Zdeněk Janda
12. listopadu 2022 • 19:55

Takhle se rodilo české finále! Dlouhá noc, rodiny a zamrzlé domácí peklo

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE ŠVÝCARSKA | Zlatý sen žije dál! Český florbal vstřebává největší úspěch za osmnáct let. Tým je ve finále světového šampionátu! A nemusí to být konečná, v neděli v 15.45 hodin se Češi o historický titul poperou se Švédy. A nemusí se krčit v koutě. Naopak. I semifinále se Švýcary (11:3) jasně ukázalo, že tahle natěšená parta může jít až na vrchol. Kolikrát zazní hit Dlouhá noc? Web iSport,cz přináší reportáž, jak probíhalo vítězné semifinále. Ten den se výrazně zapíše do florbalových kronik...



Když se trefil do odkryté branky veterán Tokoš, na světelné tabuli se rozsvítilo: 3:8. Probíhala devátá minuta v poslední části a domácí se zoufale snažili snížit, takže už hráli v šesti.

Ale nevyplatilo se jim to.

Zaplněná hala ještě víc oněměla. Do amplionů zpívala Helena Vondráčková hit Dlouhá noc, Švýcaři byli v úzkých.

Naopak česká parta už tušila: Finále je tak blízko!

Domácí příznivci už těžko sbírali energii fandit. Rozproudili se jenom o reklamní pauze, když se objevila výzva, aby něco zatančili.

Po osmnácti letech si Češi zahrají finále mistrovství světa florbalistů. Stejně jako v roce 2004. Právě tady v Curychu. Nebyly to plané řeči od hráčů, když říkali, že si před šampionátem věří. Mluvilo se o „nové repre“, kterou energií dobili mladíci, kteří předtím vyhráli juniorské zlato.

Teď vírou nakazili i ostatní. A nemusí zůstat jenom u finále. Tým chce víc! Historické zlato. Před osmnácti lety Češi prohráli ve finále. Se Švédy, teď je čas na odvetu...

Příznivce pomáhal dostat do varu i český moderátor, který před utkáním halekal: „Jste připraveni?“ Když tohle udělal před zápasem švýcarský spíkr, pochopitelně slyšel větší ohlas. Lidé v červených dresech a tričkách rozproudili peklo.

Jenže Češi se nenechali uškvařit. Byli to naopak oni, kdo se postupně dostal do trháku, a vyprodanou arénu zpražili.

Na hráčích bylo vidět, jak si věří.

Příklad? Třeba Filip Forman. Vzpomněl si, jak baví Superligu, takže se jednou třikrát otočil dokola. I tohle jasně ilustrovalo českou sebedůvěru.

Byl to on, kdo trefil v početní výhodě šestý gól. Zvedl ruku a definitivně tak sestřelil švýcarské sebevědomí.

35letý útočník Patrick Mendelin, který kvůli zlatému snu opustil na půl roku práci a fanoušky poprosil o finanční dar, pak ještě přeci jenom přivál naději. Snížil na 3:7, následně domácí hráli přesilovku. Ale Češi se ubránili.

Mužstvo žilo. Spoluhráče v teplákovce povzbuzoval i veterán Tom Ondrušek, který hraje na šestém šampionátu. Do základní sestavy se sice nevešel, ale na elénu mu to neubralo.

Spoluhráče hecoval, plácal si s nimi. Po každé povedené akci zatleskal.

Hlavní kouč Jaroslav Berka, klíčový architekt úspěchu, se emocemi nenechal unášet. Pozoroval hru, často komunikoval se svými asistenty, občas se podíval na tablet, kam mu chodí online data.

Ještě před zápasem se hráči šli pozdravit se svými nejbližšími. Třeba gólman Lukáš Bauer si sedl na dolní ochoz a vyfotil se s maminkou a tatínkem. Mimochodem známým televizním komentátorem Radkem Bauerem, který provází většinu závodů rychlobruslařské ikony Martiny Sáblíkové.

Nechyběla ani rodina Matěje Jendrišáka nebo Mikuláše Krbce.

Filip Langer, Martin Beneš, Mikuláš Krbec a Adam Hemerka se radují v semifinále MS proti Švýcarsku
Filip Langer, Martin Beneš, Mikuláš Krbec a Adam Hemerka se radují v semifinále MS proti Švýcarsku

Když čeští hráči skórovali, přiběhli směrem k místům, kde seděli právě fanoušci týmu kolem Ondřeje Němečka. I on po své trefě poslal směrem k nim vítězné gesto.

V sektoru nechyběla ani početná skupinka příbuzných útočníka Matěje Havlase. Od studenta medicíny a dvojnásobného mistra světa dorazilo sedmnáct lidí!

„Je to super, moc si toho vážím. Jenom je vidět, jak mě všichni podporují. Hodně to naši rodinu ještě víc semkne,“ říkal klíčový český útočník.

V hledišti měli jasnou převahu domácí. Jak jinak... Ale intenzita fandění se výrazně vyvíjela podle skóre. Když Češi odcházeli po první třetině do kabin za vedení 3:2, byli trošku opaření... Což bylo přesně to, co tým chtěl.

Ukradnout jim jejich show. „Pokusíme se to místním lidem co nejvíc znepříjemnit,“ přál si útočník Marek Beneš.

To přesně se dělo. Když se na začátku druhé části trefil rychlík Besta a zvýšil na 5:2, vyprodaná aréna byla ještě zkoprnělá. Domácí příznivci se snažili povzbuzovat, ale už to nebylo žádné ohlušující peklo.

V něm se předtím uškvařili domácí.

Češi naopak slaví postup do finále a chtějí zlato. V neděli se pokusí porazit Švédy.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud