Petr Malík
25. října 2015 • 19:25

Váňův návrat do sedla! V souboji legend porazil Chaloupku

Autor: Petr Malík
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Vána odjíždí v neděli odpoledne z Velké Chuchle maximálně spokojen. Jeho kůň Fafintadenient vyhrál první ročník Agrofert Velké národní steeplechase o pohár Josefa Váni na 4500 metrů a sám Váňa v prestižním souboji porazil svého odvěkého rivala Václava Chaloupku v závodě na 200 metrů na Českomoravských belgických koních.



Plná tribuna ve Velké Chuchli se těšila na souboj legend v sedle, Josefa Váni a Václava Chaloupky na koních plemene Českomoravský belgik. Ještě v týdnu se spekulovalo o tom, že oba borci vyrazí v dostihovém, nakonec si vzali jen bundy a do sedel se vyšvihli v košilích s kravatou.

O jezdeckém obsazení rozhodl až los na dráze pomocí známé hry, kámen, nůžky, papír. Josef Váňa byl úspěšnější, a tak vybíral. „Beru si toho s koulema,“ řekl a bylo jasné, že jeho parťákem bude sedmiletý Magistr. Chaloupka byl v sedle dvanáctiletého valacha Jointa. Diváci tleskali, bavili se a mohli sledovat souboj, který těsně vyhrál Váňa.

„Ani nevím, kdo vyhrál, potřeboval bych vidět cílovou fotografii,“ říkal Váňa po sesednutí. Když se dozvěděl, že on sám, tak se rozzářil. „Dneska je to úplně super, je tady plný dům a lidé se baví, víc pro propagaci dostihů udělat nemůžeme.“

Spokojen byl i Václav Chaloupka, čtyřnásobný šampion Velké pardubické. „Překvapilo, mě jak příjemný pocit svezení bylo. Já na koni neseděl od zimy, v sezoně nemám to srdce, abych si na koně se svou váhou sedal. Na příští rok se pokusím trochu potrénovat a trochu zhubnout, aby Pepa neměl takou váhovou výhodu.“

Josef Váňa a Václav Chaloupka při unikátním závodu
Josef Váňa a Václav Chaloupka při unikátním závodu

Váňa zažil velký triumf i v hlavním dostihu dne, ve Velké národní steeplechase Agrofert o Pohár Josefa Váni. V premiéře dostihu, jehož jméno odkazuje na slavný dostih v Aintree u Liverpoolu, Váňův kůň Fafintadenient cválal dlouho na třetím místě a žokej Jaroslav Myška čekal na poslední třístovku. Tam Fafinatadenient zabral a Josef Váňa mohl první pohár za vítězství ve Velké národní předat sám sobě.

„Jsem spokojen, ale byly to nervy, jestli to kůň vydrží,“ říkal trenér a patron dostihu v jedné osobě. Žokej Jaroslav Myška se mohl jen usmívat. „Honza Faltejsek udělal dobré tempo, já si hlídal jen Fafina, skákal výborně a ukázal, že ej to výborný kůň, vůbec s ním nebyly žádné problémy.“

Myška se dostal do sedla favorita v sobotu odpoledne, když se v Pardubicích zranil Josef Váňa mladší, stálý reprezentanta stáje Statek Chyše. „Dozvěděl jsem se to včera odpoledne, jak bylo jasné, že Pepek nebude moci nastoupit. Byl jsem tady dneska jako jediný žokej bez práce ve Velké národní, tak jsem na nabídku kývl,“ doplnil s úsměvem na tváři Myška. Po dostihu mu gratuloval i Josef Váňa mladší se zraněnou rukou.

Pro Váňu to bylo už druhé trenérské vítězství během programu, o první se postaral derby-vítěz z roku 2011 Roches Cross v proutěných překážkách. Jediným negativem pro Váňu mohlo být vystoupení Sundary v Ceně prezidenta republiky, závěrečném rovinovém dostihu nejvyšší kategorie, kde na nejlepší nestačil. Loňské vítězství si zopakoval ryzák Aztek v sedle s Jiřím Chaloupkou.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud