický, který rovněž bude spoléhat na kondici, výdrž a trpělivost.

„Squash se hodně posouvá fyzicky dopředu, jedno zakončení už nestačí. Výměnu je potřeba čtyřikrát až pětkrát zakončit, postupně se dobrat k ideální pozici pro poslední úder. Mě tohle vyhovuje, nemám s tím problém. Mám rád delší zápasy a výměny,“ dodal Solnický.

Témata:  squash, Solnický
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud