21. listopadu 2022 • 18:45

Ondrův Zvěřinec je nejtěžší v Česku. Čekal měsíce, mráz je lepší než léto

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česko má svou novou nejtěžší cestu pro sportovní lezce. Nevyznačil ji nikdo jiný než fenomén Adam Ondra ve své srdcové oblasti Moravského krasu. Dostala jméno Zvěřinec a klasifikaci 9b+, tedy jen těsně pod cestou Silence v Norsku. V domácím projektu má prst(ík)y i malý syn českého olympionika.



„Dnes se mi podařilo vylézt určitě nejtěžší cestu v ČR a pro mě je to asi druhá nejtěžší cesta v životě hned po první 9c v Norsku. Jmenuje se Zvěřinec a nachází se na Holštejně v Moravském krasu a má obtížnost 9b+,“ pochlubil se ve vyjádření pro média Adam Ondra. „I když je v ČR druhá cesta 9b+ Vasil Vasil, kterou jsem udělal před devíti lety, tak Zvěřinec je výrazně těžší, ale ne dostatečně těžký, aby mohl mít 9c jako Silence,“ vysvětluje.

Moravský kras a speciálně Holštejn jsou Ondrovou srdcovkou od dětství. Zdolal zde už superobtížné cesty Perla východu a Perlorodka. Druhou jmenovanou před lety ohodnotil obtížností 9a+, dnes ji vidí ještě o kousek výš.

„S cestou Perlorodka sdílí Zvěřinec nejtěžší místo, ale ve spodní části je sekvence, která by sama o sobě mohla být 9a+. A právě spojit první část, která je vytrvalostní a únavná, s extrémně těžkým místem nahoře je opravdu oříšek,“ vysvětluje.

Za lezením v posledních letech Adam Ondra cestoval po celém světě, svůj nejtěžší životní projekt Silence našel v norské oblasti Flatanger. V posledních měsících ale chtěl být blíž domovu, čekal narození syna. I proto se zdolání Zvěřince posunulo z jara až téměř do zimy.

„Na konci dubna jsem dával opravdu dobré pokusy, ale nakonec se to nepodařilo. Přes léto je na tuhle cestu příliš teplo a vrátil jsem se na podzim, ale nebyly moc ideální podmínky. Teplejší dny moc nepřály, teplý den a studená noc znamenaly, že skála byla hodně zkondenzovaná,“ posteskl si na vlhkost znemožňující úspěch. „20. listopadu sice byla docela dost zima, bylo možná něco málo pod nulou, ale rozlezl jsem se doma, rychle přejel a dal pokus. Díky tomu jsem nezmrzl, neztratil cit v konečcích prsů a mohl jsem využít suché skály.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud