2. listopadu 2022 • 20:31

Čeští squashisté budou hrát o rekordní peníze! V Brně začíná Czech Open

Autor: mm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

To tu ještě nebylo. V brněnském Centru Viktoria ve čtvrtek startuje squashový turnaj profesionálního okruhu PSA mužů s dotací 30 tisíc dolarů (přibližně 738 tisíc korun). Více peněz se v tomto sportu na českém území nikdy nevyplácelo. Czech Open 2022 se i proto může pochlubit hvězdnou startovní listinou s osmi hráči z top 40. Podnik vyvrcholí finálovými zápasy mužů a žen v pondělí.



Jedničkou bude světová šestnáctka Švýcar Nicolas Müller. „Šikovný squashista se zlatou rukou. Fantasticky čte hru a dělá minimum chyb. Jeho styl se bude divákům líbit,“ míní Daniel Mekbib, domácí želízko v ohni.

Rodák z Bruntálu už jedenáct let žije a trénuje v Brně. Ze špičkového turnaje na důvěrně známých kurtech je doslova nadšený. „Bude skvělé hrát před vlastními fanoušky. Celý klub je na nohou a všichni se nemohou dočkat. Půjde o squashový svátek,“ říká třicetiletý borec, jenž momentálně figuruje na 89. místě žebříčku PSA.

Loňský ročník Czech Open byl v mnoha ohledech přípravný. Jeho dotace činila o 10 tisíc dolarů méně, což už tehdy přilákalo kvalitní konkurenci. „Nepřál mi los, hrál jsem s nasazenou jedničkou. Celkově ale na turnaj rád vzpomínám. Bylo fajn od ostatních slyšet, že se jim ve městě líbí a všechno klape. Nepochybuji, že na to navážeme,“ zdůrazňuje Mekbib, který cítí nyní větší šanci.

V prvním kole se totiž utká s 39. hráčem světa Lucasem Serme. Francouzského reprezentanta dobře zná. Manžel české jedničky Anny Serme žije trvale v Praze a nastupuje za Strahov.

„Půjde skoro o derby,“ směje se Mekbib. „On musí a já můžu. Naděje existuje, jen se nesmím bát a využít ji,“ říká.

Ve městě pod Špilberkem se bude moci opřít o spolupráci s Martinem Švecem. „V klubu i na turnajích spolu trénujeme. V zápasech se vzájemně koučujeme. Budeme si fandit,“ odmítá rivalitu Mekbib.

Švecovi los relativně přál, čeká na něj 55. squashista planety Španěl Bernat Jaume. „Poslední turnaje hrál špatně, vypadl vždy v prvním kole. Podle mě ho Martin udělá,“ zakončuje optimisticky několikanásobný domácí mistr republiky.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud