1. ledna 2012 • 16:34

Žokej Minařík vyhrál německý šampionát: Titul slavil v horké vaně

Autor: bda
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Závěrečný den německé dostihové sezony potvrdil triumf šestatřicetiletého pražského rodáka Filipa Minaříka v tamním žokejském šampionátu. Zopakoval triumf ze sezony 2005, kdy zvítězil se 110 úspěchy před Nizozemcem Adrie de Vriesem.



Letos Minaříkovi stačilo k triumfu 81 zásahů, nasbíral o tři vítězství více než v šampionátu druhý Němec Alexander Pietsch.

Závěrečný dostihový den už nic v pořadí na prvních místech nezměnil. Minaříka mohl na Silvestra ohrozit už jenom Němec Pietsch, ani jeden z protagonistů se ale na vodou promáčené dráze v Neussu neprosadil, nejlepším výsledkem byla druhá místa. Filip Minařík tak mohl začít slavit už tři dostihy před koncem.

„Hlavně, že to mám za sebou! Dneska to bylo něco hrozného, celý den pršelo, dráha byla pod vodou,“ sděloval ochraptělý dvojnásobný šampion. „Mobil už mám plný gratulací, teď si jdu lehnout do horké vany a chci každému odpovědět a poděkovat. Jsem rád, že to takto dopadlo kvůli rodičům a všem fandům, kteří mi fandili a věřili.“

Velké oslavy Minařík zatím neplánuje. Na Nový rok odjel do západofrancouzského Deauville, kde jezdí 2. ledna už v půl jedenácté dopoledne v dalším dostihu.

Během sezony 2011 absolvoval Filip Minařík na německých drahách 629 startů, připsal si 81 vítězství a koně, které vedl, vydělali více než 800 tisíc eur (více než 20 milionů korun).

„Celkově sezonu hodnotím hodně dobře, šampionát je taková třešnička na dortu. Sice se mi nepodařilo vyhrát žádný nejprestižnější dostih Grupy 1, ale dalších grupových dostihů jsem vyhrál pět, což se mi nepodařilo nikdy předtím. Jsem rád, že jsem také podruhé vyhrál šampionát a dokázal jsem, že to poprvé před šesti lety nebyla náhoda,“ řekl Minařík, který v předchozích třech ročnících šampionátu skončil vždy na druhém místě za vítězným Panamanem Eduardem Pedrozou. Ten v konci letošní sezony kvůli zranění nejezdil a skončil třetí.

„První titul šampiona byl nepopsatelný, to bylo něco mimořádného, teď to bylo něco jiného, navíc jsem na Silvestra ani nebyl nervózní, ani jeden z nás neměl žádného z favoritů, a tak jsem věděl, že byl se musel stát zázrak, aby mě Pietsch porazil,“ potvrdil sebevědomí před závěrem sezony Minařík.

„Dostihů už mám teď plné zuby, december byl z mého pohledu šílený, to nepamatuju. Tolik jsem toho ještě nikdy nenajezdil, v tolika zemích jsem nestartoval, proto se těším na dovolenou. 9. ledna odlétám s přítelkyní na Phuket,“ doplnil Minařík, který po návratu z dovolené plánuje i cestu do Česka. „Musím navštívit rodiče, mám tady i plemeníka, chci se na něj podívat. Tím, jak jsem celý prosinec jezdil, tak to nyní musím vyřešit operativně.“

Filip Minařík
36 let, narozen v Praze

Otec Ferdinand byl jedním z nejlepších tuzemských žokejů 70. a 80. let, starší bratr Ferdinand jezdí jako žokej v Česku.

První dostih absolvoval 2. 9. 1990 v Karlových Varech, první dostih vyhrál 7. dubna 1991 ve Velké Chuchli v sedle Lučiny. Od roku 1996 působí v Německu, kde stal jedním z nejlepších žokejů, již více než deset let patří do německé Top 5. V současné době má na svém kontě více než 1100 vítězství. Stejně jako jeho otec stále čeká na triumf v derby.
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud