12. listopadu 2022 • 19:39

Zlatý sen žije, Češi jsou ve finále MS! Švýcary smázli 11:3, vyzvou Švédy

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to tam! Čeští florbalisté jsou po 18 letech ve finále mistrovství světa a mohou dál snít o zisku historického zlata. V klíčovém semifinále výběr Jaroslav Berky s přehledem srazil domácí Švýcary 11:3, když se dvakrát trefili Adam Hemerka a Filip Forman, Marek Beneš přispěl gólem a třemi asistencemi, Filip Langer zapsal 1+2. Ve finále Češi vyzvou Švédy, kteří v dramatické bitvě složili rivala z Finska v samostatných nájezdech 4:3.



Češi tak mají na 14. šampionátu jistou pátou medaili. Vedle stříbra po finálové porážce se Švédy v roce 2004 získali také tři bronzy v letech 2010, 2014 a loni.

V úvodu kryl dvě možnosti Švýcarů Bauer a po 110 sekundách na druhé straně překonal po dlouhé přihrávce Filipa Formana střelou z otočky Mikuláš Krbec. Za 70 vteřin bylo vyrovnáno díky střele Christopha Meiera a v 6. minutě otočil stav Patrick Mendelin, který u pravé tyče zakončil přihrávku Nilse Conrada zpoza branky.

V čase 13:05 poslal ideální pas Marka Beneše do odkryté branky Hemerka a za 152 sekund zase vedli Češi. Rychlý brejk po Langerově přihrávce zakončil střelou z levé strany k protější tyči kapitán Ondřej Němeček.

Po 31 sekundách druhé části se po nahození Marka Beneše zpoza branky odrazil balonek před Langera a ten překonal Patricka Edera, který po první pauze vystřídal Pascala Meiera. Ve 23. minutě zakončil rychlou kombinaci zblízka Besta a sudí Thomas Andersson s Rickardem Wissmanem si u videa ještě ověřili, že míček skončil za brankovou čárou.

V čase 32:06 využil přesilovou hru střelou přesně do levého horního rohu Forman a za 148 sekund zvýšil Adam Hemerka už na 7:2. Ve 37. minutě zkorigoval stav střelou z voleje Mendelin, ale v závěru druhé části se Berkův výběr ubránil při Krbcově vyloučení.

Švýcaři už brzy po začátku třetí třetiny začali na krátké pasáže hrát power play a ve 49. minutě zvýšil do prázdné branky Martin Tokoš. Další gól při hře domácích bez gólmana přidal Marek Beneš a Edera překonali ještě Forman s Bestou. Zkorigovat výsledek mohl 20 sekund před koncem Manuel Maurer z trestného střílení, ale náhradník Martin Beneš jej vychytal.

Švýcarsko - Česko 3:11 (2:3, 1:4, 0:4)
Branky a nahrávky: 3. Ch. Meier, 7. Mendelin (Conrad), 37. Mendelin (Bürki) - 2. M. Krbec, 14. Hemerka (Marek Beneš), 16. Němeček (Langer), 21. Langer, 23. Besta, 33. F. Forman (Langer), 35. Hemerka (Marek Beneš), 49. Tokoš, 53. Marek Beneš (Němeček), 57. F. Forman (M. Krbec), 59. Besta (Kisugite). Rozhodčí: Andersson, Wissman (oba Švéd.). Vyloučení: 1:1. Využití: 0:1. Diváci: 11.254.
Švýcarsko: P. Meier (21. Eder) - Bischofberger, Heller, Graf, Mock, Bürki, Conrad, Camenisch - Riedi, Ch. Meier, Laely - Zaugg, Braillard, Seiler - Maurer, Schiess, Mendelin - Rüegger. Trenér: David Jansson.
Česko: Bauer (v čase 59:40 na TS Martin Beneš) - Hemerka, Němeček, Punčochář, Rýpar, Kisugite, Šindler - Marek Beneš, Langer, Havlas - Delong, F. Forman, M. Krbec - Tokoš, Jendrišák, Besta. Trenér: Jaroslav Berka.

Finové po letech bez finále

Finové chybí ve finále poprvé od roku 2004, kdy skončili třetí. Od té doby hráli osmkrát o triumf se Švédy a čtyřikrát z toho vyhráli. Před nedělním duelem o bronz jim hrozí, že poprvé skončí bez medaile. V nájezdech rozhodl v sedmé sérii Alexander Galante Calström.

Po bezbrankové úvodní třetině se ujali vedení po 127 sekundách druhé části Švédové. Šanci Kevina Haglunda u levé tyče ještě Lassi Toriseva kryl, ale z dorážky skóroval Linus Nordgren. Ve 25. minutě vyrovnal v přesilové hře Justus Kainulainen.

V polovině zápasu vrátil Švédsku vedení Tobias Gustafsson a za 118 sekund upravil z dorážky Kim Nilsson na 3:1. Ve 34. minutě Finové snížili díky Nicu Salovi a v čase 55:15 vynutil prodloužení Otto Lehkosuo.

Desetiminutové nastavení rozuzlení nepřineslo. V nájezdech vedli Finové už 2:0, ale porážku v páté série odvrátil Robin Nilsberth, který čelil celý zápas pískotu části publika a zorro trikem vyrovnal na 2:2. Vítězný gól dal Galante Carlström.

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud