23. března 2012 • 11:59

Tiumen začne od dubna pořádně makat, slibuje Váňa

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Užil si den na lyžování osobností v rámci novinářského RWE KSN Cupu, žokeji a dostihovému trenérovi Josefu Váňovi už ale zase začíná tvrdá práce. Ve své stáji v Mlýncích na Karlovarsku plánuje přitvrzení tréninkového programu pro hnědáka Tiumena, s nímž v posledních třech letech vyhrál Velkou pardubickou.



Josef Váňa se teprve pomalu dostává do kondice po nedávné chřipce, Tiumen zatím po zimě vozí v sedle malé děti. Vítězný pár Velké pardubické ale teď začne pracovat na tom, aby na začátku října byl opět ve formě.

„Já jsem teď po chřipce v totálním srabu, snad se to dá dohromady,“ říká Váňa. „Tiumen teď učí začínající děti a slabší jezdce. Ale už mu to bude pomaličky končit a bude se muset začít připravovat vážněji. Domlouvali jsme se s paní, že by od prvního dubna začal makat víc.“

Jedenáctiletý hnědák Tiumen je Váňovým druhým osudovým koněm. Na přelomu osmdesátých a devadesátých let vyhrál čtyřikrát Velkou pardubickou s Železníkem.

S Tiumenem ale může letos dokázat rekordní výkon – čtvrté vítězství jednoho žokeje s jedním koněm v nepřerušené řadě. Svého parťáka si Váňa hýčká. Letos plánuje, že do dostihu vyrazí jen v jeho sedle.

„Nevím, jestli budu jezdit jiného koně než Tiumena. To bych se musel hodně naštvat, nebudu se o to pokoušet,“ říká Váňa, který musí s Tiumenem absolvovat v létě jeden z kvalifikačních dostihů Velké pardubické.

„Možná bychom Tiumena nechali jet před kvalifikací i jeden dostih menší kategorie. Vidím to na červenec, na srpen,“ plánuje Váňa.

Slavný žokej se v zimě snažil dohodnout s pardubickou radnicí o převezení pořádání Velké pardubické, jednání ale zkrachovala a teď Váňa připravuje svůj vlastní dostihový projekt.

„Věnuju se myšlence uskutečnit Pohár Josefa Váni - tři milionové dostihy na menších drahách, v Karlových Varech, Kolesách a finále v Mostě,“ vysvětluje Váňa.

„Chceme, aby přijeli zahraniční účastníci. Dáme tomu reklamu, starám se, abych na tuhle akci sehnal peníze. Co se děje v Pardubicích nevím a ani mě to nezajímá.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud